Висівки — користь і шкода для організму людини

Багато худнуть вважають, що в цьому нелегкому процесі їм допоможуть висівки. Вони бувають самих різних видів: гречані та рисові, пшеничні і просяні, житні і кукурудзяні, вівсяні та інші. Не всі знають, що вони є насправді побічний продукт від переробки борошна з зерна. Варто знати, що «побічний» насправді не є поганим або шкідливим, як вважають деякі.

Висівки — це інгредієнт, який багато дієтологів радять вживати в їжу. Користь цього продукту просто неоціненна . Він допоможе в боротьбі з надлишковою вагою, стане помічником у процесі налагодження травлення, позбавить від постійних запорів і дозволить, нарешті, знайти таку бажану легкість.

Одним з найоптимальніших видів висівок є житні. Їх можна вживати в їжу переважній більшості людей. Висівки, користь і шкода яких будуть розглянуті нижче, є цінним продуктом.

↑ зміст

Енергетична цінність та склад

Калорійність житніх висівок становить приблизно 220 ккал на кожні 100 грам продукту. Це, в свою чергу, дорівнює приблизно 920 кДж. Ця кількість містить в собі такі складові:

  • білки — 15 грам;
  • жири — 3,5 грама;
  • 30 грам — вуглеводи.

Варто знати, що ці 100 грам висівок є приблизно нормою двох-трьох днів. Якщо дозування цього продукту буде суттєвою, то здоров’ю людини може бути завдано шкоди.

Однак найголовнішою перевагою такого продукту як висівки є наявність в його складі значної кількості клітковини. Вона являє собою грубі харчові волокна, користь яких неоціненна. Саме цей компонент дозволяє піклуватися про своє травленні, уникати запорів, покращувати роботу кишечника. Клітковина міститься у висівках приблизно в кількість 40%, що досить багато, якщо порівняти з іншими продуктами.

Користь харчових волокон представлена розвитком корисних бактерій в організмі, а саме — в товстому кишечнику. А це, в свою чергу, гарантує запобігання розвитку дисбактеріозу .

Дуже корисні житні висівки і діабетикам. Корисність полягає в тому, що продукт здатний істотно глікемічний індекс будь-якого іншого продукту. Це можна пояснити тим, що в складі висівок присутня бета-глюкан. Ця речовина дозволяє регулювати холестерин природним шляхом, а також допомагає з виведенням з організму жирних кислот.

Житні висівки виконують також і онкозащітную функцію. Вона представлена зв’язуванням і виведенням з людського організму канцерогенів, радіонуклідів і солей важких металів.

↑ зміст

Дозування і денна норма

Денна норма вживання висівок зазвичай вказується на упаковці з цим продуктом. В середньому вона варіюється від 30 до 60 грамів на добу. Однак це значення представлено тільки з розрахунку того, що буде дотримано коректний питний режим. Для здорової людини нормою чистої води в день є кількість в два літри. В цю норму не входить чаї, кава, соки, морси, компоти. Слід пам’ятати, що якщо регулярно замінювати останніми чисту воду, то можна завдати непоправної шкоди кишечнику. Норма води вказана у відповідності з усіма видами висівки, включаючи мелені і гранульовані.

Пам’ятайте, що привчати свій організм до отрубям варто повільно і поступово. Для першого тижня добової оптимальним дозуванням буде чайна ложка цього продукту без гірки. Якщо ви помітите, що організм лояльно сприймає житні висівки, то денну дозу можна збільшити до кількості в три ложки.

↑ зміст

Вчимося худнути

ock_id_3″> <

Продукт містить в собі значну кількість клітковини, яка представлена харчовими волокнами, а також низькими показниками калорійності. Все це і зумовлює використання житніх висівок в якості основного продукту для схуднення, користь якого представлена і іншими показниками. Варто уточнити, що зниження ваги стає можливим завдяки трьом основним аспектам:

  • продукт являє собою своєрідний харчової скраб, який сприяє очищенню адсорбенту і шлунка. Дія представлено всмоктуванням токсинів, а також виведенню з організму шлаків.
  • корисну дію клітковини. Воно грунтується на тому, що ця речовина сприяє швидкому насиченню, а значить, вживати потрібно набагато менша кількість їжі, щоб зникло відчуття голоду. Це надає унікальну можливість планувати прийоми їжі і приборкати свій апетит.
  • можливість запобігти активне всмоктування вуглеводів в крові.

Якщо використовувати висівки виключно, як засіб для схуднення, то приймати їх слід за 30-40 хвилин до їжі. Це буде сприяти суттєвому зниженню апетиту. Альтернативним варіантом стане використання продукту в якості сніданку або вечері. Це може бути легкий перекус або повноцінний прийом їжі, наприклад, кисломолочні продукти і житні висівки.

Можна відзначити, що будь-який різновид цього продукту однаково впорається з поставленим перед нею завданням — зниження апетиту. Однак житні відрізняються наявністю такого необхідно для організму вітаміну В, солями калію, фосфору, магнію, заліза. Дані переваги мають місце бути тільки в тому випадку, якщо мова йде саме про натуральні висівках. Пропарені, гранульовані або минулі будь-яку іншу обробку дані плюси втрачають.

↑ зміст

Вживаємо в їжу

Існує безліч варіантів з’їсти корисний продукт. Якщо ви купили гранульовані висівки, то ними можна хрустіти, як і звичайними сухарики. В смаках є навіть щось схоже. Обов’язково потрібно запивати цей продукт водою, кисломолочними напоями, соками або чаями. Альтернативним варіантом стане використання висівок як хліба. У такому випадку їх можна використовувати як прикуску до супу або борщу.

Якщо висівки не пройшли обробку, то одним з оптимальних варіантів використання стане наступний. Досить змішати столову ложку продукту з кефіром або навіть звичайною водою. Далі слід почекати 10-15 хвилин, поки вони наполягатимуть і разбухнут. Якщо особливого бажання немає, можна використовувати їх, як складова салату або додати в фарш.

↑ зміст

Шкода від висівок

Житні висівки як і будь-який інший корисний продукт варто вживати в їжу не перебільшуючи його користь. Якщо добову норми не витримувати, то можна завдати істотної шкоди своєму здоров’ю. Дуже важливо також дотримуватися і питний режим. Його ігнорування призведе до аналогічного ефекту, який носить назву шкоду для організму.

Одним з найоптимальніших негативних наслідків є звичайний дискомфорт і шлунку і відчуття тяжкості. Самопочуття буде схожим з тим, коли, наприклад, після свята людина багато переїдає. Шкода від висівок може бути представлений тим, що зіб’ється стілець, посилиться газоутворення. Найгіршим варіантом вважається освіту, так званих, калових каменів.

↑ зміст

Протипоказання до вживання

Продукт має і деякі протипоказання у використанні. Не варто вживати в їжу їх тим, хто:

  • страждає від хвороб шлунка або кишечника;
  • вживає будь-які ліки, так як продукт ускладнює їх всмоктування;
  • страждає алергією на будь-якої злак,
  • так як це також може завдати шкоди.

Не варто їсти їх і влітку, коли багато фруктів і овочів. Варто замінити зеленню, яка доступна тільки в теплу пору року, хоча користь висівок і неоціненна.

↑ зміст

Відео про користь і шкоду висівок:

Висівки — користь і шкода для організму людини

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *