Чим корисна клітковина для схуднення і організму людини?

Зміст статті:

Клітковина є найважливішим продуктом, без неї неможливе адекватне функціонування практично всіх внутрішніх органів людини. Харчові волокна, які є в рослинній їжі, сприяють підтримці діяльності організму, нормалізують роботу шлунково-кишкового тракту.

Клітковина необхідна для очищення шлунково-кишкового тракту від токсичних речовин, шлаків та інших побічних продуктів життєдіяльності людини. Брак клітковини негативно позначається на всьому організмі, знижується ефективність діяльності імунної системи, людина слабшає і стає вразливим перед вірусними, інфекційними захворюваннями.

Коли вживається достатню кількість грубих волокон, вдається позбутися від неприємних ознак дисбактеріозу кишечника, скинути зайву вагу , знизити рівень цукру і холестерину в крові.

Рослинну клітковину ділять на два типи: розчинна і нерозчинна. Нерозчинну ще називають грубою клітковиною, вона являє собою оболонку стінок ра

стіни, які утворюють його «скелет». Розчинна клітковина — це вміст тіла рослини. Клітковина присутній в будь-якому вигляді в річкових, морських і земних рослинах. Причому деякі морські водорості можна назвати лідерами за наявністю цієї речовини.

↑ зміст

Види клітковини

Буває кілька видів клітковини, вона різниться за своїм хімічним складом і по —

різному впливає на організм людини. У білоголової капусти, пшеничній муці, яблуках і солодкому перці є така клітковина, як целюлоза.

У буряках, пагонах гірчиці, злакових культурах і висівках можна знайти гемицеллюлозу. Обидва види рослинних волокон добре вбирають рідину, полегшують роботу товстого кишечника, попереджаючи тим самим ймовірність запорів, геморою, варикозного розширення вен, коліту і онкологічних новоутворень в кишечнику.

Для зниження показників холестерину крові рекомендовано їсти їжу, в якій міститься лігнін, речовина є в злаках, лежалих овочах, висівках, полуниці і редисці. Лігнін допомагає:

  1. знижувати холестерин крові;
  2. прискорювати проходження їжі.

В вівсянці міститься інший вид клітковини — камедь, в яблуках, моркві, цитрусових фруктах багато пектину.

Камеді і пектин відображаються на всмоктуванні корисних речовин в тонкому кишечнику і шлунку, вони після зв’язування з жовчними кислотами знижують нізкоплотний холестерин, перешкоджають всмоктуванню жиру. З цієї причини клітковина для схуднення стала використовуватися все частіше.

Грубі харчові волокна затримують випорожнення шлунка, пригальмовують всмоктування глюкози після прийому їжі, що важливо, якщо у людини є порушення обмінних процесів або захворювання цукровий діабет.

Користь клітковини для організму сумнівна, якщо вживати її в необмеженій кількості.

Надмірне споживання волокон провокує непрохідність кишечника, зневоднення організму, чого не можна допускати.

↑ зміст

Протипоказання

Клітковина для організму повинна вживатися поступово, інакше є ймовірність виникнення неприємних наслідків, серед них: нудота, блювота, здуття живота, підвищене газоутворення.

Оскільки кишечник є вкрай чутливим органом, будь-які коливання в харчуванні здатні заподіяти шкоду. Якщо у людини знижена кислотність шлунка, у нього клітковина не зможе нормально перетравлюватися, причому навіть розчинна! Вся справа в тому, що для даного процесу важлива кисле середовище, а тільки потім слабощелочная.

Залишок неперетравленої клітковини травмує слизову оболонку кишечника, для нормалізації потрібно секретировать ще більше слизу. При наявності деяких патологічних станів відзначається збій регенераційних процесів, підвищується ризик онкологічних захворювань.

↑ зміст

Як правильно приймати

Корисні властивості клітковини не залежить від виробника, проте перед застосуванням все одно не завадить ознайомитися з інструкцією. Слід завжди дотримуватися час прийому, клітковину вживають перед їжею, рекомендовано дотримуватись інтервалу 20-30 хвилин.

Також необхідно стежити за дозуванням, спочатку вживають малі кількості рослинного волокна, наприклад, по столовій ложці на добу. Після цього кількість клітковини поступово збільшують, доводячи до обсягу, зазначеного на етикетці.

Медики рекомендують розводити клітковину в супах, каші, включати до складу випічки, інших кулінарних страв. Часто точне дозування вираховують залежно від віку людини, дорослому чоловікові на добу можна з’їсти не більше 38 г волокон, жінці — максимум 25 г.

Якщо вживається клітковина, потрібно дотримуватися питний режим, лікарі рекомендують:

  1. на кожні 3 ложки клітковини пити склянку рідини;
  2. замість води може бути сік або кефір.

Назване умова є обов’язковим, тому що в противному випадку неминуче розвиваються запори, інші проблеми з органами травлення.

Клітковину корисно їсти суху, це може бути волокно з конопель, пшениці та інших злакових. Асортимент продукції на сьогоднішній день вражає, клітковина може продаватися у вигляді неочищеного зерна, разом з шматочками фруктів.

Їсти продукт можна на сніданок або використовувати в якості перекусу.

↑ зміст

Що ще потрібно знати?

Багато виробників підносять хлібобулочні вироби і крупи з цільного зерна в якості ідеального джерела клітковини. Незважаючи на це, медики впевнені, що організм людини не пристосований харчуватися зерном, воно може нашкодити кишечнику і органам травного тракту.

Занадто груба їжа забирає зі стінок кишечника слизову оболонку, без якої неможлива нормальна захист від інфекцій і вірусів . Звідси і безліч проблем зі здоров’ям, адже, як відомо, імунітет залежить від стану кишечника.

Якщо порівнювати з овочами і фруктами, зернові в рази бідніше вітамінами, мінеральними речовинами. Крім цього, надлишок клітковини стане причиною здуття живота, спазмів і підвищеного газоутворення.

При частому вживанні зернових людина замість поліпшення стану отримує дискомфортні відчуття:

  • втома;
  • біль в суглобах;
  • шкірні висипання;
  • алергічні реакції.

Клітковина, особливо конопляна, не завжди нормально позначається на рівні цукру в крові. Ця інформація важлива для тих, що худнуть людей, особливо для діабетиків.

Велика кількість клітковини в раціоні небажано при хронічних захворюваннях кишечника, розладі травлення, синдромі підвищеної кишкової проникності, харчових алергічних реакціях. У подібних випадках волокна клітковини здатні стати базою для активного розвитку дріжджів, патогенних бактерій, грибків.

Для зниження їх кількості показано дотримуватися спеціальної дієти, яка містить мінімум клітковини. Пацієнтам цієї групи рекомендовані пробіотики, кулінарні страви з овочів без насіння.

Щоб привести до норми травлення і боротися з ожирінням, показано вживати не тільки рослинну їжу, багату клітковиною, але також і дієтичну клітковину в формі спеціальних препаратів, їх можна придбати в будь-якій аптеці.

Препарати допомагають притупляти голод, наповнюють шлунок і надовго дають відчуття ситості. Однак слід знати, що одночасно клітковина користь і шкода може бути, її не можна розглядати як повноцінну заміну натуральних продуктів з харчовими волокнами.

Порада від схудлих людей: разом зі збільшенням кількості рослинного волокна в раціоні потрібно знизити або повністю виключити продукти:

  • соління;
  • алкоголь;
  • копченості;
  • випічку, здобу.

Потрібно відмовитися від їжі, яка сприяє накопиченню зайвих кілограмів. Корисно намагатися їсти сирі овочі і фрукти, оскільки після проходження термічної обробки багато клітковини руйнується. Тим більше, не потрібно замінювати їх соками, навіть свіжовіджатими, цінної клітковини вони практично не містять.

Чим корисна клітковина, ще тим, що вона допомагає схуднути, навіть якщо вживати її у вигляді аптечних препаратів. Добре на організм впливає лляна, конопляна клітковина, сибірська і клітковина з пшениці.

Чим корисна клітковина для схуднення і організму людини?

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *