Мальтодекстрин: що це за речовина, користь і шкода

Зміст статті:

Дуже часто на упаковці продуктів харчування зустрічаються компоненти, про які людям мало що відомо. Крім звичайних інгредієнтів значаться різні ароматичні речовини, підсилювачі смаку та інші харчові добавки. Одним з них став мальтодекстрин, який є в солодощах, спортивному та дитячому харчуванні. Харчова добавка присутня в продуктах швидкого приготування, в ковбасах, молоці і заморожених десертах, випічці.

Що це таке? Речовина є патокою, продуктом неповного гідролізу кукурудзяного, рисового, пшеничного і картопляного крохмалю. У чистому вигляді воно нагадує мед, в сухому стані являє собою порошок кремового кольору без характерного смаку, запаху.

Наявність мальтодекстрина в складі продукту сприяє отриманню в’язкої рідини, тому його активно застосовують в харчовій промисловості, косметології та інших областях . Завдяки порошку досягаються різні цілі, інші назви добавки: патока, глюкоза, глюкоза, крохмальний цукор, декстрінмальтозою.

глюкози додають в продукти харчування для підвищення терміну придатності, вона також необхідна для кращого засвоєння білків. Вона відрізняється властивостями загустителя, відмінно комбінується з іншими інгредієнтами, має низький показник солодощі, якщо порівнювати з:

  1. цукром;
  2. бджолиним медом;
  3. мальтозою.

Мальтодекстрин стане хорошим джерелом швидкої енергії, вигідно характеризується низькою вартістю. Одним з недоліків необхідно вказати високий глікемічний індекс, а також те, що сировиною для виготовлення найчастіше стає генетично модифікована кукурудза. При тривалому і надмірному вживанні крохмальний цукор виводить з організму людини цінні речовини, мінерали і вітаміни.

↑ зміст

Чи шкідливий мальтодекстрин

Мальтодекстрин що це користь і шкода від нього якісь? Харчова добавка мальтодекстрин — це багатокомпонентна суміш, а не односкладні речовина, в ньому присутня глюкоза, полісахариди, мальтоза і мальтотріоза.

Патока може ставати загустителем, підсолоджувачів, розпушувачем, застосовується для утримання вологи, підвищення калорійності їжі, однорідності і легкої засвоюваності.

Є затяті прихильники і противники речовини, особливо запеклі суперечки ведуться щодо безпеки застосування добавки в дитячому харчуванні.

Мальтодекстрин не може бути небезпечним для людини, крім бол ьних на цукровий діабет першого, другого типу і страждають ожирінням. Речовина не можна вживати при алергічних реакціях на глютен, якщо крохмальний цукор отриманий з пшениці.

Потрібно розуміти, що мальтодекстрин є вуглеводом, який відрізняється підвищеною енергетичною цінністю. Корисними властивостями необхідно вказати:

  1. гарне засвоєння і розщеплення;
  2. зниження показників холестерину крові;
  3. благотворний вплив на кишечник.

Відомі виробники біологічно активних добавок, спортивного харчування застосовують речовина для збільшення терміну придатності, приємною солодощі, належної густоти, запобігання утворенню грудок. У нашій країні вважається, що вуглевод не завдає шкоди, його використовують на законних підставах.

Існує і зворотна сторона медалі, є твердження, що мальтодекстрин шкідливий, несе певну небезпеку. Противників харчової добавки не так вже й багато, серед них молоді батьки, які купують дитяче харчування з вмістом речовини.

Цей компонент нерідко роблять із генетично модифікованої сировини, регулярне вживання якого може стати причиною зниження імунітету, уразливості перед інфекційними захворюваннями. Шкода може полягати в підвищенні ймовірності набрати вагу, що далеко не завжди йде на користь людині. Існують і інші проблеми після вживання кошти — це понос, метеоризм, здуття живота.

Як і інші речовини з підвищеним вмістом глюкози, декстроза використовується досить часто. Якщо порівнювати її з білим цукром, є ряд істотних відмінностей, які говорять про перевагу цукру.

В першу чергу, цукор дешевше мальтодекстрина, та й глікемічний індекс у нього нижче. Інший мінус — необхідність додавати до патоці ароматичні речовини для поліпшення її смаку.

Люди, хто дотримується здорового способу життя, вважають за краще натуральну їжу, без зусиль знайдуть хорошу альтернативу декстрозі, особливо дана рекомендація актуальна при наявності:

  • ожиріння;
  • підвищеного рівня глікемії;
  • алергічних реакціях на речовину.

Швидкі вуглеводи присутні в натуральному меді, фініках, фруктах з підвищеним вмістом пектину: гуава, яблука, цитрусові та груші.

Так само харчову добавку можна замінити стевією.

< h2> Пектин для схуднення, спортивного та дитячого харчування

У чистому вигляді мальтодекстрин використовують в якості енергетичного речовини для зниження маси тіла. Речовина допомагає заповнити баланс калорій при важких фізичних навантаженнях, заняттях бодібілдінгом, фітнесом.

Засіб сприяє підвищенню швидкості обмінних процесів, його включають до складу енергетиків. Але якщо схуднути хоче діабетик, пектин не найкращий варіант цукрозамінника, оскільки він активізує секрецію гормону інсулін, ускладнює перебіг діабету. Коли продукт вживають при сидячому способі життя, він неминуче стане причиною збільшення маси тіла.

Бодібілдери вибирають мальтодекстрин з тієї причини, що він здатний розщеплюватися швидше глюкози, потім рівномірно розподіляти її по організму. Застосування порошку в спорті вже не викликає подиву, при цьому він необхідний для набору м’язів, поповнення сил.

Без пектину спортивні добавки не дадуть належної кількості глюкози, не зможуть повернути втрачені сили після занять спортом.

Продукт активно використовує:

  1. боксери;
  2. велосипедисти;
  3. спринтери.

Вживання мальтодекстрина допомагає швидко набрати м’язову масу, вона не має протипоказань, якщо потрібно збільшити вагу. Порошок у великій кількості додають в гейнери та інші білково-вуглеводні суміші.

Функція патоки в рази ширше, ніж просто постачання організму енергією. Якщо мальтодекстрин якісний, він стійкий до кислот і не піддається розщепленню панкреатическим соком. Така властивість ріднить його з клітковиною і подібними харчовими волокнами, які починають працювати вже в кишечнику, а не шлунку.

В результаті покращується моторика органів травного тракту, усуваються запори, виходять солі важких металів, шлаки, радіонукліди та небезпечні токсичні речовини. Наукові дослідження мальтодекстрина показали здатність:

  1. знижувати кількість нізкоплотного холестерину крові;
  2. стимулювати продукування власного інсуліну.

Не секрет, що патока в ряді випадків дійсно буде небезпечною для організму, але це стосується людей, які страждають глютеновой хворобою і непереносимістю клейковини. Така речовина міститься в злакових культурах: пшениці, ячмені, вівсі та жита.

Потрібно пам’ятати, що глюкоза може бути отримана з різних джерел, в картоплі і кукурудзі глютену немає, такий продукт повністю безпечний.

↑ зміст

Особливості вибору і зберігання

Особливість чистої патоки без домішок полягає в м’якому і чистому смаку, щоб приготувати з неї сироп, необхідно вибирати продукт з позначкою світла або м’яка. У цього сорту помірний солодкий смак, який добре поєднується з млинцями, бісквітами і вафлями.

Для випічки краще брати мальтодекстрин густий і темний, він не такий нудотний, відрізняється насиченим смаком. Якщо добавки потрібно мало, слід вибирати будь-який сорт, але не забувати, що вона може відрізнятися смаком.

У легкій патоці він сильний, чорна декстроза — сама кисла з усіх, її застосовують тільки там, де це передбачено рецептурою .

в чистому вигляді харчову добавку вживати не прийнято, її широко використовують в якості згущувача, стабілізатора, компонента для продуктів бродіння. Зберігають речовина в щільно закритому посуді, краще всього в ємності зі скла. У темному і прохолодному місці вона легко зберігається протягом двох років і не втрачає своїх якостей.

Мальтодекстрин: що це за речовина, користь і шкода

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *