Чи корисно готувати в мультиварці або шкідливо?

Будь-яку господарку цікавить, чи шкідлива мультиварка для організму людини. Цей пристрій набуло неймовірної популярності, воно є практично на будь-якій кухні.

Їжа, приготована в мультиварці, є дуже соковитою і ароматною, її смак складно переоцінювати. Причому для готування страви не потрібно витрачати великої кількості часу або сил, весь процес полягає, тільки в правильному нарізанні інгредієнтів і змішування їх у страві.

Варто згадати, що пристрої готують їжу по-різному. У процесі приготування використовується пар і многокаркасное обладнання, в результаті, їжа пропарюється в герметичному обладнанні.

В мультиварці продукти готуються як під впливом пара, так можуть бути прожарити або відварені. Пристрій може використовуватися для приготування випічки.

Здатність нагрівати продукти, розморожувати і відкладати початок старту є і у скороварки і у мультиварки. В пароварці є функція, відсутня в мультиварці, — здатність готувати їжу таким способом, щоб повністю зберігалися вітаміни і мікроелементи.

В пароварці можна стерилізувати дитячі пляшечки і соски. В мультиварці такої функції немає.

Чи є шкода чи користь від пристрою організму людини, в цьому потрібно розібратися більш детально перед придбанням цієї побутової техніки.

В пароварці кількість блюд, що залежить від функціональності приладу.

Індукційні мультиварки, призначені готувати одне блюдо. Вони мають один контейнер. Скороварка має функції аналогічні функціям мультиварки, але приготування їжі здійснюється під великим тиском і пар залишається всередині пристрою.

↑ зміст

Про який шкоду може йти мова?

Якщо з’ясовувати, чи корисна їжа, приготована в цьому обладнанні, то потрібно знати, що в процесі варіння вона зберігає практично всі свої корисні функції.

Багато наукові центри у усьому світі проводять сотні досліджень і намагаються розібратися в тому, наскільки шкідливо вживати їжу, приготовлену за допомогою цього побутового пристрою.

Дані досліди довели, що це обладнання не є абсолютно безпечним. Вся справа в тому, що ємність, що знаходиться всередині установки, має тефлонове покриття. Таке покриття під впливом високих температур може виділяти шкідливі токсини.

Звичайна сковорідка, що має тефлонове покриття, може нагріватися максимум до двохсот градусів, то в мультиварці температура досягає чотирьохсот градусів. В результаті чого, не складно зробити висновок про те, що їжа, яка готується в цьому обладнання, може мати шкідливий вплив на здоров’я людини.

Багато експертів стверджують — не рекомендується готувати їжу малюкам або хворим людям в цій кухонної техніки або готувати слід не часто.

Важливо брати до уваги і інші негативні чинники, що виникають при використанні обладнання:

  • досліди, що проводилися на лабораторних тваринах, показали, що ризик розвитку раку при використанні мультиварки значно збільшується;
  • встановлено, що при використанні їжі, приготовленої в мультиварці, в крові людей виявлено присутність ПФОК;
  • багато заводів отримали штрафи через те, що в навколишньому середовищі, у воді, виявлена підвищена концентрація ПФОК.

Люди, які люблять готувати їжу на цьому обладнанні, повинні регулярно здавати кров на аналіз і, якщо виявитися, що в ній занадто багато перфтороктановой кислоти, то потрібно обов’язково припинити вживати їжу, приготовлену за допомогою мультиварки.

↑ зміст

Як знизити ризики використання пристрою?

Відповідаючи на питання щодо того, чи шкідлива для здоров’я мультиварка, не складно робити висновок про те, що вона все-таки завдає певної шкоди здоров’ю людини, не дивлячись на те, що їжа, приготована в ній досить корисна.

Вся інформація, озвучена вище, була отримана в результаті наукових досліджень. Тому до виробників техніки неодноразово застосовувалися штрафи, вони намагаються поліпшити якість продукції, що випускається.

Більш сучасні моделі не настільки шкідливі, як ті, що випускалися десяток років тому.

На сьогодні, мультиварка для здоров’я вже не настільки шкідлива, як раніше. Це пов’язано з тим, що виробники почали враховувати рекомендації вчених, і зробили такі інновації:

  1. Максимально знизили температури всередині самої камери, де готується їжа.
  2. Виключають шкідливі хімічні добавки при виготовленні своєї продукції.
  3. Полімерний склад тефлону стає більш стабільним.

Важливо і те, що дослідження в цій області не зупиняються. Всі сучасні моделі мають набагато більш високу якість, ніж попередні, істотно поліпшується стан тефлонового покриття поверхні камери пристрою.

Без сумнівів, на сьогодні мультиварка є незамінною кухонною технікою в будинку і шкода її на здоров’я значно знижений.

Щоб уберегти здоров’я своє і своїх близьких, слід вибирати тільки якісну техніку, виробників здатних підтвердити відповідність своєї продукції встановленим світовим нормам.

↑ зміст

Що потрібно знати при використанні приладу?

Якщо дивитися на цю техніку з технологічного боку, то вона стала набагато досконалішою. Електромагнітне випромінювання, що виходить від пристрою, виділяється в набагато меншій кількості, а індукційний нагрів зачіпає тільки поверхневий шар.

Щодо тефлонового покриття, то процес розпаду його складових значно уповільнений. Фахівці стверджують, що перший розпад починається не раніше, ніж через п’ять років після початку використання техніки.

Багато домогосподарки в один голос скаржаться на те, що покриття чаші дуже швидко приходить в непридатність, буквально через два роки. Це обумовлено тим, що шар полімерного покриття дуже тонкий і потрібно таке тонке покриття, щоб шкідливих речовин виділялося якнайменше.

Вимогливість тефлонового покриття, вимагає більш ретельного догляду. Чашу можна мити жорсткими щітками і використовувати агресивні миючі засоби. Потрібно завжди про це пам’ятати і стежити за тим, щоб посуд очищалася правильним чином. Тоді термін її служби збільшитися в рази.

Можна зробити висновки про те, що мультиварка, користь і шкода має практично однакові і може використовуватися при приготуванні їжі, але не слід застосовувати її занадто часто, а після використання акуратно очищати хащу.

↑ зміст

Як правильно готувати в мультиварці?

Щоб вживання їжі було корисно для здоров’я, потрібно завжди дотримуватися рецепти, рекомендовані для конкретної моделі мультиварки. Практично кожен виробник повинен додати до своєї техніці посібник з використання та книгу рецептів приготування різних страв. Рекомендується використовувати саме ці інструкції, тоді приготована їжа буде максимально корисною і дуже смачною.

Рекомендується вибирати страви, які не потребують занадто тривалого часу приготування. Потрібно підбирати рецепти, які не потребують нагрівання обладнання до максимальної температури.

Для дітей рекомендується готувати продукти звичайним способом, без використання мультиварки. Те ж стосується літніх людей і тих, у кого є схильність до розвитку в організмі ракових пухлин.

Пристрій дозволено використовувати, але не можна забувати про те, що воно здатне надати певної шкоди здоров’ю людини.

< p> Все сучасні технології націлені на те, щоб спростити життя людини, але разом з тим, вони здатні зробити певний негативний вплив на його здоров’я. З цієї причини не потрібно забувати про те, що старі «дідівські» методи готування в печі або звичайній духовці, набагато безпечніше, ніж використання всіх сучасних видів кухонної техніки.

Якщо слідувати цим рекомендаціям, то можна зберегти своє здоров’я .

Чи корисно готувати в мультиварці або шкідливо?

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *