Чи шкідливі пластикові пляшки для організму людини?

Безліч штучних речовин, створених людиною, є не тільки досягненням прогресу, а й небезпекою для більшості людей.

Це відноситься до шкідливих промисловим заводам і до звичайних речей, що використовується в звичному щоденному побуті.

Пластикові пляшки не стали винятком, адже при покупці води в пластмасовій ємності мало хто замислюється, що така тара може зробити згубний вплив на здоров’я.

Хоча вчені стверджують, що пляшечки з пластика шкідливі не тільки для людини, але і для навколишнього середовища.

↑ зміст

Негативний вплив пластика на здоров’я

В виробництві пластмасових пляшок використовують токсичний компонент — бісфенол А, що робить вироби більш міцним. Однак хімікат вже заборонений в Канаді, так як ця речовина дуже небезпечно. Вчені вважають, що воно негативно впливає на гормональний фон і порушує процес формування репродуктивної системи.

Але в європейських країнах бісфенолу А чи не вважається забороненим речовиною. Якщо його і додають в тару, то в мінімальних кількостях. Але навіть мала доза БФА, присутня в організмі людини, шкідлива і надає ряд негативних впливів.

Бісфенол А був виявлений у 95% людей, які п’ють воду з пластмасових ємностей. При дотриманні правил зберігання пластик не виділяє токсини. Але при його нагріванні навіть до кімнатної температури, токсичні речовини починають взаємодіяти з тим, що в ньому міститься.

Так, якщо попити води, що зберігається в пластиковій тарі, в спеку, то вона стане отруєної. Шкідливий вплив полягає в розвитку ожиріння, розладі роботи ЦНС, щитовидки, появі гіпертонії і безплідді.

Хімікати збільшує ймовірність розвитку цукрового діабету і сприяє появі проблем з судинами і серцем. Бісфенол А різному вплив на людей різної статі і віку:

  1. Хлопчики і юнаки. Порушує роботу гормональної системи. При інтоксикації після досягнення статевої зрілості підвищується ризик збою в процес формування сперматозоїдів.
  2. Чоловіки. Збільшує ймовірність розвитку раку простати. Негативно впливає на загальний стан організму, викликає гормональний дисбаланс.
  3. Дівчата і жінки. Призводить до передчасного статевого дозрівання, сприяє появі раку грудей і засмучує роботу репродуктивних функцій.
  4. Вагітні жінки. Дівчатам, які перебувають в положенні, заборонено пити воду з пластикової пляшки. Адже після інтоксикації дитина може народитися з рядом дефектів, включаючи хвороби серця, судин і порушення структури ДНК.

Німецькі вчені також намагалися виясініть наскільки шкідлива пластмасовий посуд для організму людини. Дослідники виявили, що 17 бета-естрадол, що міститься в мінеральній воді, що зберігається в пластиці, також призводить до гормонального дисбалансу.

Коли пластик взаємодіє з водою та іншими напоями — він виділяє токсини. Ці речовини накопичуються в організмі, провокуючи розвиток ряду хвороб.

Харчовий пластик роблять з полівінілхлориду і подібних йому речовин. Самі полімери не шкідливі, але продукти хімічного розпаду, розчинники і хімічні добавки при попаданні в воду або напій, отруюють тіло людини.

Пластикова пляшка з полівінілхлориду небезпечна тим, що з часом вона виділяє канцероген вінілхлорид. Шкідливий хімікат починає вивільнятися через 7 днів після того, як рідина була поміщена в тару.

А через місяць зберігання в мінеральній воді, соках і солодких напоях накопичується 1-5 мг отрути.

↑ зміст

чим пластикові пляшки шкідливі для навколишнього середовища?

Сьогодні багато викидають пластмасову пляшку, не замислюючись про наслідки. В результаті утворюються величезні звалища і забруднюється земля і вода. Пластмаса шкідлива не тільки для людей, а й для рослин і тварин, адже цей матеріал розкладається 400-500 років.

Також шкоду пластикових пляшок для навколишнього середовища полягає в тому, що закрита ємність з полівінілхлориду легше води. Коли відбуваються паводки, пластмасова тара з звалищ потрапляє в річки, моря і океани.

В воді така тара розкладається швидше, і пляшка розпадається на частинки, подібні планктону. Ці шматочки заковтують птиці і риби. Потім залишки пластику потрапляють на стіл до людини, у вигляді морепродуктів і страв з дичини.

Але найбільше пластик шкідливий, якщо його палити. При горінні матеріал виділять фосген (агресивний газ), що викликає рак, алергію, астму та інші небезпечні хвороби.

Якщо вдихати дим, що утворюється над палаючою пляшкою, то в організм проникнуть діоксини та бензопірен. Від цих шкідливих речовин буде страждати не тільки людина, але природа і тварини, що знаходяться поруч з багаттям. Виділяється отрута викличе мутацію, рак і навіть смерть. Тому пластик необхідно не викидати і не спалювати, а переробляти.

Адже з одного кілограма відходів можна отримати 800 г вторинної сировини, яку застосовують для виробництва тканин, м’яких іграшок, утеплювачів та інших предметів.

< h2> Як уникнути згубного впливу пластика на організм?

Багато людей, користуються пластмасовими пляшками не один, а безліч разів. У таку тару наливають гарячі і холодні напої або використовують її для зберігання продуктів.

Але фахівці стверджують, що багаторазове застосування пластмасових ємностей підвищує ймовірність хронічної інтоксикації організму. Причому мінеральна вода в пластикових пляшках коштує дорого і краще витратити ці гроші на придбання хорошого фільтра для води.

В США бутильовану рідина тестують перш, ніж вона надходить на продаж. Але в інших країнах ретельна перевірка здійснюється не завжди. Тому краще використовувати карбонизовані фільтри, що затримують отруйні речовини і поліпшують смак води.

Також тим, хто хоче уникнути шкоди від пластикової тари, варто дотримуватися наступних порад:

  • Використовувати поліпропіленові та скляні ємності.
  • Не придбавати упаковки, на яких є значення БФА.
  • Рідина і їжу необхідно розігрівати в керамічного і скляного посуду.
  • Лазні ємності можна мити в посудомийній машині або жорсткими щітками. Краще застосовувати губку і теплу воду, що не зашкодить поверхню тари і не дозволить шкідливим речовинам виділятися.
  • При повторному застосуванні пляшки збільшується чисельність бактерій на її поверхні. Хвороботворні мікроорганізми люблять вологе середовище і активно в ній розмножуються, створюючи біоплівку на її поверхні.

Існує маса видів пластмасових харчових ємностей. Тому перед їх покупкою потрібно дивитися на код, що знаходиться на дні тари.

Пляшки з номерами 2,4,5 вважаються безпечним навіть для повторного застосування. Але нагрівати їх забороняється. Пластик з позначеннями 1,3,6, 7 вилуговується, тому рідина в таких ємностях застосовувати не рекомендується.

Повторно заливати холодну воду дозволяється лише в РЕТ-упаковки. А РVС- пляшки використовувати категорично заборонено, так як їх роблять з полівінілхлориду, що виділяє отруту-хлорвініл. На дні такої ємності варто трійка в трикутнику.

Якість тари можна визначити і іншим способом, наприклад, натиснувши на неї нігтем. Якщо на тарі з’явиться біла смужка, то в її складі однозначно присутні небезпечні компоненти і пити з такої ємності заборонено.

Сьогодні у продажу є спеціальні пляшки з фільтром, який очищає міститься в них рідина. Такий товар коштує трохи дорожче, але вживання чистої і свіжої води без токсинів дозволити уникнути розвитку маси захворювань і патологій.

Тим, хто вже неодноразово пив воду та інші напої з неякісних пластикових ємностей, слід почистити свій організм від отрут народними засобами. З цією метою використовують насіння льону.

Стакан сировини заливають 3 літрами закипілої води і ставлять на водяну баню на 2 години. Коду засіб охолоне, його фільтрують і приймають по 1 ложці 3 рази на добу протягом 15-20 днів.

Ще одним ефективним очищує ліки є настій пташиного горця. 20 грам подрібненої рослини заварюють 0.5 літрами окропу і настоюють 120 хвилин. Настій проціджують і п’ють 3 рази на день по 120 мл.

Листя бузини добре очищають кров від токсинів. Столову ложку сировини подрібнюють, заливають 250 мл окропу і ставлять на вогонь на 10 хвилин. Коли відвар трохи охолоне, його фільтрують і п’ють по 200 мл за 60 хвилин до їди.

Для виведення отруйних речовин з організму готують напій з лікувальних трав:

  1. кукурудзяні рильця;
  2. звіробій;
  3. мучниця;
  4. спориш.

П’ятдесят грам сухих подрібнених рослин заливають 2 літрами окропу і томят на вогні 10 хвилин. Відвар загортають і залишають на 30 хвилин. Остигнуло засіб проціджують і п’ють за 20 хвилин до вживання їжі по 1 склянці.

Чи шкідливі пластикові пляшки для організму людини?

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *