Що таке модифікований крохмаль, і чим він шкідливий?

Крохмаль — це білий порошок без характерного смаку і запаху, він не розчиняється в холодній воді, але при змішуванні з нею утворює густу в’язку масу. Якщо стиснути крохмаль в долоні або розтерти між пальцями, можна почути легкий скрип, це тертя крупинок одна об одну.

Речовина присутня в багатьох рослинах, в манго, горосі, бобах, коренеплодах. Весь крохмаль, який застосовується в їжу, виготовляється з кукурудзи, картоплі, рису або пшениці.

На 100 грамів полісахариду доводиться 313 калорій, така калорійність приносить користь організму людини, особливо при активному способі життя. Багатий продукт вітамінами і мінеральними речовинами, його застосовують у фармакології, косметології, кулінарії і деяких галузях промисловості.

↑ зміст

Сфера застосування крохмалю

Крохмаль знайшов застосування при виготовленні лікарських препаратів у формі таблеток, є він в мазі, креми і дитячих присипках. Також з нього роблять сиропи проти кашлю, глюкозу, різні мікстури і сорбіту.

Речовина рекомендовано застосовувати для лікування гастриту, виразки шлунка та дванадцятипалої кишки, при інтоксикаціях різного ступеня тяжкості. Завдяки властивостям крохмаль обволікає слизові оболонки шлунка і кишечника, захищає стінки органів від роздратування. Шпори на п’ятах так само допомагає прибрати крохмаль, він знімає роздратування, больові відчуття.

В косметології порошок включають до складу кремів, масок для обличчя та волосся, крохмаль пом’якшує шкірні покриви, живить волосся. Косметичні засоби не здатні викликати алергічних реакцій, показані для будь-яких типів шкіри.

У харчовій промисловості та кулінарії крохмаль затребуваний за рахунок здатності утворювати колоїдний розчин. Його застосовують для кремів, десертів, соусів, киселів, та й для випічки частина звичайної борошна можуть замінювати крохмалем. Подібна заміна зробить продукт:

  1. набагато смачніше;
  2. ніжнішим;
  3. розсипчастим.

Харчова добавка стала одним з обов’язкових інгредієнтів для виробництва фаршу і ковбасних виробів, вона допомагає надати приємну щільну консистенцію.

Властивості продукту знадобилися в текстильній і целюлозної промисловості, крохмаль необхідний для обробки паперу, він є її наповнювачем.

В текстильної промисловості речовина потрібно для обробки тканини.

↑ зміст

Користь крохмалю для організму

Як би там не було, крохмаль залишається головним продуктом в раціоні людини, вітамінний і мінеральний склад робить його незамінним. Єдиним вітаміном в складі харчової добавки є РР, незважаючи на це вплив продукту на організм не можна недооцінювати.

Вітамін стає одним з ключових учасників відновлювальних і окислювальних процесів, він підтримує продукування гормонів, знижує рівень холестерину, перетворює ліпіди і глюкозу в енергію.

Також вітамін РР грає роль заспокійливого засобу для нервової системи, відповідає за утворення еритроцитів, знижує показники нізкоплотного холестерину крові.

Інший компонент натрій иполняет функції:

  1. підтримку балансу води, осмотичного тиску;
  2. транспортування вуглекислого газу;
  3. активізація ферментів;
  4. обмін білків.

Калій необхідний для регуляції водно-сольового балансу, вироблення білків, нормалізації роботи серцевого м’яза, нирок, вуглеводного і білкового обміну. Без кальцію неможлива нормальна робота серця, кровотворної системи, речовина координує внутрішньоклітинні процеси, впливає на стан зубів, згортання крові.

Завдяки наявності фосфору крохмаль відновлює організм, добре впливає на ріст кісток, енергетичні обміни, поділ клітин. Мінеральна речовина нормалізує кислотно-лужний баланс, покращує обмін речовин, продукування ферментів.

Розглядаючи властивості кожного компонента можна зробити висновок, що крохмаль людям корисний. Він виганяє з організму надлишок води, сприяє згасання запального процесу, попереджає зростання, поширення онкологічних новоутворень.

Для організму людини крохмаль важливий для зниження рівня цукру крові, він стає енергетичним підживленням:

  • насичує організм углеводом;
  • зміцнить імунну захист;
  • призведе до норми обмін речовин, травлення;
  • знизить кислотність.

Картопляний крохмаль покращує стан волосся, нігтьових пластин і шкірних покривів, але якщо немає непереносимості продукту.

Однак безконтрольне використання крохмалю не допоможе відновити здоров’я, важливо, щоб людина не старався із застосуванням добавки .

↑ зміст

Шкода крохмалю

У той же час крохмаль є двояким продуктом, він може таїти в собі небезпеку. Потрібно знати, що добавка може бути двох видів: натуральної, рафінованої. У першому випадку мова йде про порошку, отриманому з фруктів, коренеплодів або овочів, у другому — це очищений крохмаль і борошно вищого гатунку.

Крохмаль користь і шкода для організму залежить від типу речовини, шкідливий саме рафінований крохмаль, особливо потрібно остерігатися генномодифікованого продукту.

Що таке модифікований крохмаль? Це продукт, отриманий з ГМО кукурудзи. При перетравленні організмом він стане причиною підвищення показників інсуліну, атеросклерозу судин, порушення гормонального фону, стоншування судинних стінок.

При регулярному вживанні рафінованої порошку підвищується ймовірність патологій внутрішніх органів, в першу чергу шлунка і підшлункової залози. Людина страждає від розладу шлунка, здуття живота, блювання, нудоти і задухи. Не виключено порушення мови, виділення з носових ходів, чхання.

Неодноразово доведено, що підвищений вміст крохмалю в їжі, яка піддається тепловій обробці, підвищує ймовірність:

  1. онкологічних захворювань;
  2. хвороб органів травного тракту;
  3. алергічних реакцій.

Для перетравлення продуктів харчування з вмістом очищеного крохмалю організм змушений витрачати ферменти крові, що допомагають справлятися з депресивним станом, стресом, поганим самопочуттям. Якщо ці ферменти вкрай потрібні для організму, їх кількість недостатня для переробки їжі.

Медики не радять часто їсти крохмалисті продукти при наявності надлишкової ваги, це стане причиною скупчення енергії, провокуючи в майбутньому ожиріння. Особливо подумати, застосовувати крохмаль чи ні, повинні хворі на цукровий діабет.

↑ зміст

Крохмаль для дітей

Крохмалисті продукти в їх натуральному вигляді не здатні завдавати шкоди дитячому організму, навіть навпаки, вони захищають його і допомагають підвищувати імунітет. Нерідко крохмаль включають до складу дитячого харчування, це необхідно для зв’язування рідини, щоб пюре набувало однорідність, що не розтікається.

Також речовина дає можливість організму, що росте краще перетравлювати нову їжу, не отримати при цьому розлад травлення і діарею. Після розщеплення крохмаль стане головним джерелом глюкози, допомагає головному мозку краще працювати. Ще одна властивість — захист шлунка дитини від впливу органічних кислот, присутніх в харчуванні.

За даними досліджень, навіть для новонароджених дітей крохмаль не завдає шкоди, він безпечний і з найперших днів життя може розщеплюватися до глюкози. З цієї причини в крохмальної компоненті немає нічого небезпечного, він стає загустителем і попереджає зригування.

Відомі виробники дитячого харчування додають в продукцію не більше 10% крохмалю, цей обсяг легко перетравлюється, насичує організм мінералами. Найчастіше для овочевих і фруктових пюре використовують крохмаль:

  • кукурудзяний;
  • картопляний;
  • рисовий.

Якщо немає алергії, педіатри дозволяють давати такі пюре в будь-якому віці. Головна умова купувати продукцію перевірених виробників в сертифікованих точках продажів.

Необхідно відзначити, що однозначно шкідливих або корисних для організму продуктів немає. Навіть найкорисніший продукт при нерозумному застосуванні стане отрутою, а шкідливий в помірній кількості принесе неоціненну користь для людини. Це правило справедливо і по відношенню до крохмалю.

Що таке модифікований крохмаль, і чим він шкідливий?
5 (100%) 1 голос(ів)

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *