Що таке Кармін і шкідливий він для здоров’я дорослих і дітей?

Зміст статті:

Барвник кармін є повністю натуральним, він вже більше тисячі років застосовується людьми в різних цілях. Хоча широке використання продукту в промисловому масштабі почалося лише в середині 90-х років минулого століття.

Барвник добувають з комахи щитівки, інша назва карміну — кошеніль. Щитівка за великим рахунком є шкідником рослин, мешкає на них в певний період. Червоний пігмент в тілі комахи, який і є основною барвника, продукується перед розмноженням.

Саме в цей момент паразитів збирають, піддають термічній обробці, потім подрібнюють, обробляють сіллю вугільної кислоти, після чого піддають фільтрації. Виробництво карміну зосереджено в Перу, Алжирі, Іспанії, в країнах Центральної і Південної Америки.

У міру підвищення вмісту кислоти кармін може змінювати колір, спочатку він має пурпуровий відтінок, після червоніє, стає насиченим помаранчевим. Речовина відрізняється:

  • хорошою резистентністю до яскравого світла;
  • підвищеною стійкістю до температур і повітрю.

Щитівка мешкає на кактуси, самка комахи присмоктується до рослини і все своє життя не рухається з місця. Комах збирають за допомогою жорсткої щітки або леза. Щоб не виходити в поля кожен день, робітники зрізають частини кактуса, на яких живе паразит. Їх зберігають у теплицях, де щитівка продовжує активно розмножуватися.

Оболонки шкідника висушують, для отримання пурпурного відтінку в розчин можуть додавати вапно. Виробництво одного кілограма барвника вимагає величезної праці, тому вартість продукту досить висока. Для виробництва барвника використовують виключно самок, самці мають світліше забарвлення, вони не живуть на кактуси.

Порошок карміну поставляють в пакетах, рідкий екстракт — в пляшках з пластика. Законодавство країн колишнього союзу дозволяє застосування барвника в промисловості:

  1. хімічної;
  2. харчової.

Барвник, який виходить після переробки щитівки, набуває різні відтінки, для цього його необхідно розвести водою. Така властивість робить продукт привабливим для застосування в різних сферах і для різних цілей.

На сьогодні основну масу речовини поставляє Перу, країна виробляє близько 200 тонн барвника щороку. Для держави вирощування кошенілі в рази прибутковіше, ніж виробництво сільськогосподарських культур.

↑ зміст

Застосування в продуктах і косметичних засобах

Кармінова кислота добре розчиняється в спирті, воді, лужних розчинах і сірчаної кислоти. Речовина практично не розчиняється в хлороформі, бензолі, органічних розчинниках, ефірі. Якщо кармін у вигляді пластин, його складно розчинити навіть у воді, соляній кислоті і розчинах бури.

Харчова добавка Е120 і є той самий кармін, він дає напоям красивий червоний колір. Порошок застосовується як натуральний барвник у великій кількості товарів, він підходить для додання апетитного кольору м’ясних виробів, входить до складу соєвих продуктів в якості замінника білка м’яса.

Побачити добавку можна в молочної їжі, кондитерських виробах, приправах, кетчупах, газованих безалкогольних напоях, макаронах і соках. Якщо продукт харчування має червоний колір, у нього вишневий, ягідний або полуничний смак, швидше за все, він містить саме натуральна речовина кармін.

За умови дотримання дозування кошеніль не рахується небезпечною харчовою добавкою, вона не дає розвиток негативних реакцій організму, може входити до складу їжі для дітей. Медичні проблеми після його вживання виникають вкрай рідко, і тільки у людей зі схильністю до алергічної реакції.

Знайшла харчова добавка застосування і в нехарчової промисловості, вона ідеально підходить для виробництва товарів:

  • мило;
  • крем для тіла, особи;
  • зубна паста, засоби для гігієни рота;
  • декоративна косметика (помади, тіні для очей, блиски для губ).

Деякі джерела стверджують, що кармін може бути канцерогеном, провокувати алергічні висипання на шкірі, це може бути набряк, еритема або кропив’янка.

Вкрай обережними повинні бути люди, які страждають на астму, негативними реакціями на нестероїдні протизапальні засоби (НПЗЗ).

↑ зміст

Користь і шкода для організму

В цілому кармін безпечний для здоров’я, при розумному застосуванні шкідливий виключно алергікам, людям з наявністю індивідуальної непереносимості кармін.

Необхідно знати, що відомий достовірний факт випадків анафілактичного шоку, який наступав після вживання продуктів, що містять барвник. Є ймовірність легкої алергічної реакції, якщо він потрапив на шкірні покриви (коли застосовують косметику або використовують художні фарби з карміном). У всіх інших випадках барвник Е120 не завдає шкоди.

Потрібно пам’ятати, що на сьогодні анафілактичний шок може виникнути не тільки в результаті вживання хімічних харчових добавок, але також після звичайної їжі. Якщо людина вегетаріанець, він повинен розуміти, що кармін має тваринне походження.

Медики не рекомендують вживати в їжу кармін, якщо у людини підвищена чутливість до аспірину. Рекомендована добова доза продукту — не більше 5 грамів, дитина може вживати максимум 3 г продукту.

В питанні кармін барвник шкоду і користь використання карміну більш переважно, ніж інших помаранчевих і червоних барвників. Але необхідно знати, що Е120 категорично не підійде для вегетаріанців і людей з певними релігійними переконаннями, наприклад, мусульманам.

Що таке Кармін і шкідливий він для здоров’я дорослих і дітей?

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *