Аспартам: що це таке, чим шкідливий підсолоджувач для здоров’я?

Що це таке аспартам, ніж шкідливий продукт? Харчова добавка аспартам є не тільки замінником цукру, але також і лікарським препаратом для боротьби із зайвою вагою. Вона друга за популярністю в світі, часто мається на різних продуктах, охолоджувальних напоями. Після проникнення в організм речовина розпадається на компоненти, ряд з них токсичні для людини, що викликає сумніви щодо безпеки аспартама.

Вважається, що добавка відкрили випадково, коли вчені працювали над створенням препарату для лікування виразки шлунка. Це сталося ще в 1965 році, проте в промислових масштабах її стали виробляти і застосовувати тільки через 20 років.

Вважається, що добавка маркують цифрами Е951, вона присутня в жувальній гумці, цукерках, готових десертах, гарячому шоколаді, йогуртах з наповнювачем , спортивне харчування, полівітаміни і льодяниках проти кашлю. Також аспартам входить до складу цукрозамінників, але її можна придбати і в чистому вигляді. Інші назви — Сладекс, нутрасвіт, Аспамікс.

↑ зміст

Що потрібно знати про аспартаме

Скільки часу застосовують аспартам, стільки і ведуться суперечки про його шкоду і користь для організму, основним аргументом виступає синтетична природа речовини. Аспартам складається з декількох компонентів, вони розпадаються на речовини: метанол, амінокислоти аспарагінової кислоти, фенілаланін.

Потенційна шкода для людини і підвищена токсичність народили навколо харчової добавки занадто багато міфів. Найчастіше можна почути, що метанол здатний отруювати клітини, провокувати тимчасову втрату зору.

Речовина викликає безліч неврологічних проблем, в тому числі безсоння, порушення пам’яті, уваги, депресію, дзвін у вухах, судоми, головний біль, панічні напади. Аспартам може підвищувати апетит і сприяти збільшенню маси тіла.

При вагітності харчова добавка іноді:

  1. стане причиною вад розвитку плоду;
  2. токсичні речовини провокують ріст злоякісних новоутворень, ракових пухлин.

Насправді мало хто бере до уваги, що проведені сотні досліджень, які повідомляють про повну безпеку речовини. Причому мова йде про всіх категоріях споживачів, в тому числі про дітей, діабетиках і літніх людей.

Інше питання — це наявність в добавці метанолу, однак його кількість в одній таблетці цукрозамінника вкрай мало, після вживання продукту його НЕ виявляють навіть в крові.

в ході досліджень на тваринах, які вживали аспартам, відзначена тенденція до розвитку злоякісних патологій, серед яких лімфоми, лейкемія і множинні злоякісні новоутворення.

Є думка, що причини проблем слід шукати в мета Оліте аспартама метанолі, він в організмі трансформується у формальдегід, який і є потенційним канцерогеном. Аналіз дослідження показує, що речовина сильно порушує хімію головного мозку, в тому числі знижує показники мозкових хімічних сполук. Так, відбувається негативний вплив на:

  • апетит;
  • сон;
  • настрій.

Дослідники звертають увагу, що аспартам здатний змінювати функції нервів, баланс гормонів, обмін амінокислот. Подібні порушення сприяють деструкції нервових клітин, провокуючи хвороба Альцгеймера.

Металевий спирт, між тим, міститься в деяких фруктах і овочах, так і в людському організмі він продукується, хоч і в малій кількості. Виходить, що людина разом з пектинами отримує маленьку порцію метанолу. Так чи можна тоді говорити про шкоду аспартама.

↑ зміст

Як вживати, протипоказання, дозування

Якщо придбати упаковку аспартама в чистому вигляді, в інструкції до нього розказано про те, що добавку вживають виключно в холодному вигляді, піддавати її термічній обробці не рекомендовано.

Деякі затяті противники речовини заявляють, що нагрівання аспартама до температури 30 градусів і вище робить з неї формальдегід. Проте шкода аспартама в такому випадку не доведений наукою.

Не можна нагрівати речовину з тієї простої причини, що при нагріванні воно втрачає свої основні характеристики, продукт просто перестає бути солодким. Тому для приготування випічки і варення краще вибирати інші види підсолоджувачів, наприклад, сукралозу, стевію.

Безпека аспартама не говорить про відсутність протипоказань. Він заборонений пацієнтам із захворюванням фенілкетонурія, при патології відбувається порушення продукування фенілаланіну.

Коли п’ють напої, в яких є підсолоджувач:

  1. на слизовій оболонці ротової порожнини залишається неприємне відчуття нудотності;
  2. людині мимоволі хочеться його зняти ще однією порцією.

На практиці виходить, що напої з аспартамом не вгамовують спрагу, а тільки погіршують її. Якщо хочеться випити лимонад або колу, щоб зняти спрагу її запивають чистою водою.

При тривалому вживанні напоїв з харчовою добавкою аспартам спостерігається симптоматика розсіяного склерозу, але такі побічні реакції оборотні. Головна умова купірування патологічного стану — це припинення вживання аспартама. Є випадки, коли різке обмеження Е 951 при розсіяному склерозі повертало пацієнтам зір, слух, проходив і дзвін у вухах.

Також прийнято вважати, що передозування речовини провокує розвиток системного червоного вовчака.

для попередження можливих небажаних реакцій організму встановлені допустимі добові норми, які будуть безпечні для здоров’я. У день можна вживати більше 50 мг речовини, перевищення дозування спровокує мігрені, безсоння. В особливо рідкісних випадках при істотній передозуванні спостерігається алергічна реакція.

Коли розповідають, що таке аспартам і що небезпечніше замінника цукру немає, мова йде про тривалий неконтрольованому застосуванні речовини.

Потрібно знати, що вкрай складно перебрати допустиму норму підсолоджувача, для цього буде потрібно за день з’їсти близько 300 таблеток, випити близько 26 літрів газованої води, зжувати кілька кілограмів цукерок. Фізично зробити це неймовірно складно.

↑ зміст

Дітям, вагітним і діабетикам

У дитячому віці Е 951 не рекомендований, оскільки замінник цукру широко застосовується для виробництва солодких напоїв, їх вживання складно контролювати. Такі напої слабо вгамовують спрагу, викликаючи тим самим непомітне перевищення безпечної дозування засобу. Ще аспартам шкоди завдає у вигляді алергічних реакцій, особливо якщо він вживається разом з підсилювачами смакових якостей.

Коли харчову добавку вживає вагітна або годує жінка, це не принесе шкоди. Однак в цей період краще відмовитися від аспартама через відсутність харчову та енергетичну цінність, а жінки в такому положенні вкрай потребують корисних продуктах.

При порушенні вуглеводного обміну і цукровому діабеті аспартам також не приносить шкоди, але його використання в їжу обов’язково повинно бути обґрунтованим. Наприклад, речовина призначають при ожирінні, але і тут є свої нюанси.

За даними діабетичної асоціації, вживання аспартама дозволяє урізноманітнити харчування пацієнтів без застосування цукру. При цьому існує теорія, що харчова добавка навіть може нашкодити діабетикові, так як показники цукру в такому випадку складно контролювати. Це сприяє розвитку:

  • ретинопатії (проблеми з сітківкою очей);
  • зниження зору;
  • сліпоти.

Однак офіційна медицина не підтверджує зв’язок між зоровими порушеннями і аспартамом.

Якщо діабетики вживають аспартам шкода чи користь від нього можуть бути одночасними. За умови заміни білого цукру аспартамом пацієнт їсть більше здорової їжі, але відразу ж проявляється негативна сторона. У аспартаме немає вуглеводів, організм реагує на солодкість, готується до переробки вуглеводів, але вони не надходять. Цим і пояснюється постійний голод, людина на тлі вживання цукрозамінника хоче схуднути, а насправді тільки гладшає. Таким чином, харчову добавку сміливо можна назвати біологічною зброєю.

Аспартам: що це таке, чим шкідливий підсолоджувач для здоров’я?
5 (100%) 1 голос(ів)

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *