Шкідливий сорбат калію для здоров’я?

Зміст статті:

Робота сучасної харчової промисловості неможлива без застосування консервантів — добавок, що продовжують термін придатності продукції. На сьогоднішній день самим широко використовуваним консервирующим речовиною є сорбат калію або харчова добавка Е202.

За запевненням виробників даний консервант абсолютно нешкідливий для здоров’я людини і не викликає ніяких побічних дій. Однак більшість споживачів відносяться до сорбат калію з недовірою і побоюються, що він може стати причиною розвитку серйозних захворювань.

Так шкідливий чи ні консервант сорбат калію для людини? Щоб розібратися в цьому питанні необхідно з’ясувати, як і в якій кількості використовується добавка Е202 в харчових продуктах, якими властивостями вона володіє і яку дію надає на організм.

↑ зміст

Властивості

Що таке сорбат калію? Цей консервант являє собою білий порошок або гранули, без запаху і зі слабким гіркуватим смаком. Він добре розчиняється у воді, не залишаючи ніякого нерозподіленого. При взаємодії добавки Е202 з водою відбувається вивільнення сорбінової кислоти, яка і забезпечує необхідний консервуючий ефект.

В якості консерванту сорбат калію використовується в харчовій індустрії з 50-х років минулого століття. На початку дана речовина отримували з соку горобини, однак сьогодні він синтезується хімічним шляхом. Для цієї мети сорбінову кислоту змішують з гидрооксидом калію (луг), в результаті чого відбувається реакція нейтралізації і утворюються калієві солі.

Саме їм була присвоєна маркування Е202 харчова добавка з вираженим консервирующим дією. В даний час сорбат калію дозволений для застосування практично у всіх країнах світу, включаючи Росію, СНД, США, Канаду, країни Євросоюзу і багато держав Азії, зокрема Японію і Південну Корею.

Дана харчова добавка допомагає запобігти розвитку патогенної мікрофлори, гнильних бактерій, цвілевих і дріжджових грибків, тим самим захищаючи продукцію від передчасного псування. Сорбат калію однаково добре працює як в кислому, так і в лужному середовищі, що робить його найбільш універсальним консервантом.

Однією з найважливіших особливостей добавки Е202 є те, що вона не робить ніякого впливу на смак, запах, колір і консистенцію товару. Тому присутність цього консерванту в тому чи іншому продукті залишається абсолютно непомітним для споживача.

Необхідно підкреслити, що сорбат калію не вбиває шкідливі мікроорганізми, а перешкоджає їх розмноженню.

Тому Е202 додають в продукцію ще на етапі виробництва, що забезпечує її стерильність і безпеку для покупця.

↑ зміст

Застосування

Консервант сорбат калію Е202 знайшов широке застосування в харчовій промисловості і сьогодні він присутній практично у всіх продуктах харчування, які можна побачити на полицях магазинів. Його використовують при виробництві продукції з м’яса, риби, молока, овочів і фруктів, а також в різноманітної випічки.

Найчастіше сорбат калію присутній в продуктах, що мають рідку або напіврідку консистенцію, а саме: фруктових соках і нектарах , лимонадах, газуваннях, алкогольних і безалкогольних напоях, майонези, кетчупах, гірчиці, різних готових соусах (в тому числі азіатських) і фруктово-ягідних джемах.

Крім того, консервант Е202 активно додають в ковбасні вироби, різні копченості, тверді і м’які сири, сир, Маргариті н, всілякі кондитерські вироби, здобні випічку, білий і житній хліб, сухофрукти, напівфабрикати, будь-які овочеві консерви і квашену капусту.

Продукти харчування, в складі яких є сорбат калію:

  1. Фруктові, ягідні та овочеві соки і нектари;
  2. Джеми, варення, повидло, пюре з фруктів і ягід, мармелад, фрукти в сиропі, сухофрукти (курага, родзинки, фініки, чорнослив, сушені ягоди);
  3. Шоколад, всі види цукерок і начинки для них: крем, праліне, нуга та інші;
  4. Печиво, вафлі, круасани, тістечка і торти;
  5. Хліб, батони та інші хлібобулочні вироби;
  6. Напівфабрикати: пельмені, вареники, котлети, нагетси, м’ясний фарш;
  7. Варені і копчені ковбаси, сосиски, сардельки, крабові палички;
  8. Йогурти, м’які, тверді і плавлені сири, сир, глазуровані сирки, маргарин;
  9. Безалкогольні та слабоалкогольні вина, солодкі газовані і негазовані напої;
  10. Солоні і мариновані овочі, овочева ікра та інші консерви з овочів, квашена капуста, морська капуста;
  11. Солоні і мариновані гриби;
  12. Готові салати;
  13. Майонез, кетчуп, гірчиця, соуси (часниковий, сирний, соєвий і інші).

Сорбат калію застосовується не тільки при виробництві їжі, але і в косметичній промисловості. Даний консервант значно подовжує термін служби косметики і зберігає її придатною для використання навіть після розтину захисної мембрани.

  • Засоби для очищення шкіри: пінки, гелі, міцелярно води, молочко, тоніки, муси, скраби, гідролати і гідролізат;
  • Засоби по догляду за шкірою: креми, лосьйони, маски, бальзами, гелі, масла;
  • Рідке мило, гелі та крем-гелі для душу;
  • Шампуні, бальзами, кондиціонери і маски для волосся;
  • Сонцезахисні засоби, крем для засмаги, автозагар;
  • Зубні пасти, ополіскувачі для порожнини рота;
  • Вологі серветки.

↑ зміст

Чи шкідливий сорбат калію

Висока популярність сорбата калію в сучасній промисловості змушує багатьох людей замислюватися над питанням: яку шкоду для людини у добавки Е 202? Чи не може вживання продуктів з цим консервантом привести до розвитку небезпечних захворювань?

Щоб з’ясувати вплив харчової добавки Е202 на людину було проведено безліч наукових досліджень. В ході них було встановлено, що сорбат калію нешкідливий для здоров’я людей будь-якого віку, в тому числі і для дітей. Ніяких закономірностей між розвитком хвороб і вживанням цього консерванту виявлено не було.

Добавка Е202 не є канцерогеном і мутагенів, не викликає рак і не погано впливає на внутрішньоутробний розвиток ембріона. Тому їжа з сорбатом калію дозволена для вживання навіть вагітним жінкам.

В таблиці консервантів, складеної Міністерством охорони здоров’я РФ, сорбат калію відзначений як нешкідлива добавка до харчових продуктів. Тоді як популярний у багатьох виробників бензоат натрію вказано в ній, як небезпечного канцерогену, що провокує розвиток онкології.

Також слід зазначити, що добавка Е202 вкрай рідко викликає алергію у споживачів. За десятиліття її використання було відмічено всього кілька випадків алергічної реакції на сорбат калію, що не були небезпечними для життя.

Однак, незважаючи на нешкідливість цього консерванту дуже важливо правильно його використовувати і не перевищувати допустиму норму, яка становить 2 % від загальної ваги продукції. Так в харчовій промисловості встановлено правило згідно з яким на 100 000 гр. продукту має припадати не більше 200 гр. сорбата натрію.

Дану норму слід враховувати і тим людям, які використовують даний консервант при приготуванні домашніх заготовок, наприклад, овочевих консервів, фруктового і ягідного варення, квашеної капусти, а також саморобних косметичних засобів.

Так чи шкідливий сорбат калію для здоров’я чи ні? З огляду на все вищесказане можна з упевненістю стверджувати, що немає. Але важливо використовувати його в розумних кількостях і не перевищувати встановлених обмежень. В цьому випадку сорбат калію, звичайно, не принесе користь організму людини, але і не викличе небезпечних наслідків.

Шкідливий сорбат калію для здоров’я?

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *