Варення — користь і протипоказання

Ще з часів давньоруського царства, варення вважається самим смачним і корисним ласощами. Його можна було бачити на столах тільки у багатих людей, оскільки основним інгредієнтом варення в ті часи був не цукор, а мед. Іноді фрукти і ягоди готувалися в солодкої патоки.

Шкода при такому способі варіння практично виключався, а тому класичне варення було дорогим задоволенням. Його використовували при лікуванні багатьох хвороб, і не дарма, адже даний продукт являє собою джерело найцінніших вітамінів і мікроелементів.

Відомо, що раніше було поширене не тільки варення з ягід і фруктів, а й зі всіляких овочів, трав і горіхів. Природно, деякі люди до сих пір варять це корисне ласощі з редьки, моркви, ріпи, гарбуза, і навіть зелених помідорів, але зустріти таке незвичайне блюдо в наші дні можна нечасто.

Щоб зрозуміти, в чому полягає шкода і користь цього продукту для здоров’я, слід окремо розглянути вітамінний склад кількох видів варення.

↑ зміст

Найпоширеніші види

  1. З малини

Традиційно вважається, що з малини можна виготовити найкорисніше варення, оскільки в ньому присутні особливі речовини — фітонциди. Саме завдяки їх впливу, під час будь-яких простудних захворювань, малинове варення допомагає не гірше аптечних ліків та антибіотиків. Великий вміст вітаміну С, що є природним антиоксидантом, дозволяє закріпити ефект, діючи в якості протимікробного і жарознижуючий компонента . Вживання цього продукту сприяє нормалізації обмінних процесів в організмі, перешкоджають розмноженню ракових клітин, а також нейтралізує шкідливі канцерогени.

  1. ↑ зміст

    З калини

Поєднання цієї цілющої ягоди з медом здатне позбавити від перших ознак грипу, ангіни і будь-який застуди. У калині міститься приблизно в 1,5 рази більше вітаміну С, ніж в цитрусових фруктах! У зв’язку з наявністю кісточок, цю лісову ягоду рідко варять, але багато років тому таке варення вважалося найсильнішим засобом не тільки від простудних захворювань, але і при проблемах зі шкірою, сильною кровотечею і порушеннях в роботі шлунка і кишечника. Також таке смачне ліки діють заспокійливо на центральну нервову систему, має м’який сечогінним дією і нормалізує артеріальний тиск.

  1. ↑ зміст

    З чорна смородини

Як і калина містить в собі велику кількість вітаміну С, а також калію і заліза, що благотворно впливають на стан всіх органів життєдіяльності.

  1. З полуниці

Користь варення з полуниці полягає в здатності деяких речовин, що входять до його складу, перешкоджати утворенню ракових клітин і допомагати при лікуванні вже виникли ракових пухлин.

  1. З чорниці

Ягоди чорниці є рекордсменами за вмістом корисних речовин, оскільки крім великої кількості вітаміну С, в ньому міститься вітамін А, позитивно впливає на зір і здоров’я шкіри, нігтів і волосся, вітамін В, який сприяє нормалізації мозкової активності і нервової системи, а також велика кількість заліза і марганцю, які зміцнюють імунну систему і покращують загальне самопочуття.

Для швидкого лікування простудних захворювань краще не піддавати ягоди термічній обробці. Шкода дана процедура не завдасть, але і корисних властивостей в продукті поменшати. Якщо вітаміни групи В, Е і РР досить стійкі до високих температур, то вітамін С і бета-каротин при варінні частково руйнуються. Тому, для того щоб досягти бажаного лікувального ефекту, необхідно або використовувати метод холодної варіння, або просто перетирати ягоди з цукром.

До речі, загальновизнаним фактом є те, що варення з кісточками зберігає в собі в кілька разів більше корисних речовин, ніж варення без кісточок.

↑ зміст

Шкода і протипоказання

Незважаючи на велику кількість позитивних якостей, даний продукт може завдати шкоди здоров’ю при його надмірному вживанні.

  • Не варто вживати ласощі з варених ягід і фруктів тим, хто схильний до алергій. Ягоди, як такі, складаються з великої кількості речовин, які при зловживанні цим десертом, здатні навіть у абсолютно здорової людини викликати анафілактичний шок, не кажучи вже про алергіків. Про алергічних реакціях не варто забувати і в тому випадку, якщо ягоди варилися з медом замість цукру;
  • Найчастіше варення на половину складається з цукру, який є джерелом шкідливих для здоров’я вуглеводів, а тому його вживання може завдати шкоди людям з цукровим діабетом, ожирінням і тим, хто планує позбутися зайвих кілограмів. Але не варто забувати, що при приготуванні варення в домашніх умовах, можна легко контролювати рівень цукру, зробивши варення трохи менш солодким, але при цьому більш корисним;
  • Не можна забувати, що високий вміст цукру шкідливо не тільки для фігури, але і для здоров’я зубів.

↑ зміст

Відео про користь і шкоду варення

Варення — користь і протипоказання

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *