Що таке сукралоза: шкідливий чи корисний цукрозамінник?

Зміст статті:

Цукор один з найбільш споживаних продуктів в світі, але деяким людям він строго протипоказаний. Це в першу чергу хворі на цукровий діабет, у яких він викликає різке підвищення глюкози в крові. Також в цю групу входять пацієнти з атеросклерозом, остеопорозом, карієсом і високим ступенем ожиріння.

Виходом з цієї ситуації є застосування цукрозамінників, найсмачнішим і безпечним з яких вважається сукралоза або харчова добавка Е955. За словами фахівців, сукралоза має цілу низку переваг перед іншими сахарозаменителями — сахарином і аспартамом, і є навіть більш нешкідливим подсластителем, ніж натуральний цукор.

Але чи так це насправді і чи може харчова добавка, що отримується хімічним шляхом, бути безпечніше і корисніше знайомих нам з дитинства рафінаду і цукрового піску? Щоб розібратися в цьому непростому питанні слід з’ясувати, що таке сукралоза, як її отримують і якими властивостями вона володіє.

↑ зміст

Відкриття і тестування

Сукралоза була відкрита порівняно недавно в 1976 році фахівцями з лондонського Коледжу Королеви Єлизавети. Сталося це випадково в наслідок мовного бар’єру. Проводячи досліди з цукром вчені впровадили в його молекулу атоми хлору і попросили асистента з Індії протестувати отриманий білий порошок.

Але іноземний студент зрозумів це завдання по-своєму і замість того, щоб провести тести з отриманим речовиною (to test ), він спробував його на смак (to taste). Це дозволило встановити, що солодкість хлористого цукру в сотні разів перевищує звичайний цукровий пісок.

Так був отриманий новий цукрозамінник тріхлоргалактосахароза або скорочено сукралоза. Однак додавати його в продукти харчування стали лише через 13 років — саме стільки тривали різні дослідження на безпеку сукралоза для людини, що включають досліди на тваринах і добровольцях.

У 1990 році сукралоза була схвалена для застосування в харчовій промисловості Канади, а трохи пізніше і в США. Саме з цього моменту почалося її тріумфальний хід по планеті.

Сьогодні сукралоза займає міцне місце на ринку Росії і країн далекого і ближнього зарубіжжя.

↑ зміст

Користь

Головним достоїнством сукралоза є те, що вона не підвищує рівень глюкози в крові і не впливає на роботу підшлункової залози. Тому вона дозволена для вживання хворими на цукровий діабет, в тому числі і у важкій стадії.

Як відомо, при засвоєнні в організмі молекули цукру розпадаються на молекули глюкози і тим самим підвищують її рівень в крові людини. Однак молекула сукралоза включає в себе атоми хлору, які не дозволяють їй розщеплюватися на глюкозу і захищають діабетиків від гіперглікемії.

Сукралоза має невисоку калорійністю — всього 268 ккал на 100 гр. продукту. У звичайного цукру даний показник становить 387 ккал на 100 гр. продукту. При цьому сукралоза абсолютно не засвоюється в кишечнику людини і в повному обсязі виводиться з організму природним шляхом. Тому фактично калорійність сукралоза дорівнює нулю.

Як було встановлено в ході досліджень на добровольцях, 85% сукралоза виводиться з організму в перші години після вживання, а що залишилися 15% залишають організм протягом доби. При цьому даний цукрозамінник не накопичується в клітинах мозку, печінки, нирок та інших внутрішніх органів, не проникає крізь плаценту і не потрапляє в грудне молоко.

Сукралоза має інтенсивний солодкий смак, який в 600 разів перевищує солодкість цукру. Крім того, сукралоза в 3 рази солодше іншого відомого підсолоджувача — аспартама. Саме тому для додання напоям або страв солодкого смаку потрібно зовсім невелика кількість цього цукрозамінника, що мінімізує його вплив на організм людини.

Більшість підсолоджувачів чутливі до впливу високих температур, але тільки не сукралоза. З цієї причини її дозволяється додавати не тільки в чай або каву, але і в будь-яку солодку випічку, таку як печення, кекси, торти та інші страви, що вимагають термічної обробки. Вона також добре підходить для приготування компотів, джемів і варення.

Багато хто не бажають використовувати цукрозамінники через гіркого присмаку, характерного для аспартама і сахарину. Але сукралоза має чистий солодкий смак, ідентичний смаку цукру. Тому чай, кава і какао з сукралозу нічим ні відрізняється від напоїв, приготованих з додаванням цукру.

Корисні властивості сукралоза:

  1. Не викликає підвищення цукру в крові і не провокує посилену секрецію інсуліну;
  2. Володіє нульовою калорійністю і допомагає скинути зайві кілограми;
  3. Дозволена до вживання діабетикам і вагітним жінкам;
  4. Повністю виводиться з організму і не впливає на роботу внутрішніх органів;
  5. Добре переносить високі температури і дозволена для застосування в солодкій випічці, вареннях і компотах;
  6. Володіє сильною насолодою, тому 1 гр. сукралоза здатний замінити 600 гр. цукру;
  7. Не має неприємного присмаку.

↑ зміст

Шкода

Для об’єктивного розгляду питання: «сукралоза шкода чи користь для організму?», Слід розповісти і про можливі негативні наслідки використання цього підсолоджувача. Мабуть, єдиним з них є брак глюкози в організмі.

Глюкоза вкрай важлива для людини, так як є найважливішим джерелом енергії і єдиним харчуванням для клітин головного мозку. Брак глюкози може стати причиною занепаду сил, погіршення пам’яті та уваги, підвищеної нервозності, дратівливості, безсоння і сильного почуття голоду.

Однак, з такими симптомами стикаються не тільки люди, що вживають сукралозу, але і всі, хто обмежує цукор в своєму раціоні. Заповнити дефіцит глюкози в організмі можна за допомогою інших продуктів, що містять вуглеводи, наприклад, фруктів, овочів, різних круп (вівсянка, гречка, пшениця), хліба, макаронних виробів, кукурудзи (вареної, в пластівцях) і бобових.

< p> Ще одним мінусом, який часто приписують сукралозу, є можливі алергічні реакції. Але вчені не згодні з цією думкою. За їхніми даними сукралоза дуже рідко викликає алергію, на відміну від цитрусових або горіхів, які є найсильнішими алергенами. Однак ніхто не боїться їсти ці продукти, не дивлячись на численні випадки алергії.

В іншому стійкому міфі про шкоду сукралоза сказано, що вона здатна порушити нормальну мікрофлору кишечника. Це досить дивне припущення, оскільки сукралоза не є антибіотиком і не здатна знищити корисні бактерії людини. Хлористий цукор абсолютно не небезпечний для мікрофлори, як і інше сполука хлору — кухонна сіль.

І напевно самим безглуздим є твердження, що сукралоза може погіршити роботу імунної системи. Воно з’явилося в наслідок експерименту, в ході якого піддослідних щурів щодня годували величезним обсягом сукралоза, що призвело до зменшення розмірів вилочкової залози і падіння продукування імунних клітин (клітин-кілерів).

Але для прояву подібного негативного ефекту у людини йому необхідно в добу з’їдати не менше 750 гр. цього цукрозамінника, що абсолютно неможливо. Тому можна з упевненістю заявити, що сукралоза нешкідливих для імунної системи людини.

Нерідко навіть навпаки замінивши цукор на сукралозу людина може помітно підвищити захисні властивості свого організму. Справа в тому, що велике вживання цукру сприяє підвищенню рівня глюкози в крові, що суттєво послаблює імунітет.

Цукор є їжею для багатьох хвороботворних бактерій, особливо стафілококів і стрептококів. Це провокує постійні рецидиви простудних захворювань, веде до розвитку ангіни, бронхіту і запалення легенів.

Крім того, у ласунів набагато частіше діагностується фурункульоз та інші гнійні хвороби шкіри.

↑ зміст

Висновок

Аналізуючи все вищесказане напрошується закономірний висновок, що шкода і користь сукралоза нерівноцінні, і позитивні властивості продукту помітно перевищують негативні. Цей підсолоджувач допомагає підтримувати нормальний рівень цукру в крові, контролювати вагу людини і зберігати прочностей кісток і зубів.

Сьогодні сукралоза користується величезною популярністю у людей, які дотримуються здорового способу життя. Коштує вона дорожче звичайного цукру, але витрачається економічніше, тому однієї невеликої пачки вистачає не менше, ніж на місяць.

Що таке сукралоза: шкідливий чи корисний цукрозамінник?

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *