Консерванти, шкідливі для здоров’я: таблиця

Харчові добавки представляють собою хімічні сполуки, що вносяться до складу продуктів харчування для поліпшення зовнішнього вигляду, смаку і терміну зберігання.

Всього існує більше декількох сотень таких добавок. На початковому етапі застосування цих речовин на упаковках з продуктами вказувалися повні назви сполук.

З 1953 року прийнято рішення на упаковках вказувати ці сполуки у вигляді буквено-цифрового коду, який позначає кожне окреме з’єднання. Будь-яка харчова добавка позначається буквою Е з відповідною тризначною цифрою.

Відповідно до сучасної прийнятої Міжнародною класифікацією харчових добавок вони діляться на групи в залежності від принципу їх дії. Група, до якої відноситься використовувана в продукті добавка, визначається по першій цифрі тризначного коду

Виділяють наступні групи цих сполук:

  1. Барвники — речовини, що застосовуються для фарбування продуктів — код Е100-Е182.
  2. Консерванти — продовжують терміни зберігання — код Е200-Е299.
  3. Антиокислювачі — з’єднання уповільнюють процес окислення, запобігаючи тим самим продукти від псування. Ці добавки Е за своєю дією схожі з консервантами — код Е300-Е399.
  4. Стабілізатори — добавки, що зберігають задану консистенцію продукту — код Е400-Е499.
  5. Емульгатори — з’єднання, використовувані для підтримки заданої структури продукту. За принципом дії емульгатори нагадують стабілізатор — код добавок Е500-Е599.
  6. Підсилювачі смаку і запаху — код Е600-Е699
  7. Резервна нумерація Е700-Е899.
  8. Атіфламінгі і інші сполуки — код Е900-Е999

Будь-які харчові добавки здатні завдати шкоди організму, з цієї причини не рекомендується використовувати в їжу продукти, що мають ці сполуки в своєму складі дітям у віці до 5 років.

Усі харчові добавки можна розділити на три великі групи:

  • натуральні — мають рослинне або тваринне походження;
  • ідентичні натуральним — з’єднання, синтезовані лабораторним шляхом, але за своїми властивостями нагадують натуральні речовини;
  • синтетичні — штучно отримані сполуки, що не зустрічаються в природі і що виготовляються людиною.

Будь-які добавки Е здатні завдати шкоди організму, не дивлячись на природу свого походження, якщо використовуються при виробництві продуктів харчування в підвищених дозах.

Весь спектр добавок до продуктів харчування можна розділити на кілька груп залежно від ймовірності нанесення шкоди організму людини.

Такими групами добавок є:

  1. Шкідливі Е добавки.
  2. Умовно нейтральні.
  3. Умовно корисні.
  4. Небезпечні.
  5. Заборонені до використання.

Навіть відносно безпечні добавки можуть бути небезпечними для організму, але з огляду на те, що сьогодні в будь-якому виробництві такі сполуки використовуються, повністю з ужитку ці компоненти вивести не вдасться.

↑ зміст

Щодо безпечні добавки в продукти харчування

Щодо безпечними можуть бути тільки ті сполуки, які присутні в живій природі.

До таких речовин можна віднести кілька типів барвників, підкислювачів, розпушувачів та підсолоджувачів.

Щодо безпечними можна вважати сполуки, що мають наступну маркування:

  • Е100;
  • Е363;
  • Е504;
  • Е957.

Речовина Е100 являє собою куркумін — барвник, що міститься в порошку керрі, соусах, готових стравах, що містять рис, у варення, рибних паштети.

Е363 являє собою бурштинову кислоту, яка виступає в якості підкислювача. Це з’єднання вводиться до складу різних десертів, напівфабрикатів супів і бульйонів, а також сухих напоїв.

Е504 є карбонатом магнію. Виконує роль розпушувача тесту. У деяких випадках застосовується при виробництві сиру і жувальної гумки.

Е957 — тауматин — підсолоджувач, який застосовується при виготовленні морозива, сухофруктів і жувальної гумки.

Деякі з консервантів можна тільки умовно назвати безпечними. При введенні таких з’єднань в харчові продукти вони викликають загибель бактерій, і створюють умови непридатні для існування одноклітинних. Такий ефект від застосування компонентів дозволяє продовжити термін зберігання продуктів.

Шкідливі консерванти і барвники

Консерванти є шкідливі добавки для організму людини, але їх шкода є або мінімальним, або мінімізується зусиллями організму.

Велику роль в руйнуванні цих шкідливих сполук грає соляна кислота, яка входить до складу шлункового соку.

Таким шкідливим консервантом є Е240 представляє собою формальдегід, Цей сильна отрута застосовуватися може при виготовленні консервів з грибів помідо мо цього з’єднання вводиться до складу компотів, варення, соків і деяких інших.

Вживаний в невеликій кількості, в складі цих продуктів формальдегід, нейтралізується соляною кислотою шлунка.

Будь-які консерванти і стабілізатори — шкідливі харчові добавки і діють вони в складі продуктів як антибіотики. Будь-які сполуки, що вводяться в продукти з метою продовження їх терміну придатності, є шкідливими консервантами чи шкідливими стабілізаторами.

Багато щодо шкідливих Е добавок перебуває серед барвників. До цієї групи сполук відносяться також деякі заборонені для застосування речовини. Такими забороненими компонентами є Е121 і Е123. Перше з’єднання — цитрусовий червоний барвник, а другий — барвник амарант. Найчастіше ці компоненти застосовуються недобросовісними виробниками в складі такої продукції як газована вода, солодощі і кольорове морозиво.

В результаті наукових досліджень достовірно доведено, що застосування Е 240, Е123 і Е121 в великих кількостях може спровокувати розвиток ракового захворювання .

↑ зміст

Шкідливі емульгатори і цукрозамінники

Крім барвників, стабілізаторів та консервантів в список шкідливих добавок входять сполуки, які належать до інших груп компонентів харчових продуктів.

Такими речовинами можуть бути, наприклад, деякі емульгатори і цукрозамінники.

Емульгатори, використовувані в харчовій промисловості, найчастіше представлені речовинами мінерального походження.

Такими сполуками є наступні:

  1. Е500 — гідрокарбонат натрію.
  2. Е507 — соляна кислота.
  3. Е513 — сірчана кислота.

До того ж є хімічні компоненти, які є умовно безпечними і дозволеними для використання в світі. Але шкідливі Е добавки ці чи ні судити споживачеві, особливо якщо він знайомий з кодуванням з’єднань. Так під кодом Е250 ховається нітрит натрію, код Е251 належить нітрату натрію, а код Е252 відповідає нітрату калію. Всім відомо, що всі нітрити та нітрати є отруйними сполуками. Але без застосування цих компонентів неможливо уявити приготування в промислових масштабах ковбасних виробів.

Застосування цих сполук пов’язане з тим, що в процесі переробки м’ясної фарш втрачає свій рожевий колір і перетворюється в непривабливу масу. Введення зазначених з’єднань дозволяє надати продукції приємний рожевий колір.

Введення шкідливих харчових добавок, таких як нітрати і нітрити використовується і при виробництві іншої продукції. Ці добавки виявляються в продуктах харчування, приготованих з риби і морепродуктів. Іноді ці шкідливі Е добавки застосовують при виготовленні сирів. Введення цих компонентів попереджає виникнення спучування.

Використання цих шкідливих харчових добавок здатне завдати шкоди людям, що страждають від захворювань печінки, кишечника, дисбактеріозу, холециститу.

При наявності зазначених захворювань слід утриматися від використання в їжу продуктів, що містять зазначені компоненти. Відмова від вживання цих продуктів пов’язано з тим, що в шлунку хворої людини нітрати перетворюються в більш отруйні нітрити, які в свою чергу утворюють нітрозоаміни. Останні являють собою найсильніші канцерогени.

До шкідливих цукрозамінникам можна віднести такі сполуки

  • Е954 — сахарин;
  • Е952 — цікломановая кислота і цикломати;
  • Е950 — ацесульфам калію;
  • Е951 — аспартам;
  • Е968 — ксиліт.
  • Всі ці компоненти здатні різною мірою мати шкідливий вплив на людину. Так, наприклад, ацесульфам калію шкоди завдає організму тим, що порушує роботу печінки.

    Для нормалізації функціонування організму слід протягом півроку уникати споживання продуктів містять зазначені цукрозамінники.

    ↑ зміст

    Негативний вплив харчових добавок на організм людини

    Вченими які проводили дослідження того як добавки в продуктах впливають на організм людини складено спеціальні таблиці.

    В цих таблицях всі відомі додаткові компоненти харчових продуктів розділені за характером чиниться впливу на людину .

    Всі використовувані шкідливі Е добавки таблиці ділять на кілька груп:

    1. Дуже небезпечні. До них відносяться найшкідливіші для організму сполуки, що мають маркування Е123, Е510, Е515Е, Е527.
    2. Небезпечні компоненти. До цієї групи належать Е102, 201, 400,503,110, 220, 401, 620, 636, 402, 222, 120. 124, 223, 403, 637, 127, 129, 155, 180, 224. 404, 405, 228, 233,501, 502, 242.
    3. Канцерогенні добавки. Ця група в своєму складі містить хімічні сполуки Е131, 142, 153, 210, 212, 213, 214, 215, 316, 219, 230, 240, 249, 280, 281, 282, 316, 219, 230, 240, 249, 280, 281, 282, 283, 310, 954.
    4. Харчові компоненти, що викликають проблеми в роботі шлунка — Е338, 339, 340, 341, 343, 450, 461, 462, 463, 465, 466.
    5. Добавки, що провокують появу шкірних захворювань, коди Е 151. 160, 231, 232, 239, 311, 312. 320, 907, 951, 1105.
    6. Розлад в роботі кишечника викликають компоненти мають коди Е154, 626, 627, 628, 629, 630, 631, 632, 633, 634, 635.
    7. Добавки, що впливають на показник артеріального тиску, мають коди Е154, 250, 252.
    8. Небезпечною для дитячого організму є добавка Е270.
    9. Забороненими до застосування при виготовленні продуктів харчування є добавки з кодами Е103, 105, 111, 121, 123, 125, 126, 130, 152, 211, 952.
    10. Підозрілими хімічними сполуками, вплив яких до кінця не вивчено, є Е104, 122, 141, 171, 173, 241, 477.

    Таблиця шкідливих добавок при ознайомленні з нею дозволяє уникнути негативного впливу хімічними сполуками на організм шляхом виключення продуктів, при виготовленні яких застосовуються зазначені в ній хімічні речовини.

    Найбільш шкідливі для організму хімсоедіненія відносяться до перших двох груп і до групи заборонених до застосування добавок. Перед придбанням товару слід ознайомитися з тим, які є добавки в продуктах, що купують у магазині.

    ↑ зміст

    Новітня харчова добавка Е1442 і її вплив на організм

    Е тисяча чотиреста сорок два являє собою компонент продуктів під назвою дікрахмалфосфат оксіпропілірованний. Фактично це з’єднання є модифікованим Крохмаль. Властивості і структура крохмалю змінена хімічними методами. Для цієї мети застосовується метод етерифікації.

    Цей компонент застосовується при виробництві продуктів харчування відносно недавно, тому виникає питання — використання цієї речовини несе чи ні шкоди для здоров’я людини.

    Цей компонент харчових продуктів дозволяє при його введенні домогтися необхідної консистенції і стабільності одержуваної продукції.

    Модифікований таким чином крохмаль застосовується при виготовленні:

    • солодких глазурованих сирків;
    • кисломолочних продуктів;
    • десертів;
    • пудингів;
    • морозива.

    Крім цього з’єднання використовується при виробництві різноманітних кетчупів, соусів майонезів, входить до складу супів швидкого приготування.

    Додається речовина при здійсненні консервування рибної продукції, ягід і фруктів.

    < p> Ця добавка може застосовуватися при виготовленні будівельних сумішей в якості згущувача. Використовують її і в промисловості в якості присадки до сумішей, які здійснюють мастило устаткування призначеного для видобутку корисних копалин.

    Е1442 є речовиною натурального походження, про це свідчать офіційні джерела.

    Слід зауважити, що вплив цієї сполуки на організм до кінця не вивчено.

    Стабілізатор дозволений до застосування в країнах СНД, Євросоюзу та Нової Зеландії.

    Дікрахмалфосфат, за даними наявних досліджень, здатний спровокувати у людини поява нудоти , позивів до РВО е, здуття живота і застій шлунка.

    Слід пам’ятати, що всі добавки Е корисними не можуть бути в принципі, а їх шкода залежить від концентрації речовини в організмі.

    Консерванти, шкідливі для здоров’я: таблиця

    Добавить комментарий

    Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *