Вершкове масло — дієтологи про користь і шкоду продукту

Способи виробництва і користь вершкового масла, відомі вже довгий час. Цей продукт є одним з найбільш вживаних у всіх частинах світу. Ірландія виробляла масло ще в V столітті, Норвегія — в VIII, Італія і Росія — в IX.

В Індії топлене масло використовували як основу для ліків. У Росії виготовляти його на промисловій основі стали в XIX столітті, тоді було близько 700 маслобійних фабрик. Вироблене з молока, сметани і цілісних вершків масло було хорошої якості і експортувалося.

↑ зміст

Отримання і види

Вершкове масло отримують при збиванні вершків, утворених з коров’ячого молока. У ньому міститься 50-83% молочного жиру. Щоб вийшов 1 кг масла, переробити потрібно приблизно 25 л молока.

Види масел:

  1. Вологодське — роблять з вершків, пастерізуемих при температурі вище 97-98 ° C.
  2. Солодко-вершкове -найпоширеніше в Росії, вироблене зі свіжих вершків.
  3. Любительське -Вода і нежирні речовини містить в більшій кількості, ніж інші види. Пастеризується при 85-90 ° C.
  4. Кисло-вершкове — виробляють з вершків, які квасять молочнокислими заквасками для додання продукту специфічного смаку і аромату. Пастеризується при температурі 85-90 ° C.
  5. З різними наповнювачами -Робиться з вершків, наповнювачі використовують найрізноманітніші.

Найкращим сортом вершкового масла, наявного в продажу, є екстра. Крім цього є ще другий, перший і вищий сорти.

↑ зміст

Користь вершкового масла

У більшості дієтологів та інших представників офіційної медицини користь вершкового масла не викликає ніяких сумнівів. Звичайно, якщо воно споживається в допустимій кількості. Добова норма для однієї людини становить 10-12 г, її перевищення до 30 г не заподіє шкоди.

Властивості вершкового масла, що роблять його корисним:

  1. Велика кількість калорій при високій засвоюваності (до 98,5%) роблять цей продукт дуже поживним.
  2. Сприяє регенерації головного мозку і нормалізації вироблення статевих гормонів.
  3. Вітамін E потрібен для здорового шкірного покриву, нігтів, волосся, харчування тканин м’язової системи.
  4. Вітамін A забезпечує хороший зір і стан слизових оболонок.
  5. Вітамін D бере участь у формуванні кісткових тканин.
  6. Вищеназвані вітаміни жірорастворіми, їх оптимальному засвоєнню організмом сприяють натуральні жири.
  7. Унікальний хімічний властивостей робить масло рекомендованим компонентом дієтичного, дитячого харчування.
  8. Олеїнова кислота здатна знижувати ризик появи ракових захворювань.

Вершкове масло настійно рекомендують:

  • Жителям північних країн. Зовсім трохи цього продукту, з’їденого людиною, здатне вберегти його від переохолодження.
  • Дітям. Нестача жирів в період зростання може негативно позначитися на інтелектуальних здібностях і розвитку мозку. Школяру така нестача загрожує зниженням успішності і загальної здатності навчатися.
  • Люди, які страждають захворюваннями шлунково-кишкового тракту. Вітамін A впливає на процес загоєння дрібних ранок. В даному випадку 15-20 г — рекомендована добова доза.

↑ зміст

Шкода вершкового масла

Про шкоду вершкового масла, виготовленого з коров’ячого молока, можна говорити тільки в разі його надмірного вживання. Через великий вміст холестерину регулярне перевищення денної норми споживання цього продукту здатне спровокувати виникнення атеросклерозу .

Набагато більша небезпека полягає в тому, що виробники часто видають за вершкове масло — ерзац. Зміст в спредах різних добавок, ароматизаторів, емульгаторів, барвників робить подібні продукти корисними. Вони менш калорійні, але наявність в них жирних кислот трансізомерів завдає шкоди здоров’ю, пошкоджуючи стінки артерій.

↑ зміст

Вибір і зберігання вершкового масла

Купуючи масло, уважно вивчіть зміст написів на упаковці, щоб не переплутати його зі спредом.

Натуральний продукт не повинен включати ніяких штучних і відновлених компонентів в своєму складі. Якщо зазначена жирність продукту становить менше 80-85%, це вказує на те, що масло натурально лише частково.

Масло, упаковане в пергамент, досить швидко окислюється і позбавляється більшої частини цінних властивостей. Слід вибирати продукт, загорнутий у фольгу.

Якщо придбане масло має ознаки окислення у вигляді жовтої і тьмяною поверхні, необхідно зрізати її і викинути.

Зберігати його слід при температурі, що не перевищує 12 ° C (найкраще — в холодильнику). При більш високій температурі зберігати даний продукт можна недовго, уникаючи попадання світла.

Слід пам’ятати, що в прозорій ємності масло швидко втратить корисні властивості. Його рекомендується зберігати тільки в непрозорій посуді.

↑ зміст

Відео про користь і шкоду вершкового масла

Вершкове масло — дієтологи про користь і шкоду продукту

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *