У яких продуктах багато селену і чим він корисний?

1983 рік ознаменувався з’їздом в Китаї відомих вчених з усього світу. На конференції обговорювалося такий мікроелемент як селен, користь і шкода для організму якого залишаються дискусійними питаннями.

Існує думка, що селен виводить з організму токсини, подовжує тривалість життя, покращує мозкову діяльність і нервову систему. Інша точка зору зовсім протилежна — цей мікроелемент у якійсь мірі вважається отрутою, який порушує діяльність внутрішніх органів і призводить до гормональних збоїв. Потрібно розібратися, що ж являє собою селен, чим корисний і небезпечний для життя людини?

↑ зміст

Корисні властивості селену

Селен (Selenium, Se) — мікроелемент, що знаходиться у відомій таблиці Менделєєва.

В природі основним його джерелом є продукти, в малій концентрації він також міститься в воді.

Регулярне споживання селену сприятливо впливає на організм:

  1. Попередження виникнення серцево-судинних патологій, зміцнення судинних стінок.
  2. Прискорення обмінних процесів.
  3. Зміцнення центральної нервової системи.
  4. Активізація токоферолу в організмі і поліпшення репродуктивної функції.
  5. Зміцнення імунітету, завдяки імуностимулюючої дії селену. Він захищає організм від вірусів, інфекцій, хвороботворних бактерій, гепатиту, герпесу та ін.
  6. Поліпшення функції щитовидної залози. Це сприяє швидкому засвоєнню йоду організмом.
  7. Запобігання розвитку еректильної дисфункції і безпліддя. Селен сприяє виробленню тестостерону (головного чоловічого гормону) і насінної рідини. Чоловікові необхідно постійно підтримувати нормальний вміст селену, оскільки він виводиться зі спермою.
  8. Ліквідація суперечка пліснявих грибів, які часто присутні в організмі.
  9. Захист від впливу важких металів таких, як свинець, ртуть і т.д.
  10. Зміцнення мембрани і відновлення організму на клітинному рівні.
  11. Прискорення процесу всмоктування жиророзчинних вітамінів в крові.
  12. Попередження цирозу печінки, алкогольної інтоксикації, дисфункції печінки. Нормалізація мінерального обміну при каменях у нирках або сечовому міхурі.
  13. Збереження молодості шкіри і продовження тривалості життя.

Як бачимо, роль мікроелемента для людини дуже висока. Таке хімічна сполука покращує стан здоров’я і дітей, і жінок, і чоловіків.

↑ зміст

Дефіцит селену в організмі

Організму не потрібно багато селену.

Сумарну величину елемента можна вмістити на чайній ложці.

Однак деякі люди потрапляють в зону ризику розвитку захворювань, пов’язаних з низьким рівнем мікроелемента.

< p> До них відносяться:

  • люди, які страждають патологіями травного тракту;
  • люди похилого віку (понад 90 років);
  • пацієнти, що приймали певні медикаментозні засоби;
  • люди, які живуть в регіоні з нестачею селену в грунті.

Дефіцит мікроелемента досить плачевно позначається на стані здоров’я:

  1. Відбувається випадання волосся, підвищується ламкість нігтів.
  2. Виникають проблеми з шкірним покривом (сухість, лущення, висип).
  3. Розвиток запальних процесів в суглобах.
  4. Дистрофічне зміна серцевої мускулатури.
  5. Порушення синтезу гормонів щитовидної залози, виникнення ендемічного зобу через нестачу йоду. Зниження фізичної активності, загальне нездужання.
  6. Виникнення алергічних реакцій.
  7. Порушення природних процесів регенерації клітин.
  8. Детоксикація всього організму.
  9. Поява новоутворень.

Згубно впливає нестача селену на репродуктивну функцію обох статей.

Жінка при дефіциті мікроелемента може скаржитися на:

  • розлад менструального циклу;
  • аменорею;
  • гормональні збої;
  • ранню менопаузу.

Найгірше наслідок дефіциту селену для жінок — це викидні і безпліддя.

У чоловіків знижується сексуальний потяг, виникають проблеми з потенцією, і може розвинутися безпліддя.

↑ зміст

шкода селену для організму

Перенасичення мікроелементом небезпечно для здоров’я людини.

Надлишок селену викликає сильну інтоксикацію, яка вражає органи травлення, дихальної системи та ін.

Основними ознаками отруєння організму речовиною є:

  • напади нудоти і блювоти;
  • підвищена ламкість волосся і нігтів;
  • бронхіальна пневмонія (гострий запальний процес стінок бронхіол);
  • дисфункція печінки;
  • еритема (аномальні почервоніння шкірних покривів);
  • нестабільний психоемоційний стан (різкі перепади настрою, дратівливість);
  • регулярний часниковий запах шкірного покриву і з рота.

Як правило, надлишок селену ніколи не виникає через надмірну прийому продуктів, що містять цей елемент. Тому можна не боятися їсти овочі, фрукти і м’ясо, в якому знаходиться мікроелемент.

Основна небезпека — це лікарські засоби та харчові добавки, які включають селен. Тому перед прийомом селенсодержащих препаратів необхідно проконсультуватися з фахівцем.

↑ зміст

Продукти, що містять селен

Продукти містять основну порцію селену.

Слід пам’ятати, що дане з’єднання ділиться на кілька видів.

Штучний органічний селен- речовина, яку включають до складу медикаментозних препаратів. Його отримують шляхом з’єднання селену і штучного білка.

Натуральний органічний селен — елемент, що міститься в рослині астрагал. З нього добувають речовину, яке вживають вагітні жінки, матері-годувальниці, діти до 3-х років і підлітки.

Дріжджовий — видобувається завдяки додаванню дріжджів в розчин селеніту натрію. Ліки з вмістом такої речовини беруть короткими курсами через ризик появи грибкового дисбактеріозу.

Мінеральний (неорганічний) — чистий гіпс натрію. Ліки, до складу яких включають дана речовина, приймають тільки після консультації лікаря. В іншому випадку може розвинутися гідроселеніданіон.

Усім людям необхідно знати, в яких продуктах міститься селен. У раціон потрібно ввести такі продукти рослинного і тваринного походження з високим вмістом селену.

Продукти рослинного походження, що містять селен:

  • крупи — кукурудзяна, гречана і вівсяна;
  • овочі — часник і помідори;
  • гриби — печериці та білі гриби;
  • оливкова олія;
  • бразильські горіхи, фісташки і кокос;
  • пшеничні висівки.

Продукти тваринного походження з високим вмістом селену:

  • морепродукти;
  • курячі яйця;
  • певні сорти риби;
  • нирки і печінку деяких тварин.

«селениста» їжа повинна правильно засвоюватися організмом. Для цього з раціону потрібно виключити прийом солодощів (шоколад, печиво, цукерки, солодка вода) і всілякої здоби. Щоб мікроелемент краще засвоювався, паралельно з ним треба вживати вітамін Е. Токоферол сприяє ефективному проникненню селену в клітини.

Варто відзначити, що зміст мікроелемента в рослинах залежить від насиченості ним грунту.

Селен не може вільно синтезуватися в нашому організмі, так як його запаси необхідно постійно поповнювати.

↑ зміст

Рекомендовані норми прийому селену

Слід знати, які існують норми вживання мікроелемента.

Щоденна норма залежить від декількох факторів — статі, віку і патологій.

Для людини рекомендуються наступні добові дози селену в микрограммах:

  1. Діти 0-6 місяців — 15.
  2. Вік 7 місяців-1 рік — 20.
  3. Вік 1-3 роки — 20.
  4. Вік 4-8 років — 30.
  5. Вік 9-13 -40.
  6. Жінки від 14 років і старше — 55.
  7. Чоловіки від 14 років і старше — 55.
  8. Жінки, які годують груддю — 70.
  9. Жінки на стадії вагітності — 60.

Таблиця містить середні значення, тому вагітним і годуючим матерям потрібно приймати більше поживних речовин, в тому числі селен.

Найкращим способом отримувати необхідний обсяг селену є збалансоване харчування, що виключає смажену і жирну їжу, шкідливі солодощі та здобу.

Щоб зберегти нормальне функціонування внутрішніх органів треба відмовитися від усіх шкідливих звичок — куріння, алкоголю. Також варто активно відпочивати, тобто не лежати на дивані перед телевізором, а частіше виходити гуляти, займатися плаванням, спортивними іграми. Це не тільки поліпшить настрій, а й буде тримати мускулатуру в тонусі.

Селен, користь якого не злічити, є природним речовиною, необхідним для нормальної роботи внутрішніх органів людини, особливо репродуктивної системи. У той же час, чим він може бути небезпечний, так це надлишком в організмі, що призводить до інтоксикації. Тому важливо правильно приймати лікарські засоби, проконсультувавшись заздалегідь з лікарем. Вживаючи нормальна кількість компонента, можна поліпшити якість життя і продовжити свої роки.

У яких продуктах багато селену і чим він корисний?

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *