Тефлонове покриття шкідливо для здоров’я чи ні?

Зміст статті:

Посудом з тефлоновим поверхнею користується кожна сім’я нашої країни, тому що вона характеризується прекрасними антипригарні властивості. Тефлон використовується для створення верхнього шару робочої поверхні посуду, яка використовується під час приготування їжі. Їжа на такий посуд не буде пригорати, а це, в свою чергу, зменшує витрату рослинного масла.

Останнім часом люди часто стали замислюватися про те, шкода тефлонового покриття — це міф чи вже зло робочих буднів, яке вкоренилося на нашій кухні? Саме тому варто розібратися — чи шкідливий тефлон насправді, чи має він такі погані властивості і змінять їжа свої характеристики при термічній обробці на такому посуді.

Тефлонове покриття було придумано і почало використовуватися в практиці з 30- х років минулого століття в Америці. Тефлон — це торгове ім’я матеріалу, про який йде мова в статті. Справжнє хімічна назва цієї речовини — політетрафторетилен. Воно належить до сімейства пластмас. Це термостійкий матеріал, який здатний витримувати температуру до 270 градусів за Цельсієм. Плавитися він може при досягненні температурою діапазону від 270 до 350 градусів. Тефлон, як матеріал, інертний до кислої і лужної середовищі, виявляє інертність до такого незаперечного поєднанню, як «царська горілка» — суміш концентрованої соляної і азотної кислоти.

Сфера застосування тефлону широка — він може використовуватися при пошивки верхньої одягу, як для дорослих, так і дітей. У складі одягу він відповідає за відштовхування води і повітронепроникні характеристики. В автомобільній промисловості він входить до складу фільтрів, клапанів і насосів. В електронних приладах використовуються його діелектричні характеристики. Його можуть застосовувати у виробництві обігрівальних приладів, скалок, лез бритв і звичайних штопоров.

↑ зміст

Вплив тефлону на людське здоров’я

Чи має тефлон шкоду, яким лякають нас в інтернеті чи ні? Полімер, на основі якого проводиться тефлонове покриття, вважається безпечним для здоров’я матеріалом. Він багато разів піддавався різноманітним дослідженням на вимогу Всесвітньої організації охорони здоров’я. В ході цих досліджень були отримані результати, що потрапляння в людський організм тефлону в розмірі до 25% від загальної кількості їжі, що вживається жодним чином не впливає на стан здоров’я.

У той же час результати досліджень вчених з Каліфорнії мають протилежний результат . Вони моніторили стан здоров’я жінок в період вагітності. Один з фахівців звернув увагу на те, що у більшої половини учасників дослідження перфторуглероди знаходяться в крові у великих кількостях. Тобто, ПЕРФТОРАНУ — елементи тефлонового покриття — мають властивість до депонування в людському організмі.

Чи шкідливо для здоров’я приготування їжі на тефлоновій сковорідці? Адже вище згадувалося про те, що сам по собі матеріал інертний. Шкода від використання каструлі або тефлоновим сковорідки виникатиме у разі підняття температури до точки в 230 градусів. При такій температурі, або внаслідок порушення цілісності тефлону починає виділяти перфтороктановой кислота, яка і приносить шкоди організму. Більший негативний ефект має пошкодження покриття. Через це кислота потрапляє в їжу і при більш низьких показниках температури при приготуванні їжі.

Кислота, що виділяється з пошкодженого тефлону, не раз звертала на себе увагу фахівців. Всі вони були єдині в тому, що в великих кількостях цей продукт хімічної промисловості негативно впливає на живий організм. Особливо сильно на них реагують печінку, ендокринна система і жінки в період вагітності. Жінки, в яких спостерігали зміст тефлону в крові у великій кількості, не могли стати матерями протягом довгого часу, а спроби інструментального запліднення терпіли фіаско.

перфтороктановой кислота належить до числа сильних мутагенів. Вона може стати пусковим механізмом для запуску онкологічного процесу. Першими, хто звернув увагу на шкоду тефлону, були все ті ж американські вчені. Завдяки їх старанням промисловість в кілька разів зменшила кількість використаного тефлону в готових приладах. Однак повністю відмовитися від його використання вони відмовляються, так як до сих пір не був синтезований або знайдений матеріал зі схожими характеристиками.

Де причаївся тефлон на кухні? Більшість сучасних сковорідок має тефлонові покриття, чаші мультіварок не відстають від них. Нагрівають поверхні вафельниці або грилі можуть бути джерелом шкоди для організму у вигляді виділеної перфтороктановой кислоти.

При сильному нагріванні посуду з тефлоновим поверхнею шкідливі речовини починають випаровуватися в зовнішній простір у вигляді шкідливих газів. У людей вони здатні викликати «тефлоновий лихоманку». Після усунення джерела зараження, шкідливі речовини протягом довгого часу знаходяться в повітрі, на стінах і інших предметах побуту, продовжуючи приносити шкоди організму. Люди, робота яких пов’язана з промисловим виробництвом, піддаються ризику ливарної лихоманки.

Було доведено, що використання тефлонового покриття загрожує нормальній діяльності дев’яти видах клітин імунної системи, які відповідають за реакцію організму на мікробні і вірусні агенти.

ПТФЕ здатний викликати підвищення рівня холестерину в крові, і піднімає ризик розвитку атеросклерозу, негативному впливу піддається нервова система.

↑ зміст

Як запобігти тефлонову лихоманку?

Особливо схильні до дії політетрафторетилену домашні тварини — пернаті вихованці — адже їх дихальні шляхи дуже чутливі до газам.

Були зареєстровані летальні випадки в житті пернатих, клітини яких були розташовано на кухні або в місцях приготування їжі.

Аналогічні сковорідок і каструль прилади теж підкоряються загальним правилам поведінки з тефлоновим покриттям. Адже не дарма вони комплектуються ложками c пластиковим або силіконовим покриттям.

Такі столові прилади будуть запобігати появі подряпин на покритті — зберігаючи і антипригарні характеристики, але і відмінне самопочуття свого господаря.

Якщо людина не здатний відмовитися від приготування їжі в посуді з тефлоновим покриттям, то йому слід дотримуватися певних правил для мінімізації негативного впливу на свій організм:

  • під час готування їжі в такому посуді рекомендується використовувати пластикові або силіконові столові прилади, щоб уникнути пошкодження покриття;
  • при виявленні подряпин на сковорідках або каструлях слід негайно відмовитися від їх використання;
  • не можна сильно нагрівати сковорідку або залишати їжу «підійти» на ній;
  • при митті такого посуду потрібно відмовитися від абразивних миючих середовищ і губок з твердим покриттям.

Відмовтеся від придбання сковорідок та іншого посуду на розпродажах з дуже низькими цінами. Вони, найчастіше, мають дуже тонке покриття. Така поверхня при нагріванні деформується, а потім легко може тріснути. Дешева посуд ніколи не відрізнялася якістю. При покупці завжди звертайте увагу на місце розташування ручок. Найбільш часто там зустрічається заводський брак — пошкодження покриття.

Вибір або відмова від придбання кухонного посуду з тефлоновим покриттям залишається за кожним з нас. Але при виявленні пошкоджень будь-якого роду потрібно категорично відмовитися від використання такого посуду.

При покупці посуду з тефлоновим покриттям потрібно віддавати перевагу тим одиницям, які мають термочутливих індикатори. Вони сигналізують про перевищення температурою значення в 180 градусів.

Як альтернатива — можна готувати їжу в посуді з емальованим покриттям, або виготовленої з безпечних для організму матеріалів — чавуну і нержавіючої сталі. При покупці одягу вибирати ту, яка зроблена з натуральних тканин.

Для збереження здоров’я відмовитися від напівфабрикатів, які реалізуються в тефлоновій упаковці. Більшість супермаркетів перевозять і зберігають продукти для мікрохвильовок в упаковках, які були створені на основі «тефлоновим» вуглеводів.

Тефлонове покриття здатне істотно полегшити життя. Але це полегшення втрачає свої переваги, якщо звернути увагу на можливі ускладнення зі здоров’ям. Рекомендується відмовитися від речовин і покриттів, які містять шкідливі для здоров’я вуглеводи.

Тефлонове покриття шкідливо для здоров’я чи ні?

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *