Зелений горошок — користь і протипоказання

Горох є звичайне і всім звичне рослина. Відомо воно вже багато століть. З тих давніх пір до сьогоднішнього моменту воно дозволяє людей вгамовувати голод. Пояснення цьому досить логічне — він відрізняється простотою вирощування.

Далеко не кожна людина представляє, яка користь закладена в цьому зеленому бобовому. Для більшості він є просто добавку до салату олів’є під Новий рік. Користь зеленого горошку відчувається, коли їсти його регулярно в його природному вигляді.

↑ зміст

Історія

Римляни і китайці, індійці і французи споконвіку застосовували зелений горошок, як інгредієнт в різних стравах. Свого часу він вважався продуктом, який подавали на стіл і бідняки, і багатії. Протягом довгого історичного проміжку кухаря стали майстерно готувати це бобова рослина.

Горошок з солодким присмаком, який отримав аналогічну назву, з’явився відносно недавно, а саме в 16-м столітті. Його вирощування освоїли, як не дивно, голландці. Англійці вважали цю рослину делікатесом, тому його покупка коштувала досить дорого. На Русі цей зелений горошок виявився лише в 17-му столітті. Раніше Якщо шукаєте бу тренажер, то на сайті 4GYM.RU ви можете купити тренажер еліпс бу
селяни розводили інші сорти цієї рослини, а руські князі з не меншим задоволенням його куштували, не знаючи, що його користь дійсно істотна.

↑ зміст

Свіжий горох

ock_id_2″> < >

Влітку не завжди є бажання їсти важку їжу, а зелений горошок допомагає насититися, якщо харчуватися їм в зеленому вигляді, тобто прямо з грядки. У складі зеленого гороху міститься всього 6% білка, що гарантує легке засвоювання і відсутність почуття тяжкості.

Консервований горошок

Заводи по виготовленню консервів з’явилися вже в 19-му столітті, але тільки через ціле століття люди зрозуміли, що виробництво консервованого горошку не менше вигідно, ніж м’ясо або рибу. СРСР тоді випускав близько 210 мільйонів банок щорічно, що навряд чи зрівняється з будь-якої іншою країною.

Консервірованнийзелений горох заслужив нашу довіру своєю універсальністю в застосуванні. Він є частою складовою салатів і супів, пирогів і гарнірів. Цікаво, що слово «консервований» в дійсності перекладається, як збережений.

В кулінарії цей консервований продукт заслужив особливе місце. Його їдять з м’ясом і овочами, картоплею і рибою, з яйцями і кашами, як дієтичні страви.

↑ зміст

Склад

Зелений горох включає в себе безліч необхідних здоров’ю складових:

  • А,
  • У,
  • З,
  • Н вітаміни
  • каротин.

З корисних хімічних речовин можна виділити:

  • Ca,
  • S,
  • Cl,
  • K,
  • Mg,
  • Fe,

Крім цього в його складі є природний цукор, рослинні жири, харчові волокна і крохмаль.

Зелений горошок — поживний продукт. Кожні 100 грам продукту містять 300 ккал, що дозволяє насититися невеликою кількістю їжі.

↑ зміст

Користь

Зелений горошок несе в собі максимум корисності для організму. Ще з давніх-давен він використовувався як народний засіб. Він запобігав і служив для профілактики деяких хвороб, серед яких захворювання печінки і нирок, а також авітаміноз. Користь і лікування обумовлена завдяки значному кількості солей лужного походження і білка на рослинній основі.

При набряках рекомендують пюре з цієї рослини. Він виробляє сечогінний ефект. Також радять його і при каменях у нирках. Чи відрізняється консервований зелений горошок і антисклеротичну дію, виводить з людського організму радіонукліди, перешкоджає накопиченню нітратів .

Користь свіжого зеленого горошку неоціненна. У ньому є білки, які знижують виникнення наступних хвороб:

  • інфаркту,
  • онко-хвороб,
  • гіпертонії.

Якщо включити в раціон цю рослину, то при регулярному використанні можна помітити позитивний результат на своїй шкірі. Можна зробити висновок, що користь рослини неоціненна.

Допомагає горошок і після «бурхливої веселості», сприяючи зняттю втоми, позбавлення від похмілля.

↑ зміст

Шкода і протипоказання

Консервований зелений горошок здатний завдати шкоди у виняткових випадках: він зіпсований і не придатний в їжу, а також при переїданні.

Шкода може бути завдано і тоді, коли людина схильна до метеоризму або має низку інших проблем з кишечником. Таке захворювання, як подагра, зобов’язує обмежувати прийом зеленого горошку в їжу.

Варто пам’ятати, що кілька ложок зеленого ласощі, додані в салат, навряд чи можуть стати причиною розвитку будь-якого захворювання або завдати істотної шкоди.

↑ зміст

Вибираємо зелений горошок

Якісні і смакові показники консервованого зеленого рослини безпосередньо залежать від сорту. Для створення продуктів консервування найчастіше застосовують 2 види:

  • мозкової;
  • гладкозерний.

Мозковий має злегка витягнуту форму і середній розмір. На смак він солодкуватий. Такий вид відмінно підійде для пюре або паштетів, як добавка до гарніру.

Гладкозерний горох представлений кулястою формою і досить великим розміром. Тому саме його використовують, як інгредієнт для салату.

Таке бобова рослина застосовують як гарнір, закуски, самостійну страву. Варто знати, що якщо підігріти консервований горошок з соусом, то вийде смачна страва.

При виборі зеленого консервованого продукту потрібно особливу увагу приділяти його банку. Якщо кришка рівна, продукт можна їсти. Якщо спостерігається здуття або пошкодження, то в їжу його вживати небажано. Самі горошини бувають зеленими, оливковими або жовтими, їх форма повинна бути однаковою.

Важливим є і склад, написаний на етикетках. Ідеальним варіантом є наступний: горох, цукор, вода, сіль. Але, зрозуміло, таке вам навряд чи зустрінеться. Тому варто шукати склад, максимально наближеним до вищевикладеного. Чим менше в банку з горохом добавок, консервації та барвників, тим він якісніший і смачніше, а значить, шкода нанести не зможе.

Слід віддавати перевагу тим банкам, які позначені словом «ГОСТ». Є ще «ТУ». Однак напис «ГОСТ» пояснює, продукт виготовлений за старовинними рецептами і перевіреними технологіями.

↑ зміст

Сік

У банку є ще і «сік». Не всі знають, що він також придатний в їжу. Він містить в своєму складі чимало корисного. Якщо «сік» каламутний, не варто турбуватися. Це говорить тільки про те, що було додано багато крохмалю. Такий консервований продукт можна додавати в супи або борщі для збільшення смакових якостей.

Відео про користь і шкоду зеленого горошку

Зелений горошок — користь і протипоказання

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *