Шкідлива алюмінієвий посуд для здоров’я?

Практично кожну господиню цікавить питання щодо того, чи шкідлива алюмінієвий посуд. Без сумнівів, посуд з алюмінію — це багаторічний кухонний гарнітур. Він користується такою популярністю завдяки низькій вартості і здатності ефективно проводити тепло.

Буквально кілька десятиліть тому, вчені стали піднімати питання щодо того, якої шкоди алюмінієвого посуду можливий для організму людини. Це пов’язано з тим, що виявлені незвично високі рівні алюмінію в мозку людей з хворобою Альцгеймера. Зрозуміло, що на підставі такої інформації виникла небезпека для здоров’я людей, що регулярно користуються для приготування їжі алюмінієвим посудом.

Але одночасно з тим, адміністрація США по контролю за продуктами і ліками (FDA) повідомляє, що кількість алюмінію, витравлюють в їжу з цього посуду, набагато менше, ніж кількість, природно присутнє в харчових продуктах і інших споживчих продуктах.

Оскільки алюміній є відомим токсином для організму, безпеку дієтичного алюмінію і цієї п засудили як і раніше викликає суперечки у багатьох експертів. А звичайних господинь, в свою чергу, цікавить питання щодо того, алюмінієвий посуд, і їжа, що вживається з неї, шкідлива.

↑ зміст

Природні джерела алюмінію

Алюміній, міститься в гірських породах, мінералах, глині та грунті, що, як правило, відбивається на рослинах, які використовуються людиною. Також цей метал додається до багатьох обробленим харчовим продуктам. Центри з контролю і профілактиці захворювань (CDC) оцінюють, що середня доросла споживач щодня з’їдає від семи до дев’яти мг алюмінію з продуктів, не рахуючи кількості елемента, витравлюють в їжу в процесі приготування в алюмінієвих горщиками або сковородах.

алюміній додається до багатьох споживчих товарів, включаючи антациди, забуферний аспірин, зубну пасту, назальний спрей і косметичні засоби. Наприклад, до 100-200 мг алюмінію міститься в антацидних таблетках. Іншими словами, в повсякденному житті майже неможливо уникнути вживання алюмінію.

В питанні, скільки металу споживається людиною, якщо їжу, готувати в алюмінієвому посуді, все залежить від самих продуктів харчування. Продукти, що володіють високим рівнем кислотності, витравлюють більше елемента з посуду, ніж продукти з низьким рівнем кислотності. Високим рівнем кислотності мають, наприклад, томати, а низьким м’ясні продукти. Тривалий контакт з цим металом, більш тривалий час приготування або зберігання, збільшує кількість металу, що проникає в їжу. Останні дослідження показали, що більш старі алюмінієві горщики витравлюють більше цього металу в продукти в порівнянні з новим посудом.

Раніше вчені говорили про те, що контакт харчових продуктів з алюмінієвими каструлями або фольгою може додати в щоденний раціон в середньому 3,5 мг алюмінію, що, на думку авторів дослідження, є недостатнім для того, щоб представляти загрозу для здоров’я.

↑ зміст

Як убезпечити себе від проникнення алюмінію в організм?

Тіло не отримує ніяких переваг від алюмінію, що вдихається і проникаючого всередину з їжею або поглинає через шкіру. Цей метал дуже шкідливий, він викликає пошкодження легенів, якщо вдихаются великі кількості елемента, і вважається нейротоксином або отрутою для мозку і нервової системи.

Алюміній дуже погано поглинається, що робить прийом всередину при вилуговування з кухонного посуду та продуктів харчування практично неможливим, згідно CDC.

у доповіді, опублікованій у випуску «Нормативна токсикологія та фармакологія» від лютого 2001 року, відзначається, що менше 1 відсотка потрапив всередину алюмінію потрапляє в кров, велика частина виводиться з сечею. Однак люди з важкими захворюваннями нирок можуть утримувати більшу кількість алюмінію в своїх тілах, що призводить до деменції, анемії або захворювань кісток.

У 1960-х роках, коли спочатку передбачалося, що алюміній є збудником при хворобі Альцгеймера, виникла стурбованість з приводу безпеки використання посуду з алюмінію. Хоча ця проблема безпеки не була повністю вирішена, дієтичний алюміній більше не є основним підозрюваним у цій хвороби. У звіті, опублікованому в травні 2014 «Журнал гігієни праці та навколишнього середовища», наголошується, наприклад, що зміни мозку, викликані токсичністю алюмінію, не збігаються з пошкодженням чи погіршенням, зазначеним при хворобі Альцгеймера.

Внаслідок цієї інформації, не складно зробити висновок про те, що каструлі або сковорідки, виготовлені з цього металу, не роблять особливої шкоди на організм людини.

Звичайно, важливо дотримуватися всіх рекомендацій щодо вибору продукції і пам’ятати про те, що занадто часте використання тари, виготовлення овлення з цього матеріалу, може негативно позначитися на здоров’ї людини.

Незважаючи на те, що алюмінієвий посуд не може представляти особливої проблеми здоров’ю, краще дотримуватися рекомендацій щодо приготування низкокипящих продуктів в цих каструлях і сковорідках, а не зберігати продукти в алюмінієвих контейнерах. Анодований алюміній може бути кращим варіантом в цьому випадку.

Процес анодування полягає в тому, що метал твердне на поверхні посуду, іншими словами — герметизується.

Це, в свою чергу, дозволяє запобігти вилуговування алюмінію в їжу.

↑ зміст

Що слід пам’ятати при використанні алюмінієвого посуду?

Слід вжити заходів для відмови від алюмінієвого посуду, при її пошкодженні.

Інші варіанти посуду включають скло, нержавіючу сталь, сучасну емаль і чавун. Якщо у вас захворювання нирок, ви піддаєтеся більшому ризику токсичності алюмінію, тому обговоріть способи уникнути надлишку алюмінію з вашим лікарем.

Звичайно, немає нічого страшного в тому, щоб разово приготувати їжу в даній тарі. Адже шкода алюмінію в цьому випадку практично дорівнює нулю. Але для того, щоб запобігти можливості будь-якого негативно впливу, слід ретельно підбирати посуд для готування. Припустимо, потрібно уважно оглянути поверхню і виключити можливі ушкодження алюмінієвого шару.

Якщо ігнорувати всі існуючі запобіжні заходи, то навіть їжа, максимально корисна за своїми якостями, може завдати певної шкоди здоров’ю людини.

Небезпечно варити в такій тарі їжу, що містить велику кількість кислоти.

Високий рівень кислотності сприяє утворенню пари і негативно позначається на організмі людини.

↑ зміст

Поради по використанні посуду з алюмінію в побуті

В процесі експлуатації посуду з алюмінію проводилися різні дослідження, які встановили різноманітне вплив металу на людину.

Багато вчених проводили величезну кількість досліджень щодо того, наскільки сильно алюмінієвий посуд завдає шкоди здоров’ю людини.

Позитивного впливу витравлюють алюмінію на організм людини не встановлено.

В результаті вдалося встановити, що:

  • при правильній експлуатації посуд, виготовлений з алюмінію, не робить особливої шкоди;
  • важливо використовувати цілу тару, без будь-яких пошкоджень;
  • слід ретельно підбирати продукти для приготування страв в таких ємностях;
  • не варто використовувати алюмінієві контейнери для зберігання їжі;
  • краще чергувати посуд, виготовлену з різного типу матеріалів.

Це основні поради, що даються фахівцями. Якщо дотримуватися їх, то можна особливо не хвилюватися про своє самопочуття.

Алюмінієві каструлі легкі і недорогі, що робить їх дуже популярними. Але також існує і альтернатива даному вибору, припустимо, вироби з міді, заліза, анодованого алюмінію, нержавіючої сталі, а також кераміки або скла.

Мідь і нержавіюча сталь як і раніше несуть певний ризик передачі металу в їжу. Тверде покриття на анодируваному алюмінії зменшує кількість алюмінію, що розчиняється в їжі, що робить його найбільш популярним.

Дослідження, вказують на зв’язок між хворобою Альцгеймера і високим рівнем вмісту алюмінію в підземних водах, в той час як інші не показують жодного. Поки що немає очевидного зв’язку між цими двома факторами, але багато людей як і раніше вважають за краще уникати алюмінієвого посуду і банок.

Шкідлива алюмінієвий посуд для здоров’я?

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *