Чим корисна глюкоза для організму людини?

Декстроза, вона ж — глюкоза — найважливіший моносахарид для людини. Підтримка нормальної роботи систем органів, в тому числі, нервової системи, ось чим корисна глюкоза. Кожен день люди споживають цей моносахарид з продуктами харчування.

В певному обсязі глюкоза підтримує нормальне функціонування організму, але її надлишок може спричинити за собою виникнення небезпечних захворювань. Необхідно розібратися, в яких випадках обернеться вплив на людський організм глюкози — користю і шкодою?

↑ зміст

Користь глюкози для організму

Разом з продуктами щодня в нашу кров потрапляє певна кількість глюкози. У нормі її концентрація у дорослої людини повинна варіювати від 3,3 до 5,5 ммоль / літр.

Спочатку їжа всмоктується в шлунково-кишковому тракті, розщеплюючи на білки, жири і складні вуглеводи. Останні діляться на фруктозу і глюкозу. Опиняючись в кровотоці, глюкоза розноситься по всьому організму.

Декстроза — це найважливіше джерело енергії для клітинних і тканинних структур людського організму. Коли людина отримує компонент в потрібних кількостях, його працездатність збільшується. З надлишку глюкози утворюється глікоген — резерв, що постачає організм вуглеводами в разі настання несприятливих часів.

Головними функціями глюкози є:

  1. Участь в метаболізмі. Глюкоза, будучи легкозасвоюваним речовиною, має в 2 рази менше калорій і взаємодіє з киснем набагато швидше, ніж інші енергоресурси.
  2. Стимуляція роботи серця. Використовується для його декомпенсації, оскільки вона сприятливо впливає на серцево-судинну систему.
  3. Усунення голоду. Коли організму не вистачає поживних компонентів, виникає відчуття голоду. Причому незбалансоване харчування тягне за собою дезорганізацію вуглеводного обміну, що знижує чутливість м’язів до цукрознижуючих гормону — інсуліну. В результаті відбувається порушення виведення глюкози і посилення голоду. При надходженні моносахарида людина втрачає відчуття голоду і відчуває себе добре.
  4. Усунення стресу. Глюкоза для людини важлива, оскільки потрапляючи в кров, вона нормалізує його психічний стан.
  5. Харчування головного мозку. Цей орган може вживати в якості енергії лише вуглевод. Тому при його дефіциті людина стає розосередженим і слабким.
  6. Застосування в медичних цілях. Декстрозу використовують, як правило, для терапії гіпоглікемії і отруєнь. Також глюкоза входить до складу багатьох протишокових засобів, кровозамінників, які застосовуються при патологіях ЦНС, інфекціях і інтоксикації.

Користь глюкози для організму проявляється тільки при помірному її вживанні.

Тому щоденний раціон не повинен рясніти шоколадом, цукерками, солодкою водою, здобою і борошняними виробами.

↑ зміст

шкода глюкози для організму

На жаль, сучасний образ життя людей зовсім далекий від ідеалу.

Особливо це стосується їжі, яку їдять люди. Фаст-фуд і солодощі бідні на корисні макро- і мікроелементи, вітаміни і амінокислоти. Зате вони є джерелом великої кількості калорій і вуглеводів.

Якщо людина регулярно з’їдає такі продукти, у нього підвищується ризик розвитку цукрового діабету — патології, що виникає при порушенні роботи імунної системи, яка характеризується високим рівнем цукру.

Діабет офіційно визнали епідемією 21 століття.

При постійній гіперглікемії (збільшеному вмісті глюкози) людина може скаржитися на:

  • надмірну втрату ваги;
  • часті сечовипускання;
  • мігрень і запаморочення;
  • необгрунтоване відчуття голоду;
  • сильну пітливість;
  • дратівливість і втому;
  • поганий сон;
  • неможливість сконцентруватися;
  • погане загоєння ран;
  • поколювання й оніміння в кінцівках;
  • напади нудоти і діареї;
  • підвищення кров’яного тиску;
  • грибкові інфекції.

Проте, діабет — це не єдине захворювання, яке виникає через надлишок глюкози в організмі. Варто відзначити, що в людському організмі присутній всього один гормон, який знижує концентрацію цукру в крові — інсулін. Зате підвищується рівень глюкози під впливом багатьох інших гормонів — «командних», глюкокортикостероїдів, адреналіну, норадреналіну та інших. Тому організм відразу ж страждає при недостатньому виробленні інсуліну.

Надлишок вживаних цукрів може привести до погіршення зору, дисфункції нирок, виникнення серцево-судинних патологій, проблем сечостатевої системи і атеросклерозу.

Крім цього , надмірний прийом шоколаду і борошняних продуктів, що містять глюкозу, підвищує шанси розвитку таких захворювань:

  1. Розлад коронарного кровообігу;
  2. Онкологічні патології;
  3. Запальні захворювання;
  4. Ендотеліальна дисфункція;
  5. Інфаркт або інсульт;
  6. Пошкодження сітківки очей;
  7. Ожиріння;
  8. Артеріальна гіпертензія.

Щоб попередити сумний результат подій, необхідно стежити за своїм раціоном, адже глюкоза потрапляє в організм разом з їжею.

Важливим фактором, що допомагає зберігати своє здоров’я, є активний спосіб життя.

↑ зміст

Правильне харчування при гіперглікемії

Як правило, гіперглікемія — це провісник цукрового діабету.

Якщо вчасно виявити її і почати стежити за своїм харчуванням, можна запобігти розвитку «солодкого недуги».

Варто нагадати, що для визначення концентрації глюкози проводиться забір крові з пальця натщесерце. Результат понад 5,5 ммоль / літр говорить про гипергликемической стані, а нижче 3,3 ммоль / літр — про гіпоглікемії.

Багатьма людьми нехтують рекомендаціями з основ правильного харчування.

Ці рекомендації допоможуть уберегти від різких стрибків цукру в крові:

  1. Виключіть з раціону солодощі — печиво, цукерки, торти, шоколад, солодкі газовані напої.
  2. Замість них вживайте більше свіжих фруктів і овочів. Найкраще зупинятися на лимонах, сухофруктах, зелених яблуках, апельсинах, грейпфруті, огірках та помідорах. Інші фрукти, наприклад, виноград, кавун, червоні яблука, містять велику кількість вуглеводів.
  3. Забудьте про смажену і жирну їжу. Продукти повинні готуватися на пару або у відварному вигляді.
  4. Перестаньте пити чай з цукром. Якщо такий напій без цукру несмачний, можна спробувати несолодкий компот.
  5. Відмовтеся від борошняних виробів (макарони, білий хліб, пельмені) і здоби (булочки, рогалики). Замість цього їжте хліб грубого помелу (житній, бородинський).
  6. Віддавайте перевагу круп (гречка, вівсянка, пшоно) і забудьте про картоплю: в ньому багато крохмалю і вуглеводів, до того ж він викликає метеоризм.

Чи допоможе скласти здоровий раціон таблиця вуглеводів, яка містить перелік продуктів і їх глікемічний індекс (показник, що характеризує швидкість перетворення глюкози в вуглеводи). Чим він менше, тим менше в продукті міститься глюкози.

Глюкоза є важливим енергоресурсом для людського організму. Харчуючись продуктами, разом з якими в організм потрапляє глюкоза, люди забезпечують нормальну роботу внутрішніх органів. Головне — знати міру, адже надлишок речовини підвищує ризики розвитку діабету, інфаркту, інсульту, атеросклерозу та інших небезпечних хвороб.

Чим корисна глюкоза для організму людини?

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *