Корінь пирію: корисні властивості та протипоказання

Якщо на території дачної ділянки з’явився пирій, він стає справжнім лихом, оскільки від рослини вкрай складно позбутися, воно забирає багато вологи з ґрунту. Однак мало хто знає, що злісний бур’ян має потужні цілющі властивості, в його кореневище міститься багато корисних речовин.

Домашні тварини дуже люблять його, з великим задоволенням їдять траву, вийшовши на вулицю. Прийнято вважати, що рослина допомагає заповнити недостатність поживних речовин, виганяє паразитів з травного тракту.

В нетрадиційній медицині для приготування ліків використовують всі частини рослини, сік з трави і коріння. У ньому виявлено багато пектину, ефірних масел, заліза, крохмалю та фруктози.

Окремо слід вказати наявність в кореневище кремнієвої кислоти, без цієї речовини неможливо засвоєння 74 хімічних елементів. Головний і єдине джерело кремнію — це рослинна їжа, в цьому плані саме пирій стане незамінним. А ось хімічний склад трави не так вражає, як підземна частина, хоча там міститься досить каротину і аскорбінової кислоти.

↑ зміст

Правила заготовки трави

Як видно, основна маса цінних речовин рослини присутній в підземній частині, заготовляють саме її. Максимум мікроелементів корінь має ранньою весною, до проростання стебел. Так само багато цінних речовин в коренях пізньої осені, коли трава пожовкла. Якщо заготовляти сировину влітку, терапевтичний ефект від нього буде мізерним.

Необхідно викопати рослина, обтрусити коріння від землі і піску, прибрати залишок наземних пагонів, дрібні відростки і сміття. Потім сировину миють під проточною водою, дають трохи просохнути.

Сушать корінь пирію тонким шаром на сонці або в приміщенні з хорошою вентиляцією, час від часу їх необхідно перевертати з боку в бік, це дозволить просушити рослина рівномірно. Якщо вдома є спеціальна сушарка для овочів і фруктів, вона також підійде для підготовки сировини, рекомендована температура не вище 55 градусів.

Визначити готовність сировини можна по крихкості, при згинанні воно повинно ламатися. Зберігати його можна в первісному вигляді, а також в подрібненому (можна вибирати будь-який):

  • перемолоти в кавомолці;
  • розрізати на дрібні частини.

Для тривалого зберігання потрібно вибрати суху скляну банку, обов’язково накривати щільною кришкою.

Абсолютно всі цінні речовини зберігаються протягом 2 років, довший період зберігання позначиться на якості продукту.

↑ зміст

Властивості пирію повзучого, протипоказання

За весь час народна медицина встановила ряд корисних властивостей повзучого пирію. Рослина застосовують як потогінний, відхаркувальний і протизапальний засіб при патологіях верхніх дихальних шляхів, які супроводжуються підвищенням температури тіла, нападами вологого кашлю, лихоманкою. Подібна симптоматика виникає при запаленні легенів, туберкульозі, хронічному бронхіті.

При ревматизмі, подагричний артрит, обмеженні сідничного нерва рекомендовано приймати відвари і настої для втамування больового синдрому і зняття запалення. При порушенні роботи кишечника вдається досягти помірного проносного дії.

При дискінезії жовчовивідних шляхів допомагає жовчогінну дію рослини, при катаральному гастриті — обволікає.

Кореневища пирію повзучого містять речовину інозит, воно є шестиатомний спиртом , необхідно:

  1. для зниження показників цукру крові при діабеті;
  2. для поліпшення жирового, вуглеводного обміну.

Коли у пацієнта є сильна набряклість, йому призначають засоби з пирію завдяки потужному сечогінному ефекту. Не менш ефективно використовувати його при запальному процесі в сечовивідних шляхах, водянці і сечокам’яної хвороби у жінок.

Для людини корінь добре додавати в ванну, він позитивно позначається на організмі при фурункульозі, рахіті, геморої, роздратуванні і інших ураженнях шкірних покривів. Крім усього іншого виявляється зміцнює, протизапальний ефект, антигістамінний і ранозагоювальну дію.

Людям іноді призначають теплі клізми, лікування вельми ефективно при запорах, хронічному коліті, парапроктиті. Якщо лікар поставив діагноз: часткова втрата зору, рекомендовано вживати свіжий сік і відвар. Відновитися після тривалої і важкої хвороби, підвищити імунітет, нормалізувати самопочуття і повернути життєвий тонус допоможе відвар і чай з трави.

Так само напій застосовують для очищення організму від токсичних речовин, шлаків. Відбувається очищення:

  • жовчних проток;
  • кровоносних судин;
  • сечовивідних шляхів.

Потрібно пам’ятати, що, як і інша лікарська трава, повзучий пирій має деякі обмеження і протипоказання до застосування. В першу чергу мова йде про індивідуальної непереносимості.

Лікарі наполягають, що необхідно припинити прийом кошти при виникненні рідкого стільця, зміни настрою.

↑ зміст

Рецепти засобів, способи застосування

Для організму людини трава рекомендована в різних формах, це може бути сік. Для рецепта беруть кореневища разом із стеблами, миють, гарненько ошпарюють окропом, подрібнюють в м’ясорубці.

Суміш розводять рівною кількістю теплої води, віджимають сік через марлевий відріз, отриману рідину кип’ятять не більше трьох хвилин на повільному вогні. Засіб зберігають в холодильнику і не більше двох діб, в іншому випадку випаровуються всі корисні властивості. Вживати сік потрібно по столовій ложці на голодний шлунок за 30 хвилин до їди.

Готують з підземної частини настій, тривалий час витримують у холодній рідини. Необхідно взяти 50 г сировини, залити 250 мл крижаної води і залишити на ніч у холодильнику. Вранці траву проціджують, знову заливають, але вже окропом. Обидві настоянки змішують, вживають при захворюваннях:

  • цукровий діабет;
  • бронхіт;
  • застуда.

Не менш дієвим засіб буде при порушеннях з боку органів травного тракту, суглобів.

В чистому вигляді трава корисна для прийняття ванни, 50 г кореневища поміщають в 5 літрів рідини з-під крана , кип’ятять 20 хвилин, настоюють, охолоджують, потім проціджують через марлю і додають в ванну.

Проводити терапію можна кожен день, тривалість курсу складе 15-20 ванн. Ванни приймають при діатезі, ревматизмі, поліартриті, фурункулах і геморої. Обробляти відваром можна гнійники, рани.

↑ зміст

Відвар, ванночки і настоянка

Для відвару столову ложку сировини заливають склянкою окропу, прогрівають на водяній бані протягом 10 хвилин, охолоджують і проціджують. Випивати треба по склянці кошти тричі на добу перед їдою, додатково не завадить ароматизувати рідина листям чорної смородини, малини або вишні.

Віддає пирій корисні властивості при хронічному запальному процесі в товстому кишечнику, геморої, проблеми з сечовивідних шляхами, сечовим міхуром. Йдеться про мікроклізмах об’ємом 30-60 мл. Застосовувати допускається свіжий сік з коренів або самої трави.

Люди готують відвар з пирію разом з підземною частиною лопуха. Необхідно взяти рослини в рівній кількості (по 100 г), залити 5 л окропу, варять ще 10 хвилин. Перед процедурою відвар змішують з водою, рекомендована така ванна мінімум 1 раз в тиждень. Різні шкірні захворювання вимагають приймати ванну не менше півгодини.

Важливо, щоб температура води у ванні була комфортною для тіла, в гарячій воді:

  1. шкіра дратується;
  2. можна отримати опік.

Посилити ефект допомагає вживання настоянок всередину.

При остеохондрозі також практикують приготування напару, для цього беруть 100 г перемеленого кореневища, літр окропу, на повільному газу випарюють до половини. Застосовують кожні 30 хвилин в обсязі не більше 50 мл.

Лікарі рекомендують готувати спиртову настойку з травою і медом, вона добре справляється із захворюваннями шлунка. Беруть 50 г меленого сировини, додають до нього рівну кількість натурального меду, медичного спирту. Все змішують, залишають при кімнатній температурі наполягати на 3 дні. Через цей час ліки зливають (саме прозору частину), проціджують через марлю, вживають по одній чайній ложці за пару хвилин до їди.

Пирій його корисні властивості і протипоказання застосовують для позбавлення від мозолів. Для лікування готують ванночку:

  • на кожні 5 л води додають 200 г подрібненого кореня;
  • зверху накривають кришкою;
  • залишають настоюватися, поки вода не буде 30 градусів.

В рідину поміщають ноги, коли шкіра розм’якне, мозолі труть пемзою, змащують живильним кремом.

В цілому щоб домогтися позитивного ефекту потрібно як мінімум 5 процедур.

↑ зміст

застосування в кулінарії

Корінь знайшов застосування і в кулінарії, він може бути інгредієнтом для приготування страв.

Траву подають на гарнір, включають до складу закусок, з кореня навіть можна приготувати кавовий напій.

Для закуски беруть 200 г коренів, 50 г щавлю, 100 г буряка, трохи сметани і спецій.

коріння миють під проточною водою, подрібнюють, відварюють до стану м’якості.

Тим часом варять буряки, з щавлю роблять пюре, потім змішують всі складові, заливають сметаною, за смаком додають спеції і сіль.

Хороший він як гарнір, його подають разом з смаженим м’ясом, попередньо підсмаживши на вершковому маслі. З підземної частини готують сурогат кави, коріння підсмажують в духовці до коричневого відтінку, подрібнюють в кавомолці, зберігають в закритому посуді.

Корінь пирію: корисні властивості та протипоказання
5 (100%) 1 голос(ів)

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *