Шкода і користь сорбіту: чим корисний підсолоджувач?

Зміст статті:

Для багатьох складно уявити життя без вживання солодких продуктів, однак далеко не кожному вони дозволені. Таким людям не обійтися без замінників білого цукру, хорошим варіантом у такому випадку стане сорбіт. Добавка може бути жовтого або білого кольору без характерного запаху.

За іншою термінологією сорбіт — це шестиатомний спирт, він зареєстрований під маркуванням Е420. На харчовому виробництві сорбіт нерідко використовують в якості емульгатора, речовини для утримання вологи і згущувача. Сорбіт швидко і легко засвоюється організмом людини, енергетична цінність всього 26 калорій за 100 г продукту.

Речовина складається з дрібних твердих кристалів, добре розчиняється в будь-якої рідини, в тому числі і в воді. Потрібно пам’ятати, що сорбіт менш солодкий, ніж цукор, його добувають з кукурудзяного крохмалю, абрикосів, горобини. Розчин з сорбітом рекомендований при необхідності заповнити недостатність рідини в організмі.

Аналоги сорбіту є:

  1. сахарин;
  2. сукламат;
  3. ксиліт;
  4. фруктоза.

Сахарин виробляють у формі таблеток, він має протипоказання, при передозуванні може бути причиною онкологічних новоутворень. Сукламат застосовують як замінник цукру, але засіб дає алергічні реакції. Відмінною заміною цукру стане ксиліт, він відрізняється яскравим жовчогінну і послаблюючу ефектом. При передозуванні фруктози відзначається ожиріння печінки, порушення метаболічного синдрому, уповільнені наслідки — інфаркт, інсульт.

Сорбіт застосовують як стабілізатор, в розчині заморожують м’ясо, морепродукти і птицю. Після розморожування частина вологи виходить з продуктів, залишок рідини випаровується при тепловій обробці.

↑ зміст

У чому користь і перевага сорбіту

Сорбіт є біологічно активною добавкою, вона незамінна для хворих на цукровий діабет, оскільки практично не дає побічних реакцій організму. Крім цього, речовина відрізняється потужним жовчогінним, проносним властивістю, справляється з очищенням нирок і печінки.

Проникаючи в шлунок, речовина не відразу всмоктується через стінки органу, що позитивно позначається на рівні цукру крові. Показники глікемії хоч і підвищуються, але не так швидко, як після цукру.

Коли сорбіт вживають з жирами, цукор майже не підвищує глюкозу крові, жир не дає речовини нормально розчинятися і проникати в кровотік. Перебуваючи в шлунку, продукт поглинає вологу, розбухає, через це частина замінника цукру та іншої їжі не засвоюється.

В медицині сорбіт використовують для виготовлення сиропів проти вологого і сухого кашлю, проносних таблеток. Також порошок допомагає лікувати таке неприємне захворювання, як холецистит, сприяє нормалізації мікрофлори кишечника, бере участь у продукуванні вітамінів групи В, допомагає розмножуватися корисним бактеріям в кишечнику.

Компонент безпечний для здоров’я, його перевага полягає в не токсичні, можливості застосування при отруєнні організму спиртовмісних рідинами. В ході наукових досліджень доведено, що після курсового застосування підсолоджувача вдається досягти:

  1. зниження рівня цукру в крові;
  2. купірування запального процесу в печінці;
  3. позбавлення від захворювань шлунка.

Додатково посилюється відтік жовчі, стимулюється нормальне функціонування кишечника, відзначається демінералізація зубів.

Сорбіт знайшов застосування в косметології, його використовують для виготовлення засобів по догляду за шкірою, продукт пом’якшує епідерміс, може прибрати лущення, свербіж, добре вирівнює колір обличчя.

Існують певні протипоказання до використання добавки, коли сорбіт викликає неприємні відчуття. Наприклад, це індивідуальна непереносимість і непомірне вживання продукту.

В добу не можна вживати більше 50 г порошку, шкода сорбитол дає такий: розлад шлунка і дискомфорт в черевній порожнині.

↑ зміст

Як правильно вживати

Уникнути передозування допомагає розумне вживання продукту, при підрахунку кількості речовини необхідно брати до уваги його присутність в продуктах харчування. Так, сорбіт є у всіх видах сушених фруктів, крахмалосодержащих овочах.

Якщо сорбитол рекомендований людині в лікувальних цілях, важливо дотримуватися правил застосування. За один раз можна вжити більше 10 грамів добавки, в добу має бути 2-3 прийоми. Тривалість курсу — від 4 до 10 тижнів.

Унікальні властивості продукту допомагають проводити очищення внутрішніх органів від скупчення токсичних речовин і шлаків. Багатьом пацієнтам принесе користь процедура — тюбаж з сорбітом, завдяки чому посилюється кровообіг в печінці, активізується вироблення жовчі, після курсу лікування змінюється характер стільця.

Для очищення організму беруть склянку мінеральної води без газу і 5 грамів підсолоджувача, розчин необхідно вжити за один раз. Іноді лікарі рекомендують додатково приймати:

  • лікарські препарати;
  • жовчогінні трави.

Потім потрібно 30 хвилин відпочити, лежати на правому боці, і знову випити склянку розчину з сорбітом. Після вживання кошти лягають на тверду, рівну поверхню, до області печінки прикладають теплу грілку.

Нормально, якщо через час людина відзначає незначну болючість в печінці, печінкові кольки, у нього почнеться діарея. Тюбаж також проводять з шипшиною, від нього організму велика користь.

Щоб процедура пройшла як потрібно, за три доби до неї лікарі радять перейти виключно на рослинну їжу, зробити кілька разів клізму. Для напою беруть половину літра чистої води, 3 столові ложки шипшини. Суміш настоюють з вечора до ранку, коли буде готово, додають столову ложку сорбіту, випивають рідина за один раз.

Лікування проводять 3 дні підряд, всього повинно бути 6 процедур, вони допомагають усунути хронічну втому, повернуть бадьорість і легкість в тілі.

↑ зміст

Шкода сорбіту

Якщо ігнорувати рекомендовані дозування, дає сорбіт шкоду і користь від нього сумнівна. Так, при надлишку речовини у людини починається діарея, напади нудоти, хворобливість в животі, в організмі затримується рідина, починаються сильні набряки.

Нерідко нешкідливий сорбіт провокує риніти, озноб, тахікардію, часту блювоту, дискомфорт в черевній порожнині . З цієї причини краще не використовувати порошок для регулярного вживання з чаєм, іншими напоями і продуктами. Перед застосуванням не завадить проконсультуватися з лікарем.

Підвищені дози стають причиною захворювань органів травного тракту, діабетичної ретинопатії, невропатії. Добавку приймають з обережністю, якщо в анамнезі є непереносимість фруктози, синдром подразненого кишечника, черевна водянка, жовчнокам’яна хвороба.

Небезпека полягає в тому, що у продукту менш яскравий смак, ніж у білого цукру. Додавши лише пару ложок замінника в чай, можна:

  1. перевищити добову дозу відразу в кілька разів;
  2. вжити надто багато калорій.

Плюс від застосування — можливість поєднувати з іншими лікарськими препаратами і біологічно активними добавками. Незважаючи на це, часте вживання небажано, особливо при наявності ожиріння, проблем з обмінними процесами.

Як показує практика, не завжди очищення приносить користь, процедура може давати негативний ефект. При проблемах з печінкою тюбаж провокує небажану навантаження на печінку, викликає активні рухи в жовчному міхурі. В результаті відбувається посилення стану, закупорювання проток.

Якщо зі здоров’ям все добре, чистка не потрібна, поліпшити самопочуття допомагає регулярне дотримання розпорядку дня, правильне, раціональне харчування. Доповнити ефект може наявність помірного фізичного навантаження.

Все частіше з’являються позитивні відгуки про користь сорбіту при схудненні, проте необхідно розуміти, що в даному випадку вага йде за рахунок проносного ефекту. При зловживанні добавкою схуднення доставить багато шкоди.

Шкода і користь сорбіту: чим корисний підсолоджувач?

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *