Чим шкідливий цинк для організму людини?

Цинк — є важливими мікроелементом, що беруть участь в процесах життєдіяльності всього організму. Недостача і надлишок цієї речовини однаково шкідливі для імунної системи людини.

Тому важливо знати, в чому користь і шкоду цинку для здоров’я? Яка норма його вмісту в організмі? І що робити при його дефіциті і отруєнні речовиною?

Цинк: норма споживання, причини нестачі і корисні властивості

Щодня в організм людини має надходити 15-20 мг мікроелемента. Він потрапляє в тіло разом з їжею і всмоктується в тонкому кишечнику. 90% речовини виходить з калом, 2% — з потом і 10% — з сечею.

Найбільше цинку міститься в печінці, сітківці, нирках, передміхуровій залозі та шкірі. Тому його вживання показано при захворюваннях всіх цих органів.

Мікроелемент сприяє засвоєнню вітамінів Е і А і покращує надходження крові до судин. Також Zn бере участь у виробленні гормону росту й інсуліну.

Інші корисні властивості цинку:

  1. покращує обмінні процеси і збільшує швидкість синтезу білків;
  2. стимулює імунітет, підвищує опірність організму при бактеріальних, вірусних інфекціях і ракових пухлинах;
  3. прискорює регенерацію шкіри;
  4. покращує пам’ять;
  5. нормалізує кровообіг;
  6. сприяє засвоєнню вуглеводів і жирів;
  7. покращує смакову чутливість і нюх;
  8. підтримує зір;
  9. нормалізує роботу шлунково-кишкового тракту;
  10. бере участь у формуванні опорно-рухового апарату.

Особливо Zn необхідний чоловікам. З його допомогою підтримується репродуктивна функція і посилюється вироблення тестостерону. Тому сильній статі потрібно збагачувати свій раціон цінксодержащіх продуктами.

Однак сьогодні не тільки чоловіки, але багато жінок і діти відчувають дефіцит цинку. Недолік мікроелемента відзначається у вагітних і людей, професія яких вимагає уваги і зосередженості.

Цинкова недостатність може з’явитися при частому вживанні їжі, багатої на клітковину, надлишку міді в організмі, зловживанні спиртним і дефіциті білка. Брак мікроелемента відзначається у людей, які люблять солодке і солону їжу.

Інші фактори, що призводять до нестачі Zn — захворювання кишечника, глистяні інвазії та ниркова недостатність.

↑ зміст

Як проявляється дефіцит і надлишок цинку?

При недостатньому вмісті хімічного елемента в організмі погіршується зір, з’являються стоматологічні захворювання — виразки і ерозії на слизовій оболонці рота, гінгівіти і стоматити. Також шкода для здоров’я при цинкової недостатності полягає в частих алергіях, погіршенні апетиту, схуднення, недокрів’ї, частих застудах, повільної регенерації шкіри.

Дефіцит Zn небезпечний тим, що у людини починають випадати волосся, нігті розшаровуються, а шкіра лущиться. Хворий стає депресивним, у нього погіршується пам’ять, притупляється нюх і смакові відчуття.

При цинкової недостатності підвищується рівень холестерину в крові, знижується вироблення інсуліну і різних ферментів. На шкірі з’являється висип, дерматити та екземи. У чолов’яга знижується вироблення тестостерону, погіршується потенція і збільшується ймовірність розвитку аденоми простати.

При легкій та середній формі дефіциту Zn немає потреби відразу приймати містять цинк препарати. Найбільш доступним методом поповнення запасів мікроелемента буде щоденне вживання морепродуктів, м’яса індички, яєць, горіхів, какао та насіння.

При вираженій недостатності призначають препарати цинку. Але ступінь засвоєння кошти залежить від виду з’єднання цинку. Тому рекомендується приймати цитрат, ацетат, пиколинат і глюконат цинку.

А чи може бути шкідливий Zn для організму людини? При надлишку речовини, що відбувається при зловживанні цінксодержащіх продуктами, погіршується засвоєння міді, кальцію і заліза.

Отруєння організму наступає, коли в нього надходить від 150 до 500 мг хімічного елемента. Інтоксикація супроводжується нездужанням, нудотою, ознобом іноді блювотою.

↑ зміст

Чим може бути шкідливий цинк і як уникнути отруєння?

У процесі дослідження хімічного елемента з’ясувалося, що він небезпечний для здоров’я людини. Але шкода і цинку на організм людини може бути істотним, тільки якщо його добова доза вище 150 мг.

При ще більшому надходженні Zn в організм (600 мг) у хворого з’являються ознаки інтоксикації, включаючи непритомний стан і кровотечі. При постійному отруєнні парами цинку у людини розвивається гепатит, анемія, ниркова і печінкова недостатність і він часто хворіє на ГРВІ.

Отруєння відбувається не тільки при зловживанні цінксодержащіх препаратами. Досить часто інтоксикація трапляється після вживання води з оцинкованого судини. Тому в ємностях з домішками цього металу не можна зберігати, а тим більше готувати або кип’ятити продукти і рідини.

Найбільшої шкоди цинку для організму відзначається, якщо він входить до складу різних сплавів, що дозволяє йому взаємодіяти з різними хімічними речовинами . Але в чистому вигляді Zn не є небезпечним для здоров’я. Єдиний виняток — індивідуальна непереносимість металу, але вона зустрічається вкрай рідко.

Цинк шкоду для організму, якого посилюється при його взаємодії з іншими речовинами, не можна приймати разом з такими препаратами:

  • діуретики;
  • тетрациклін;
  • вітамін А;
  • ферменти підшлункової залози.

А чим цинк може бути шкідливий в побуті? У багатьох людей, що мають приватний будинок або дачу за містом, є своя коптильня. В основному камери конструкції для копчення продуктів — це листи з оцинкованого матеріалу.

Але чи безпечно використовувати оцинкування при термічній обробці їжі? Температура плавлення Zn становить 419, 5 градусів Цельсія. Але пари цинку починають утворюватися вже при 180 ° C.

Елемент в холодному вигляді практично безпечний. Але його окис не безпечна.

Так, коптильня з оцинкованими листами не представляє сильної небезпеки для організму. Однак взаємодія хімічного елемента з будь-якими лугами і кислотами сприяє переходу цинкових солей в продукти.

В конструкції для копчення оцинковка ступає в реакцію з парами води, що містяться в повітрі, вуглекислим газом, киснем і водою при температурі до 100 градусів . Подібна взаємодія сприяє корозії металу, продуктами якої є не розчиняються у воді речовини — гідроксид, карбонат цинку і оксид.

Незважаючи на те, що в багатьох будинках часто використовують оцинковані труби АГВ, що містять цинк матеріали, наявні в пристрої для копчення, не безпечні. Адже коптильня піддається не тільки температурного впливу.

В процесі копчення утворюється багато диму і його похідних. Такий наліт особливо шкідливий для організму — він прогріває стіни камери, а потім дим проникає в продукти. Тому після кожного копчення рекомендується ретельно відмивати кіптява на внутрішніх сторонах конструкції.

Так, цинк користь і шкода якого рівносильним для організму, необхідно приймати обережно і тільки за призначенням лікаря. При дефіциті речовини краще їсти продукти, багаті цим мікроелементом. А щоб мікроелемент не нанесено шкоди організму варто прибрати зі свого будинку посуд, а також містять цинк предмети і матеріали.

Чим шкідливий цинк для організму людини?

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *