Чим корисний кероб для чоловіків і жінок?

Зміст статті:

Усім відомо, що солодощі шкідливі для здоров’я. У них майже немає корисних речовин, вони сприяють набору зайвих кілограмів, появи карієсу і погіршення стану шкіри. Однак деякі солодощі здатні принести організму величезну користь, наприклад, заповнити нестачу вітамінів і навіть позбавити від деяких недуг.

До таких корисним видам солодощів відноситься кероб — порошок, виготовлений з плодів ріжкового дерева. Він володіє сильною природного солодкістю і смаком, що нагадує какао. Сьогодні його все частіше застосовують в кондитерській промисловості як корисний цукрозамінника і для виготовлення дієтичного шоколаду.

Але багато жителів Росії ставляться з недовірою до цього екзотичного продукту і побачивши його на полиці магазину, хто не наважується покласти в свою корзину. Вони вважають, що кероб може виявитися шкідливим для здоров’я, наприклад, викликати алергію, розлад травлення або інші неприємні наслідки.

Щоб розвіяти ці сумніви необхідно детально розповісти про те, що таке кероб корисні властивості і можливу шкоду цього продукту , де виробляють найякісніший кероб і чому дієтологи рекомендують замінити їм какао.

↑ зміст

Властивості

Кероб — це порошок, який отримують при подрібненні плодів ріжкового дерева або цератонія стручкової. Ця рослина хоч і є родичем звичайної квасолі, але є високе дерево з великими — до чверті метра стручками, на 50% складаються з фруктози.

Батьківщиною ріжкового дерева є країни Середземноморського узбережжя — Іспанія, Португалія, Італія, Кіпр, Туреччина, Єгипет і Ізраїль. Тому вибираючи кероб в магазині або інтернеті слід віддавати перевагу продукту, виробленого саме в цих державах, так як це є гарантією його високої якості.

З берега Середземного моря цератонія стручкова була привезена до Австралії, де вона зараз активно культивується . Однак багато фахівців відзначають, що якість плодів ріжкового дерева, вирощених на зеленому континенті трохи нижче, ніж у їх середземноморських аналогів.

Сирі стручки цератонія неїстівні. Щоб вони стали придатні для харчування їх висушують, а після подрібнюють до стану порошку. Надалі кероб піддають обсмажуванні, що допомагає надати цьому екзотичному продукту нові смакові ноти.

Смак Кероб в залежності від ступеня обсмаження:

  1. Сирий кероб. Володіє найсильнішою солодкістю і світло-коричневим кольором з рожевим відтінком. Однак його аромат найбільш далекий від смаку справжнього шоколаду;
  2. Слабообжаренний кероб. Має більш темний колір і приємний карамельний присмак з легкою кислинкою;
  3. Обсмажений кероб. За кольором і аромату майже не відрізняється від порошку какао. Через характерною гіркуватості його смак сильно нагадує чорний шоколад.

Кероб широко застосовують в кулінарії в якості замінника цукру і какао. З нього можна приготувати смачний домашній шоколад, шоколадні тістечка і кекси.

Кероб часто додають в глазурі для тортів і тістечок, а також в солодкі соуси для млинців, оладок і сирників.

↑ зміст

Користь

Кероб володіє багатьма цінними якостями, які відомі людям вже протягом 5 тисяч років. Ще вчені Стародавнього Риму дуже високо відгукувалися про корисні властивості плодів ріжкового дерева і охоче включали в свій раціон солодкий ароматний порошок.

І сьогодні в країнах Середземномор’я кероб користується величезною популярністю у місцевих жителів, які готують з нього смачні напої та десерти. У наших кроях цей продукт поки оцінили по достоїнству тільки прихильники здорового способу життя, спортсмени, фанати фітнесу і просто люди, що стежать за своєю вагою.

Дієтологи давно включили кероб в список найбільш цінних продуктів харчування. Застосування цього порошку дозволяє отримати не тільки дуже смачні, але і корисні солодощі, які дозволені навіть людям з важкими хронічними захворюваннями.

Чим корисний кероб:

  1. Низька калорійність. Калорійність Кероб становить 222 ккал, що зовсім небагато для солодкого продукту. Важливо, що кероб можна використовувати без додавання цукру, який значно збільшує калорійність будь-якого десерту. Так в плитці шоколаду міститься 550 ккал, при тому що калорійність порошку какао дорівнює 228 ккал;
  2. Вітаміни та мінерали. Порошок Кероб містить безліч вітамінів і мінералів, життєво необхідних для людини. Так до складу цього продукту входять вітаміни — A, групи B (B1, B2, B3, B5, B6, B9), D, E і мінерали — калій, кальцій, магній, фосфор, цинк, селен, залізо і мідь;
  3. Антіаксіданти. Ці речовини допомагають продовжити молодість людини і помітно зміцнити його здоров’я. Антиоксиданти нейтралізують шкідливий вплив вільних радикалів, захищають клітини тіла від руйнування і уповільнюють процес старіння;
  4. Низька жирність. Кероб містить в собі в 10 разів менше жирів, ніж какао. Тому його можуть вживати навіть люди, які дотримуються безжировой дієти. Крім того, відсутність жирів значно збільшує термін зберігання продукту і оберігає його від прогоркания;
  5. Рослинна клітковина. Волокна клітковини допомагають поліпшити роботу системи травлення і вивести з організму шлаки і токсини. З цієї причини кероб з давніх часів використовується для лікування проносів і запорів, в тому числі у маленьких дітей.

Унікальні властивості Кероб:

  • Не викликає скачок цукру в крові. До складу Кероб входить не цукор, а фруктоза, яка не провокує різкого підвищення рівня глюкози в крові. Тому кероб в невеликих кількостях можна вживати навіть хворим на цукровий діабет;
  • Знижує рівень холестерину. Кероб бореться з підвищеним рівнем холестерину в крові, тому його рекомендують включати в свій раціон хворим на серцево-судинними захворюваннями. Для здорових людей вживання Кероб є відмінною профілактикою атеросклерозу;
  • Зменшує відчуття голоду. Кероб знижує секрецію гормону греналіна, який посилює апетит у людини. Тому кероб є ідеальним продуктом для людей, які дотримуються суворої дієти. Їм можна успішно замінити навіть один із прийомів їжі, наприклад, вечеря;
  • Бореться з патогенною мікрофлорою. Кероб має виражені антисептичні властивості, тому його можна застосовувати при розладі травлення, зокрема при отруєннях.

Чим кероб краще какао:

  1. Не містить психотропних речовин. У какао містяться кофеїн і теобромін, які провокують нервозність, перепади настрою, прискорене серцебиття, підвищення артеріального тиску і сильні алергічні реакції. Кероб, навпаки, діє як м’яке заспокійливе і дозволений всім людям без винятку, в тому числі дітям і вагітним жінкам;
  2. Не викликає напади мігрені. У складі какао є речовина фенілетиламін, який часто стає причиною сильних мігреней. Кероб ніколи не викликає головний біль і навіть допомагає з нею боротися;
  3. Не містить щавлевої кислоти. Ця речовина заважає організму засвоювати кальцій і сприяє розвитку сечокам’яної хвороби. Тому пацієнтам із захворюваннями нирок і жовчного міхура, а також хворим з подагрою рекомендується замінити какао Кероб;
  4. Не викликає звикання. Сальсолінол, що входить до складу какао, викликає сильну тягу до шоколаду, що особливо небезпечно для дітей. У Кероб цієї речовини немає, тому його вживання легко піддається контролю.

↑ зміст

Шкода

Кероб — це цінний дієтичний продукт, який приносить організму одну лише користь.

Але заради об’єктивності необхідно розглянути і можливі шкідливі якості цього порошку. Але який же може бути від напою кероб шкода?

І чи є люди, кому заборонено їсти десерти з цим замінником какао?

За запевненням лікарів від вживання Кероб слід утримуватися тільки пацієнтам з індивідуальною непереносимістю даного екзотичного продукту.

Кероб вкрай рідко викликає алергію, але, якщо це сталося, потрібно виключити його зі свого раціону.

↑ зміст

Висновок

ock_id_9 «

Тепер знаючи, що таке кероб користь і шкода цього продукту і його переваги перед какао, можна з упевненістю стверджувати, що він буде однаково корисний, як дорослим, так і дітям. Високі дієтичні властивості Кероб дозволяють використовувати його в харчуванні пацієнтів з гострими і хронічними захворюваннями, вагітних жінок і матерів-годувальниць.

Крім того, він стане прекрасною заміною какао в дитячому меню і без сумнівів припаде до смаку малюкам і підліткам. Кероб також буде корисний і дорослим людям, причому не тільки ведуть активний спосіб життя, а й офісним працівникам.

Чим корисний кероб для чоловіків і жінок?

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *