Ізюм — користь і шкода сухофруктів

Ізюм, продукт глибокої старовини. Ще в стародавньому Єгипті приймали в їжу висушений виноград за 2000 років до нашої ери. Але саме слово має цікаве походження. Етимологічні коріння слова приховані в тюркських говірками, мабуть активності кочівників людство повинно бути вдячно появою родзинок в Європі, Азії. Спочатку привертав дивовижний смак цих сухофруктів, а вже значно пізніше люди дізналися, як велика користь родзинок для людського організму.

↑ зміст

Види родзинок

Відомі два способи сушіння винограду, на сонці і в тіні. Перший спосіб більш швидкий, тіньовий висушування вимагає терпіння. Користь продукту при різній сушінні однакова, так само як однаково корисні всі його сорти, отримані з різного винограду, сабза, хусайне, соягі, шигані, герміан, інші. Однак кожен сорт корисний по-своєму. Авлон, кишмиш кращі ласощі, насичений калієм. Світлі сорти, дамські пальчики і інші містять рубідій. Сабза активно використовують кулінари за підвищену цукристість. В основному родзинки поділяють за кольором і розміром, а також за наявністю кісточок:

  • Темний без кісточок,
  • Світлий без кісточок,
  • Світлий з однією кісточкою,
  • Без кісточок, великий,
  • Без кісточок невеликий.

Всі ці сухофрукти не здатні завдати шкоди організму. Ізюм активно використовуються в кулінарії, дієтології, косметології. Випічка з ним це безсумнівна користь для дітей, і ласощі літнім людям.

↑ зміст

Корисний складу родзинок

Користь родзинок — його складу. У ньому зберігається до 95% корисних якостей винограду, до 70% вітамінного і 94% мінерального його комплексу. Родзинки містять багато мікроелементів, органічних кислот:

  • Нікотинова,
  • Аскорбінова,
  • фолевая,
  • Винна,
  • олеановая.

Високо зміст азотистих речовин, клітковини, цукру. Такий продукт просто не може завдати шкоди. Ізюм багатий такими мікроелементами, як:

  • Вітаміни всієї групи В, А, С, Е, Н, РР.
  • Калій,
  • Натрій,
  • Магній,
  • Фосфор,
  • Залізо,
  • Кальцій,
  • Цинк,
  • Бор,
  • Мідь,
  • Марганець,
  • Селен.

Високий вміст селену особливо значимо для омолодження організму . Це захист від онкології, довголіття, краса волосся, нігтів, репродуктивність організму.

↑ зміст

Користь для здоров’я

Ізюм має приємний смак, але на цьому приріст продукту не закінчується. Ніацин (нікотинова кислота) підвищує обмінні процеси, має яскраво виражену заспокійливу дію. Людям з підвищеною збудливістю непогано мати при собі пакетик з сушеним виноградом, який здатний компенсувати шкоду від хвилювань стресів і всякого роду нервових розладів.

Ізюм просто необхідний для чоловічої потенції. Добова доза 50 грам додасть впевненості в собі, допоможе керувати емоціями, нагодує і підніме настрій. Ізюм для чоловіків — користь, переоцінити яку просто неможливо.

Калій, стимулює серцево-судинну діяльність, сприяє оновленню, очищенню крові, допомагає кровотворних процесам. Калій підтримує кислотно-лужний обмін, очищає організм від токсинів, стимулює сечогінні процеси.

олеановая кислота і кальцій, це подаровані сухофруктом здорові зуби, гарне волосся, міцні нігті. Бор зберігає оптимальну кількість бактерій слизових і ротової порожнини. Вітамін С, без якого не працює метаболізм в організмі, стежить за здоров’ям кровоносних судин, є незамінним антиоксидантом, бере участь практично у всій життєдіяльності людини.

↑ зміст

Шкода родзинок

І все ж сушений виноград здатний принести шкоду. Категоричних протипоказань немає, проте не слід захоплюватися смаком східних насолод від родзинок, які страждають ентероколітом, при туберкульозних захворюваннях, виразці шлунка або гострих фазах шлунково-кишкових захворювань.

При захворюваннях ротової порожнини сухофрукт принесе шкоду. Через підвищений вміст цукру діабетики від нього отримають безумовний шкоду, якщо будуть поглинати його в великих кількостях.

Сумнівна користь від цього продукту для бажаючих схуднути, також як очевидний шкоду, коли його поїдають без міри.

↑ зміст

Застосування родзинок

Широке застосування головного сухофрукти в кулінарії не знижує його корисних якостей. Він смачний і корисний в кашах, плові, салатах і м’ясі. Єдина активна начинка, до відомої своєю інертністю до всіх ароматом, курочку. Кондитерські вироби, і улюблене всіма морозиво, родзинки не тільки прикрашає, але і скорочує шкоду від вживання цих продуктів.

Ізюм використовують в косметології. Маски з його використанням сприяють відновленню волосся, поліпшення кольору обличчя, омолоджують шкіру, роблячи її більш пружною.

Цікаво використання продукту медициною. Медики стверджують, що є тільки користь від родзинок для страждаючих недокрів’ям, знервований, хронічною втомою, занепадом сил. Продукт корисний при остеохондрозах і остеопорозах, гіпертонії, хворобах нирок, корисний при вагітності та годуванні груддю, корисний всім.

↑ зміст

Відео про користь і шкоду родзинок

Ізюм — користь і шкода сухофруктів
4.7 (93.33%) 3 голос(ів)

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *