Зелений чай — корисні, лікувальні та шкідливі властивості напою

Про те, що зелений чай дуже корисний, знали ще наші предки. Його використовували не стільки як напій, скільки засіб для лікування. Про те, в чому полягає користь зеленого чаю, ми і розповімо в нашій статті.

Трохи історії

Батьківщиною зеленого чаю прийнято вважати Китай, де його знають більше 4-ох тисячоліть. У давнину його листя цінувалися настільки, що дарувалися імператором в знак особливої милості. Згодом напій втратив елітарність і став загальнодоступним, але найчастіше використовувався для медицини. З нього, наприклад, робили цілющі мазі. З 8 століття листя зеленого чаю стали відомі в Японії, а потім в Європі, звідки потрапили в Індію.

Сьогодні кожна з цих країн вирощує свій власний сорт, який має, відповідно, особливий смак. Втім, розрізняти ці смаки можуть лише справжні знавці. А ось на ступені відзнаки сортів не позначаються: корисний будь-який зелений чай.

↑ зміст

Особливості виробництва

Сучасні дослідження лише підтверджують користь зеленого чаю. Щоб зрозуміти секрет, потрібно чітко собі уявляти його відміну від чорного. А відміну насамперед в технології. Коли роблять чорний чай, він проходить кілька стадій обробки, включаючи витримування в теплі і волозі. В результаті його власні ферменти сприяють окисленню продукту. Зелений же чай окисленню не беруть під, впливаючи на нього перш за все теплом. В результаті волога повністю випаровується і містяться в чаї ферменти гинуть. Саме тому зелений сухий чай має світлий сірувато-зеленуватий відтінок, а при заварюванні стає жовтуватим. Втім головне — неповторний смак.

↑ зміст

Склад

Сьогодні завдяки новітнім технологіям зелений чай, який отримує споживач, максимально зберігає свої корисні речовини. І навіть більше того: в сухому чаї концентрація корисних речовин набагато вище, ніж в свіжозібраних листі.

До складу зеленого чаю входить багато різних вітамінів, мікро- і макроелементів. А саме:

  • майже 20 амінокислот;
  • практично повний набір вітамінів групи B;
  • вітаміни P, A, K, E;
  • марганець, мідь, фтор, фосфор,
  • йод, кальцій, цинк.

В цілому ж в зеленому чаї міститься більше двохсот корисних речовин і органічних сполук. Серед них особливе місце займають танін і катехинам. Вони є дуже потужними і ефективними антиоксидантами . Якщо порівняти дію цих речовин, вони за своєю силою в багато разів перевершують властивості вітаміну C. В одній порції напою міститься до 40 мг поліфенолів, які працюють значно ефективніше, ніж речовини, що містяться в яблуках або капусті брокколі.

↑ зміст

користь

Компоненти зеленого чаю, воістину можуть творити чудеса. Вони сприяють зміцненню імунітету, значно знижуючи ризик отримати простудні захворювання, особливо в осінньо-зимовий період. Регулярно вживаючи цей чай, організм активізує свої сили і бореться з мікробами і вірусами, постійно атакують наш організм.

Крім іншого зелений чай має тонізуючий ефект, нормалізує психоемоційний стан. А за рахунок здатності цього чаю руйнувати і змивати утворюються в судинах бляшки зміцнюється серцево-судинна система. Дослідження також показали, що цей напій здатний навіть попереджати розвиток новоутворень. Особливо відзначено, що він благотворно впливає на роботу щитовидної залози. И це не все. Велика кількість фтору в зеленому чаї є відмінною профілактикою карієсу і пародонтозу. При цьому він відмінно зміцнює зубну емаль і має антимікробну дію.

Звичайно, не можна говорити, що зелений чай — панацея від усіх хвороб. Але його багатий склад благотворно впливає на стан організму, зміцнюючи його і живлячи вітамінами.

Користь зеленого чаю з молоком теж доведена давно. Про це прекрасно знають китайські довгожителі. У поєднанні з молоком такий напій краще засвоюється, а значить, стає ще більш корисним. Крім того, молоко здатне нейтралізувати дію такого речовини як теїн (простими словами, кофеїн).

↑ зміст

Шкода зеленого чаю

Незважаючи на всю корисність продукту, все ж існує ряд протипоказань для його вживання. Перш за все це стосується людей, які страждають такими захворюваннями:

  • низький тиск (гіпотонія). В цьому випадку зелений чай можна заварювати в слабкої концентрації, неміцно;
  • захворювання шлунково-кишкового тракту (виразкова хвороба шлунка, підвищена кислотність);
  • подагра;
  • надмірно збудлива нервова система і наслідки цього (безсоння, тахікардія).

Не рекомендується цей продукт і дітям молодшого віку. Також не слід впадати в крайнощі і пити дуже багато. В іншому випадку шкода зеленого чаю проявиться у вигляді каменів в нирках і збої в роботі печінки.

Шкода зеленого чаю в більшості випадків виявляється при заварюванні надмірно міцного напою. Для того ж, щоб відчути на собі його благотворний вплив, досить вживати в день 1-2 порції слабозаваренного напою в день.

↑ зміст

Калорійність і схуднення

Багато дієтологів, які консультують жінок, настійно рекомендують своїм пацієнтам включити зелений чай в щоденний раціон. І це неспроста. Зелений чай — відмінний засіб для профілактики і лікування целюліту, жирових відкладень. Він відмінно позбавляє від надмірної ваги. Але все ж слід розуміти: вищевказані проблеми вирішуються за рахунок прискорення метаболізму. Тобто без занять спортом ви навряд чи схуднете від чаю. Прийом же зеленого чаю одночасно з помірними фізичними навантаженнями дадуть відмінний результат.

Дослідження показали, що за рівнем поживності листя зеленого чаю прирівнюються до бобових культур. І це при тому, що в напій переходить не більше 20% всіх поживних речовин рослини. Калорій ж в зеленому чаї і зовсім немає. Тому їм можна цілком урізноманітнити розвантажувальний день або побалувати себе після вечері. Гарний настрій і відмінне самопочуття вам буде забезпечено.

Отже, ми розкрили секрет того, через що зелений чай, користь і шкода якого давно вже відомі, є напоєм довгожителів. Тут головне не перестаратися і пам’ятати: все добре в міру.

Приємного чаювання!

↑ зміст

Відео про користь і шкоду зеленого чаю

Зелений чай — корисні, лікувальні та шкідливі властивості напою

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *