Яловичина — користь і шкода м’ясного продукту

Яловичина — один з найбільш купованих м’ясних продуктів у всьому світі. Вона має приємний смак, містить багато повноцінного білка, вітамінів, макро і мікроелементів, амінокислот. За вмістом заліза і цинку яловичина в кілька разів перевершує свинину і баранину. Причому, істотна для організму користь і яловичих субпродуктів, до яких відносяться легке, язик, серце, печінка та ін. Чи є шкода від вживання яловичини? Про це ви дізнаєтесь у нашій статті.

Нежирна яловичина відноситься до дієтичного м’яса і включена до складу багатьох низькокалорійних дієт. Перетравлюється вона повільно, тому з’ївши навіть невеликий шматочок, людина тривалий час відчуває ситість. Яловичина смачна в будь-якому вигляді: відварному, смаженому, запеченому або в стравах з фаршу.

Залежно від віку тварини м’ясо буває ніжним і соковитим або сухим і жилавим. Кращим вважається м’ясо молодого, але великої худоби. Якісне м’ясо насиченого червоного кольору . Варто відзначити, що смак, запах, запас поживних речовин і користь яловичини залежать від багатьох факторів: змісту, корми, кастрації самців, вітамінних добавок, антибіотиків. Наприклад, м’ясо некастрірованних биків має неприємний специфічний смак. При додаванні в корм рибного борошна яловичина набуває рибний запах . А недолік води і неякісне харчування робить м’ясо жорстким.

Яловичина (особливо телятина) благотворно діє на організм:

  • Підвищує гемоглобін і зміцнює судини
  • Нормалізує рівень кислотності і роботу шлунка і кишечника
  • Сприяє зміцненню м’язів і кісток
  • Дає сили і фізичну витривалість

Рекомендована норма споживання яловичини не більше трьох разів на тиждень.

Білки м’яса найкраще засвоюються з зеленими овочами. Звичка з’їдати велике блюдо листового салату перед вживанням яловичини — величезна користь для організму.

↑ зміст

Шкода яловичини

Зловживання яловичиною може завдати шкоди організму. З особливою обережністю потрібно вживати будь-яке м’ясо людям із захворюваннями селезінки, печінки, онкозахворюваннями.

Надмірне споживання м’яса перевантажує травний тракт і стає обтяжливим для організму. Адже для його перетравлення витрачається до 40% енергії, укладених в цьому продукті!

Результати «яловичого обжерливості» сумні:

  • Підвищується рівень холестерину, а значить і ризик хвороб судин і серця
  • Велике навантаження на печінку і нирки призводить до їх захворювань
  • Утворюються кристали сечової кислоти, які викликають артрит, подагру, остеохондроз
  • Знижується опірність організму і імунітет

Чи не переварені залишки м’яса накопичуються в товстій кишці, збільшується кількість гнильних бактерій, в результаті життєдіяльності яких з’являються токсичні речовини. Вони всмоктуються в кров і отруюють організм.

Таким чином, користь яловичини може бути легко зведена нанівець при надмірному споживанні.

Більш того, недоброякісна або напхана антибіотиками і гормонами яловичина може бути просто небезпечна для людини.

↑ зміст

Популярні яловичі субпродукти

Мова

Хоча яловичий язик і відноситься до субпродуктів — це визнаний делікатес. Він цілком складається з м’язової тканини. Крім дуже високих смакових якостей, яловичий язик багатий білком, вітамінами групи В, залізом і цинком. Дієтологи рекомендують включати його в раціон вагітних, дітей і ослаблених після тривалої хвороби людей.

У чому користь яловичого мови?

100 грамів продукту заповнять:

  • денну норму вітаміну В12 половину денної норми цинку
  • третина денної норми вітаміну РР

Його споживання покращує стан волосся і шкіри, прискорює загоєння ран. Надає сил і бадьорості організму, позитивно позначається на стані нервової системи, регулює вуглеводно-жировий обмін. Доведено користь яловичого мови при безсонні і мігрені. Рекомендований цей легкозасвоюваний продукт при гастритах і виразковій хворобі. А головне, яловичий язик полегшує стан хворих на діабет, так як сприяє виробленню інсуліну.

Варто відзначити, що якщо перестаратися в харчуванні, яловичий язик може завдати чималої шкоди — насамперед печінки і нирок, щитовидній залозі.

Серце

Яловиче серце за деякими показниками перевершує поживну цінність м’яса. Наприклад, вітамінів групи В в ньому в 6 разів більше, ніж в яловичині, а заліза в 1,5 рази. Багато в складі серця магнію, калію, фосфору і цинку. Цей продукт допомагає при недокрів’ї, покращує обмін речовин, зміцнює організм і нервову систему. Особливо цінна користь яловичини і яловичого серця для літніх людей і спортсменів.

Надлишок в раціоні яловичого серця може викликати гіпертонію, проблеми з травним трактом, нирками.

Печінка

Печінка легко засвоюється, містить мало жиру і цілий букет вітамінів. Всього 400 грамів печінки здатні задовольнити місячну норму потреби у вітаміні А! Багато в його складі вітамінів С і В2, селену — потужного антиоксиданту, амінокислот і фолієвої кислоти. Вітаміни та мікроелементи в складі печінки добре засвоюються організмом. Крім того, цей корисний продукт частково нейтралізує шкоду нікотину, покращує роботу серця і зменшує ризик виникнення інфарктів

Але печінка містить багато холестерину, тому може спричинити утворення тромбів, спровокувати стенокардію і інфаркт міокарда.

Легке

Яловиче легке має невисокі смакові якості. Багато його не з’їси, отже, особливої шкоди організму людина його вживанням не нанесе. Білка в його складі теж мало, зате цей продукт містить величезну кількість вітамінів С, РР, В1 і В2, макроелементів, заліза, натрію, селену, йоду. Яловиче легке менш жирний і калорійний продукт, ніж яловичина. Крім того, в ньому менше накопичується токсинів. Цей продукт сприяє нормалізації вітамінно-мінерального балансу організму. Особливо корисно легке для м’язів і нирок.

Варто зазначити, що перед тим як гасити, смажити або запікати легке, його слід спочатку відварити.

↑ зміст

Відео про користь і шкоду яловичини

Яловичина — користь і шкода м’ясного продукту

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *