Що таке гуарова камедь і шкідлива вона для людини?

Зміст статті:

Практично немає продуктів харчування і косметичних засобів, на упаковці яких не було б компонентів з маркуванням Е. Це харчові добавки, вони нумеруються певним чином. Такі речовини можуть бути вкрай шкідливими для людського організму або абсолютно безпечними і навіть корисними.

Застосування добавок допомагає поліпшити якість продукту, збільшити термін зберігання, підтримувати певну густоту і надавати необхідний колір. За великим рахунком, в промисловості всього світу активно використовують близько сотні добавок, однією з них є гуарова камедь.

Проникаючи в організм, речовина веде себе по типу клітковини і целюлози, надає схоже вплив. Воно частково розчиняється кишечником, виводячи з нього цінні для організму речовини, які незабаром вбираються в кров і розносяться по організму.

↑ зміст

Що таке гуарова камедь

У класифікації харчових добавок гуарова камедь значиться під маркуванням Е412, вона включена в групу стабілізаторів і загусників. Речовина є білим порошком, воно добре розчиняється в будь-якої рідини, причому як гарячої, так і холодної. При змішуванні з холодною водою відзначається уповільнення процесу кристалізації, перетворення рідини в лід.

Камедь прийнято вважати найбільш вдалим загустителем, він надає в’язкість, тому застосовується для додання необхідної консистенції продукту. Даний спосіб стає найбільш доступним і вигідним, адже смак у камеді нейтральний, а калорій в ній міститься мало.

Харчова добавка Е412 видобувається зі стручків індійської акації (насіння гуарову бобів), головні постачальники продукту — Пакистан, Індія. Камедь це деревне клей, існує й інша назва — гуарана.

Беручи до уваги натуральність добавки, говорять про благотворний її вплив на організм людини. Деревна смола характеризується:

  1. помірним проносний ефект;
  2. сприяє евакуації токсичних речовин;
  3. знижує показники холестерину.

Добавка застосовується як засіб для зниження ваги, притупляє апетит, перетворюючись в розбухлу масу і створюючи тим самим відчуття наповненості шлунка і ситості.

Потрібно вказати, що гуара часто стає компонентом біологічно активних добавок, всіляких лікарських препаратів.

↑ зміст

Користь і шкода

Гуарова камідь Е412 відрізняється гіпоалергенність, мізерною усмоктуваністю з кишечника, її властивості не визнані шкідливими для людини, продукт часто застосовується в промисловості.

Зовсім недавно камедь використовували як препарат для схуднення, однак в результаті неконтрольованого вживання мали місце летальні випадки . З цієї причини речовина дозволяють застосовувати з обережністю і в мінімальних обсягах.

Гуаровая камедь користь і шкода якої незаперечний, іноді викликає алергічні реакції, але варто сказати, що вони трапляються вкрай рідко. Непереносимість проявляється симптомами:

  • пронос;
  • нудота;
  • метеоризм.

Є дані про вживання Е412 з малою кількістю рідини, в цьому випадку відбувалися порушення роботи травного тракту, непрохідність кишечника, стравоходу.

Точних даних про те, що гуарова камедь повреднее інших добавок не існує, так само, як і інформації про захворювання, які вона викликає. Випадки отруєння пояснюють тим, що речовина не абсорбується кишечником.

↑ зміст

Як застосовують добавку

Традиційно харчову добавку можна знайти в складі морозива, інших холодних десертів, нею домагаються кристалізацію льоду, щільну консистенцію. Іншими словами, речовина гальмує процес розморожування десерту, допомагає домогтися приємною текстури.

Застосовують білий порошок і в інших цілях, додають його в кетчупи, майонез, соуси для густої консистенції. Так само часто камедь включають до складу масел, його додають в молочну продукцію, м’ясні вироби, джеми, желеподібні солодощі.

Речовина додають в хлібобулочні продукти, готові супи, рибні консерви і соки. Порошок необхідно додавати в продукти для хворих цукровим діабетом, він уповільнює засвоєння глюкози.

Вважається, що добавка застосовують в інших галузях промисловості, наприклад, в: текстильної, нафтової, вугільної та паперової.

Таким чином , натуральна речовина необхідно для досягнення цілей:

  1. регулювання в’язкості;
  2. підвищення еластичності;
  3. надання певної консистенції;
  4. збільшення обсягу продукту.

Гуара утримує певну кількість рідини, збільшує терміни зберігання. Не існує якісного морозива без застосування гуарової камеді.

Крім харчової промисловості, фармакології, Гуарем застосовують для виготовлення косметичних засобів. Речовина сприяє створенню на поверхні шкірних покривів тонкої плівки, що запобігає швидке випаровування вологи. Подібні засоби ідеально підходять для власників сухої шкіри.

Інший плюс продукту — потужна захисна, що очищає функція. Застосування речовини в складі косметики для волосся сприяє зволоженню шкіри голови, пом’якшення і додання шовковистості волоссю. Іншими властивостями стає можливість надання тягучою консистенції:

  • шампунів;
  • крему;
  • лосьйонів.

Головна умова — концентрація речовини не повинна бути більше 5 відсотків.

Можна зробити висновок, що компонент Е412 є дійсно корисним продуктом, при розумному застосуванні гуарова камедь шкоди не завдає. Але це зовсім не означає, що наявність гуарової камеді автоматично робить продукт корисним.

Зазвичай крім неї до складу солодощів і соусів входить багато сторонніх хімічних компонентів, які зводять нанівець користь добавки. У ряді випадків розповіді про велику користь продукції з Гуарем всього лише рекламний трюк, який вводить споживачів в оману.

Що таке гуарова камедь і шкідлива вона для людини?

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *