Вегетаріанство — користь і шкода, мінуси і плюси, показання та протипоказання

Бажання залишатися бадьорим, здоровим і діяльним якомога довше не ново. Але як цього домогтися? На тему «вегетаріанство користь і шкода» проводилося безліч досліджень і на сьогоднішній день дієтологи розколоті на два табори. Одні вважають, що відмова від м’яса — панацея від багатьох серйозних хвороб сучасності. Їх противники заявляють, що вегетаріанство, навпаки підриває здоров’я.

Які плюси і мінуси вегетаріанства? Як прийняти здорове рішення? У даній статті ми спробували представити об’єктивну інформацію про цю систему харчування.

Вегетаріанство — повна або часткова відмова від тваринної їжі, стало нормою для багатьох людей в світі. До вегетаріанства приходять з різних причин. Для одних вагомим аргументом стають страждання тварин, повбиваним заради м’яса, інших тягне бажання зміцнити здоров’я і досягнення активного довголіття.

Вегетаріанство ділиться на кілька течій:

  • Лактовегетаріанці — відмова від м’яса і риби, помірне споживання меду і молока
  • Оволактовегетаріанци — під забороною м’ясо, риба, дозволені мед, яйця і молоко
  • Веганство — дозволені виключно продукти рослинного походження. Серед веганів є крайня група — сироїди, які заперечують будь-яку кулінарну обробку їжі.

↑ зміст

Для душі і тіла

Згідно з деякими навчань, наприклад, буддизму, душа після смерті не зникає, а переселяється в інше істота. Тому у буддистів вбивство будь-якої живої тварини прирівнюється до вбивства людини. У всіх світових релігіях тваринна їжа протипоказана тим, хто прагне до духовної досконалості.

Про те, що людина схильна до рослинної їжі, кажуть багато факторів. Наприклад, апендикс, який до недавнього часу вважали рудиментом. Насправді ця ділянка кишечника бере участь в переробці і засвоєнні клітковини. Температура людського тіла на кілька градусів нижче, ніж у хижаків. Відрізняється він і будовою жувального апарату.

↑ зміст

Користь для здоров’я

Численні дослідження виявили очевидні плюси «Плодоядние» дієти.

Практично всі вегетаріанці:

  • мають стабільне артеріальний тиск
  • стійкі до таких грізних захворювань століття як ІХС, ожиріння, діабет другого типу, атеросклероз, ракові захворювання
  • не хворіють апендицитом
  • відрізняються прекрасним свіжим кольором обличчя і чудовим станом шкіри
  • зберігають високу фізичну і розумову працездатність
  • стійкі до стресу і зовнішніх подразників

В раціоні вегетаріанців багато клітковини і легкозасвоюваних вуглеводів. Плюси такої їжі — швидка нормалізація роботи шлунково-кишкового тракту, очищення організму від шлаків, холестерину і продуктів розпаду дозволяють домогтися швидкого і стійкого поліпшення здоров’я . З іншого боку користь вегетаріанства визначається, перш за все, здатністю створювати вищу енергію Життя.

↑ зміст

Харчова цінність раціону

Їжа — вид енергії, необхідний для будь-якого живої істоти. Причиною поганого здоров’я і кепського настрою є головним чином наша їжа, яку ми їмо. Якщо слідувати законам Природи, нагородою будуть життєві сили і відчуття молодості. Ці плюси вегетаріанського харчування дорого коштують.

Вуглеводи

Вуглеводи — головні постачальники енергії. У рослинній їжі вони містяться в достатку.

Жири

Людський організм потребує жирних кислотах, а не в жирах. Тобто кращий рівень жиру ми отримуємо з рослин, насіння, горіхів і комплексних вуглеводів.

Штучні і тваринні жири шкідливі, особливо підігріті — вони канцерогенні, засмічують судини і сприяють злоякісному переродженню клітин.

Ненасичені жири необхідні для роботи мозку. Всім людям рекомендується вживати 1-2 столові ложки нерафінованої олії щодня.

Білки

Головну проблему і шкоду вегетаріанства багато людей бачать в дефіциті білка — основного будівельного матеріалу органів і тканин. Білок необхідний для відновлення шкіри та слизової, регенерації пошкоджених клітин і формування нових.

Процес народження нових клітин в організмі йде безперервно: кожну хвилину продукується 2 мільйони молекул гемоглобіну; повне оновлення клітин тонкого кишечника відбувається за 5 днів, а білків крові, печінки і нирок за 10-14 днів; смакові горбки на мові оновлюються кожні 3 години і т.д.

Розташування продуктів за ступенем засвоюваності білків:

  1. Яйця, молоко
  2. М’ясо, риба
  3. Рослинна їжа

Здавалося б, найважче забезпечити організм білками веганам. Насправді це не зовсім так.

↑ зміст

Амінокислоти

Білки людського організму будуються з амінокислот. До недавнього часу вважалося, що джерелом повноцінних білків, що включають весь набір амінокислот (25 різновидів), може служити тільки м’ясо.

При цьому мінуси тваринного білка досить істотні. На його перетравлення витрачається велика кількість енергії, тому що організм повинен спочатку розщепити білок на амінокислоти і тільки потім використовувати. Таким чином, чим більше м’яса ви з’їдаєте, тим менше енергії у вас залишається.

Численні дослідження довели, що всі поживні речовини синтезуються в царстві рослин.

Морква, капуста всіх видів, огірки , баклажани, кукурудза, помідори, картопля, горіхи і насіннячка, соя, бобові містять всі незамінні амінокслоти.

Таким чином, стручкові рослини, а також овочі і зелень — чудові компаньйони для каш, рису і кукурудзи.

↑ зміст

Вітамінно-мінеральний баланс

Основним каменем спотикання в вегетаріанство є вітамін В12, кальцій і залізо. Вважається, що відмовившись від м’яса людина, відчуває в них недолік. Але шкода вегетаріанства дещо перебільшений і мінуси рослинного раціону легко коригуються.

В якості джерела кальцію перевага завжди віддавалася молоку і молочним продуктам. Хоча цього мінералу багато в лісових горіхах, брокколі, коричневому рисі, горосі, апельсиновому соку. Варто відзначити, що сіль і цукор витісняють кальцій зі складу крові, тому якщо ви хочете бути здоровими, слід обмежити їх споживання.

Багато авторитетних медиків вважають, що вегетаріанство приводь до дефіциту вітаміну В12. По-перше, в малих кількостях він міститься в рослинах, по-друге, його виробляє наша кишкова мікрофлора, по-третє, потреба в цьому вітаміні становить кілька мікрограмів. Легкозасвоюваний варіант цього вітаміну є в соєвому сирі — тофу і в дріжджових продуктах.

Хоча в гречці стільки ж заліза, що і в телятині такої ж ваги, цей мікроелемент дуже погано засвоюється з рослинної їжі. Для кращого засвоєння, так званого негемового заліза ці продукти необхідно вживати з овочами або фруктами, що містять багато вітаміну С.

↑ зміст

Три правила вегетаріанської дієти

Головні умови здорового вегетаріанства:

< ul>

  • Денний раціон повинен містити оптимальну кількість калорій з урахуванням фізичної активності
  • Збалансоване харчування: співвідношення білків, жирів і вуглеводів 1: 1: 4
  • Для заповнення повного набору амінокислот і поліненасичених жирних кислот щодня вживати рослинні масла, свіжі фрукти і овочі з шкіркою, і соки з них. Пам’ятайте, при варінні овочів велика частина мінеральних солей переходить у відвар
  • ↑ зміст

    Шкода м’яса

    Сучасне м’ясо, по суті, шкідливо в більшості випадків. У гонитві за великими економічними показниками тварин накачують гормонами росту, антибіотиками, транквілізаторами. Ці шкідливі речовини не зникають навіть після тривалої термічної обробки. У багатьох тварин, яким вводяться антибіотики, зафіксовані пухлини. Їх видаляють на бойні, а потім м’ясо надходить на продаж.

    Мінуси м’ясного раціону:

    • Отруєння організму шлаками і трупними токсинами, що утворюються при розпаді білка
    • М’ясо та м’ясні продукти діють збудливо, створюючи ілюзію енергії (насправді вони не дають, а забирають енергію)
    • Високий вміст пестицидів, антибіотиків, гормонів може призвести до незворотних змін в людському організмі
    • У момент забою в крові і м’язах тварин утворюються гормони кортизол і адреналін, які чинять негативний вплив на людину
    • Високий ризик зараження збудниками більше 30 різних захворювань
    • Споживання м’яса робить характер дратівливим і агресивним

    ↑ зміст

    Мінуси вегетаріанства

    Як і у будь-який інший системи харчування, у вегетаріанства є не тільки плюси, а й суттєві мінуси. У людей різні уявлення про цю систему харчування і шкоду вегетаріанства часто є досить спірним.

    Ця система харчування може бути небезпечна, якщо людина вживає переважно хліб, бобові та злаки, але мало свіжих овочів і фруктів. Недолік ензимів, мікроелементів і вітамінів призводить до порушення кислотно-лужного балансу.

    Помилкою є харчування консервованої, зацукровані і схильною до кулінарній обробці їжею.

    Саме ці помилки призводять до дефіциту вітамінів, амінокислот і мікроелементів, низькому гемоглобіну, занепаду сил.

    При дотриманні всіх правил в області вегетаріанського харчування ця система допоможе повністю оновити організм і підвищити його працездатність.

    ↑ зміст

    Відео про користь і шкоду вегетаріанства

    Вегетаріанство — користь і шкода, мінуси і плюси, показання та протипоказання

    Добавить комментарий

    Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *