Бензоат натрію: що це таке, чим шкідлива добавка е 211?

Натрієва сіль бензойної кислоти — назва речовини, часто зустрічається на упаковках з продуктами.

Що таке бензоат натрію? Це з’єднання є натрієву сіль бензойної кислоти, входить в багато продуктів, як харчова добавка, виконуючи роль консерванта.

Бензоат натрію — що це таке?

Широке поширення цього консерванту змушує задуматися про те, чи шкідливий він для здоров’я чи ні.

Речовина являє собою білий дрібний кристалічний порошок. Харчова добавка не має або майже не має запаху. У деяких випадках допустимо поява ледь помітного запаху бензальдегіду. Молекулярна маса з’єднання дорівнює 144,1. відкриття відбулося в 1875 році. За міжнародною класифікацією добавок бензоату натрію присвоєно код Е211.

Після відкриття речовина застосовувалося в якості замінника саліцилової кислоти. Як консервант натрієву сіль бензойної кислоти почали застосовувати з початку минулого століття.

З’єднання в невеликій кількості міститься в таких продуктах як:

  • журавлина;
  • яблука;
  • гірчиці;
  • кориці.

Хімічний засіб застосовується:

  1. У харчовій промисловості як консервант, що сприяє збільшенню терміну зберігання продуктів.
  2. У фармацевтичному і косметичному виробництві.
  3. У медицині як ефективний відхаркувальний.
  4. У піротехнічних сумішах, в авіації при виробництві спеціального паперу, що забезпечує захист виробів з алюмінію.

Офіційно не існує заборони на використання цього консерванту, але більшість фахівців рекомендують відмовлятися від продуктів, в яких використовується цей консервант.

Основну шкоду від бензоату натрію — надання негативного впливу на ДНК людини.

С6Н5СООNa є шкідливою харчовою добавкою. Шкода бензоату натрію полягає в здатності з’єднання пригнічувати активність клітинних ферментів відповідають за здійснення окислювально-відновних реакцій. Крім цього з’єднання при проникненні в клітини пригнічує роботу біоактивних сполук сприяють розщепленню жирів і крохмалю.

Натрієва сіль бензойної кислоти є:

  • сильним хімічним антибіотиком;
  • потужним підсилювачем кольору продуктів харчування;

Не рекомендується вживати продукти, що містять цей компонент в дитячому віці.

↑ зміст

Вплив на організм людини

Надходження речовини здатне спровокувати розвиток в організмі ракового захворювання. Крім цього натрієва сіль може бути причиною появи алергії.

При використанні бензоату натрію шкода значно зростає в тому, випадку якщо це з’єднання використовується в комплексі з тетразин.

Поступаючи в організм людини, з’єднання здатне вступати в реакцію з вітаміном С. в процесі взаємодії утворюється найсильніший для людини отрута — бензол.

Е211 шкодить організму тим, що впливає на роботу печінки, руйнуючи її, порушує функціонування нервової системи, а після взаємодії з вітаміном З і утворенням бензолу пособствует розвитку онкологічних ускладнень.

Ця сполука є не тільки шкідливим, а й небезпечною речовиною для організму.

Найбільш часто натрієва сіль бензойної кислоти застосовується при виробництві наступних харчових продуктів:

  1. майонезу.
  2. Кетчупу.
  3. Маргарину.
  4. З
  5. Рибної консервів.
  6. Фруктових паст.
  7. Пива, і інших алкогольних напоїв.
  8. М’ясопродукти.

Бензоат натрію успішно застосовують для лікування гипераммониемии і в гальмуванні розвитку хвороби Паркінсона.

Використання з’єднання в складі продуктів для дітей. За результатами останніх досліджень говорить про те, що воно здатне впливати на розумову активність і знижує рівень IQ.

Додатково проникнення натрієвої солі в дитячий організм призводить до посилення гіперактивності дитини і розвитку синдрому дефіциту уваги.

< p> Особливо ефект проявляється у дітей вживають продукти до складу яких входить крім Е 211 ще і харчові барвники мають кодування Е102, Е104, Е110, Е122, Е124 і Е129.

↑ зміст

Застосування в продуктах харчування і поєднання консерванту з іншими добавками

Е 211 є консервантом, переважною процеси, що забезпечують життєдіяльність цвілевих бактерій і дріжджових грибків. Цей компонент має властивості антибіотика і пригнічує здатність клітин бактерій і грибів здійснювати вироблення клітинних ферментів. Це призводить до того, що патогенні мікроогранізми втрачають здатність до розмноження.

Ця властивість приносить як користь людині, продовжуючи терміни зберігання продуктів, так і шкоду.

Справа в тому, що проникаючи в організм, це з’єднання аналогічним чином діє на його клітини, що веде до зниження або припинення вироблення клітинних ферментів.

Консерванти в поодинці в продукти рідко додаються. Найчастіше застосовується кілька різних добавок, крім консервантів в продукти можуть додаватися барвники, підсилювачі смаку та інші харчові добавки.

Дуже часто виникає висока ймовірність взаємодії між добавками, що призводить до зміни їх властивостей і посилення певних їх якостей.

Прикладом комбінованого використання бензоату натрію є виготовлення молочних продуктів. У складі такої продукції натрієва сіль бензойної кислоти використовується комплексі з сорбатом калію. Такий комплекс призводить до більш сильного пригнічення розвитку молочнокислих бактерій і збільшення термінів зберігання молочної та кисломолочної продукції. Консервує вплив Е 221 значно посилюється під впливом молочної кислоти.

Бензоат натрію: що це таке, чим шкідлива добавка е 211?

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *