Вінегрет — користь і шкода популярного салату

Вінегрет одне з найбільш популярних і улюблених страв багатьох з нас, на сьогодні рідко яке застілля проходить без цього смачного салату. Люблять його за відмінний смак, приємний зовнішній вигляд і недорогий склад продуктів.

Деякі стверджують, що салат прийшов до нас зі скандинавською кухні, але більшість погоджуються, що це справді російське блюдо. Адже всі інгредієнти, які в нього входять, є традиційними російськими продуктами. Свою назву салат отримав при російською царя Олександра. Французький кухар царя, бачачи, як салат заправляють оцтом, сказав слово вінегрет, це означало оцтовий салат. Після цього виникло таке популярне блюдо під цією назвою.

↑ зміст

Склад салату

Для його приготування потрібні: буряк, картопля, морква, солоні огірки, квашена капуста і цибуля. Буряк, моркву і картоплю відварюють і охолоджують. Всіх продуктів повинно бути в однаковій кількості, іноді моркви додають трохи менше. Заправляють салат оцтом, сіллю і рослинним маслом, можна трохи додати меленого чорного перцю. Існують деякі інші варіанти з нарізаними яйцями, зеленим горошком або ж оселедцем. При додаванні оселедця квашену капусту рекомендують прибрати, а також зменшить порцію картоплі і цибулі. Крім цього, покращує смак страви і відварена квасоля, корисніше і смачніше буде, коли покласти в салат кріп, петрушку і деяку іншу зелень. Калорійність продукту досить низька, в 100г міститься близько 130 ккал. Тому блюдо рекомендовано при самих різних дієтах, відмінно допомагає скидати зайву вагу, приводити фігуру в норму.

↑ зміст

Деякі секрети приготування вінегрету

  • Обов’язковий момент — все овочі повинні відварюватися в шкірці, при цьому вони зберігають особливий смак і всі вітаміни і мікроелементи. А ще краще запекти їх, це ще більше поліпшити смакові якості вінегрету.
  • Для того щоб зберегти приємний колір салату, з початок ріжуть буряк і поливають її рослинним маслом.
  • Заправку для салату готують окремо, ретельно все змішуючи, а потім поливають овочеву масу.
  • Перемішують салат в зручних глибоких салатниках або ж мисках.
  • При бажанні можна експериментувати з пропорціями, так як з цього приводу точних правил немає. Головне, щоб він не був занадто гострим і соленим.
  • Зберігати довго блюдо можна, є ризик виникнення кишкової палички.
  • Ще невеликий секрет приготування — чим дрібніше нарізані овочі, тим смачніше салат.

↑ зміст

Сприятливий вплив вінегрету

Основна користь салату, полягає в тому, що всі овочі варяться в шкірці або ж запікаються, при цьому зберігаються всі корисні речовини, які знаходяться в них. Завдяки вітамінам, мінералам, клітковині та іншим, необхідним для людського організму речовин, вінегрет дуже корисний. Особливо це стосується водорозчинних вітамін, які повинні надходити в організм практично кожен день. Овочі, що входять до складу вінегрету є джерелом кальцію, магнію та інших мікроелементів, що так необхідно для нормальної життєдіяльності організму людини. Дане блюдо робить позитивний вплив на всю шлунково — кишкову систему.

↑ зміст

Користь овочів салату

Буряк має мінеральні речовини, що регулюють обмін речовин, а також зменшують жирові відкладення. Картопля містить багато вітаміну С, він має властивість підвищувати імунітет, зміцнює організм в цілому. Корисна і морквина — це джерело кальцію, йоду, і т. Д. Крім цього, солоні огірки, добре допомагають травленню. Також всі ми знаємо, що квашена капуста — джерело вітаміну С, В, К, вона володіє зміцнюючою і бактерицидну дію, нормалізує обмін речовин в організмі. Має корисні речовини і ріпчасту цибулю. Сприятливо впливає салат на зниження ваги, має низьку калорійність завдяки цьому можна з легкістю скинути кілька кілограмів. Вінегрет заправлений рослинним маслом, тому налагоджується стілець, йдуть проблеми, пов’язані з запорами.

Багато фахівців рекомендують для хворих на ожиріння тим, хто страждає серцево — судинними захворюваннями, підвищеним рівнем холестерину, заправляти вінегрет кукурудзяним або лляною олією. Також якщо є проблеми, пов’язані з недугами желчновиводящіх шляхів, то найкраще користуватися нерафінованою оливковою олією.

↑ зміст

Шкода вінегрету

При величезну користь страви, все — таки воно може завдати і деяку шкоду.

  • Безумовно, що містить в ньому квашена капуста має багато плюсів. Але все — таки є і деякі протипоказання: різні гастрити, коліти, виразкова хвороба і т. Д.
  • Також можуть бути небезпечні і огірки, які приготовлені за допомогою неякісного оцту, найкраще використовувати яблучний або ж огірки з бочки.
  • Необхідно пам’ятати, що шкода вінегрету, може бути і від неправильного його зберігання. Зберігати його слід в холодильнику, не більше доби, так як прострочений продукт може викликати кишкові розлади.
  • Слід обмежити вживання вінегрету і людям хворим на цукровий діабет, що входять до його складу продукти, здатні швидко засвоюватися в крові і підвищувати рівень інсуліну.

Можна сміливо стверджувати, що вінегрет — прекрасне блюдо, здатне наситити організм всіма необхідними елементами, додати сил і енергії. І що важливо на сьогоднішній день, при незначних витратах на продукти.

↑ зміст

Відео про користь і шкоду вінегрету:

Вінегрет — користь і шкода популярного салату

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *