Шкода від індукційної варильної панелі і плити

Купівля кухонної плити — це серйозне придбання, яке вимагає спеціальної підготовки. Більшість людей роблять її лише кілька разів за все своє життя. В даний час тенденція до заміни електричних варильних панелей індукційної плитою досить популярна. Але разом з цим, часто виникає питання щодо того, чи шкідлива індукційна плита. Щоб розібратися в даному питанні, важливо розуміти, як працює цей пристрій і які його особливості.

Технологія індукційної печі полягає в перемінанія магнітних полів, які генерують тепло в варочном котлі з чорних металів. Переваги індукційного варіння, на відміну від термічного нагріву з традиційною плитою, полягає в тому, що вона на 50% швидше і більш рівномірно готує їжу.

А також дозволяє скоротити кількість споживаної електроенергії. Особливо ця особливість припала до душі батькам маленьких дітей. Також їм подобається і те, що сама котушка під скляною плитою не нагрівається. Це означає, що кулінарна поверхня залишається прохолодною, і навіть, якщо дитина випадково доторкнеться до неї, то він точно не обпечеться.

Також примітно й те, що індукційна варильна панель дозволяє економити кухонний простір. Її легко монтувати в будь-яку поверхню, і вона не займе багато місця.

↑ зміст

Особливості впливу на організм

Вкрай суперечливо думку про те, чи дійсно цей тип джерела випромінювання небезпечний. Остання інформація, яка була опублікована журналом Біоелектромагнетікі в 2012 році, говорить про те, що більшість індукційних варильних панелей (кілець) перевищили навіть максимальні рівні впливу на організм людини. Найгірший сценарій був в 16 разів вище від цих максимальних норм. Згідно Powerwatch, в тестах безпеки передбачалося, що людина буде стояти біля вручений поверхні на відстані не менше тридцяти сантиметрів. Насправді, це практично неможливо. Адже готуючи їжу, кожен намагається підійти якомога ближче до плити, інакше можна розлити, або розсипати продукти або ж, пролити вміст ємності і так далі.

Варто відзначити, що шкода індукційної плити можна порівняти з рівнем негативного впливу, яке надає мікрохвильова піч. Вся справа в тому, що вони працюють аналогічним способом.

Звичайно, виробники індукційної печі наполягають на тому, що технологія є безпечною. Вони стверджують, що радіаційна небезпека розсіюється в межах декількох сантиметрів від приладу.

«Нормальне використання» не буде піддавати людини небезпеки радіації.

↑ зміст

Принцип роботи індукційної варильної панелі

Індукційні варильні панелі — це тип електричної плити, в якій використовуються магнітні котушки для нагріву посуду, встановлені на індукційному блоці. Сама котушка не нагрівається. Індукційні варильні панелі часто використовуються в комерційних кухнях, тому що вони готують їжу швидше, ніж звичайні електричні або газові плити. Тому що тільки каструля і їжа стають гарячими, кухня залишається прохолодніше. Також їх перевага полягає в тому, що навіть, незважаючи на те, що каструля дуже швидко нагрівається, в приміщенні зберігається прохолодне повітря.

Індукційні котушки підключені до електричної потужності, яка генерує магнітне поле. Електромагнітне поле коливається, змушуючи електрони в металевій каструлі швидко переміщатися вперед і назад, тим самим, сприяючи нагріванню посуду до тієї температури, щоб приготувати їжу. Котушки і скляна панель, яка їх покриває, не нагріваються, тому що вони не містять магнітного матеріалу.

Важливо відзначити, що на даній плиті їжа готується на половину швидше. Коли змінюється настройка температури, електромагнітне поле налаштовується майже миттєво, чим забезпечується відмінний контроль температури приготування. Інваліди і діти можуть безпечно працювати поруч з прохолодною поверхнею, а будь-які пролиття легко стерти.

Індукційні варильні панелі забезпечують економію енергії, тому що магнітна енергія надходить безпосередньо на каструлю, і при цьому втрачається дуже мало тепла.

↑ зміст

Радіаційні ризики для організму людини

Індукційні варильні панелі забезпечують надзвичайно низькочастотне випромінювання, подібне радіочастоті СВЧ. Згідно з даними численних досліджень, користувач повинен знаходитися від вручений панелі на достатній відстані. Саме в такому випадку вийде мінімізувати ризик отримання радіоактивного випромінювання.

Дослідження проводилися для визначення безпеки індукційної кулінарії для тих, хто імплантував кардіостимулятора або дефібрилятори. Результати повідомляють, що кардіостимулятори не викликають втручання індукційної техніки. В іншому звіті, відзначається, що проблеми можуть виникати з імплантованим кардіостимулятором, якщо він однополюсний і лівобічний, і людина стоїть поруч з поверхнею, де каструля не схильна концентрично над котушкою.

Кухонний посуд, яка використовується для готування на даному виді техніки, повинна відповідати для роботи магнітного поля. Вчені рекомендують використовувати правильний розмір каструлі для покриття котушки, центруючи сковороду, щоб котушка була повністю закрита. Краще використовувати плоскодонні каструлі, які будуть щільно стояти на плиті. Каструлі повинні добре контактувати з поверхнею. Також важливо уникати використання металевих чашок, які можуть пропускати струм через тіло людини.

Виходячи з інформації зазначеної вище, стає зрозуміло, що шкода від індукційної плити не такий вже і високий, якщо правильно користуватися даною варильною поверхнею.

↑ зміст

Причини популярності індукційних печей

Індукційні плити стають все більш популярним вибором: не дивно, оскільки вони швидше і ефективніше застарілих варильних панелей. Метод приготування індукційної варильної панелі передбачає використання електромагнетизму для створення магнітного поля між посудом, яка повинна володіти високим вмістом заліза, і котушкою під скляною кришкою.

Електрика проходить через магніт мідної котушки всередині індукційної варильної панелі, створюючи електромагнітну енергію. Енергія проходить через плиту безпосередньо в каструлю на основі заліза, виробляючи струм, який, в свою чергу, виділяє тепло.

Індукційні варильні панелі — це швидкий і ефективний спосіб нагріву продуктів. Дана техніка швидше і дешевше, хоча часто мають велику вартість. Тому що тепло переноситься безпосередньо на сковорідку, а не на всю кулінарну поверхню. Це означає, що людина може доторкнутися до поверхні, і не обпекти себе.

Саме тому, популярність індукційної варильної панелі тільки збільшується.

Багато користувачів вибирають даний варіант плити, навіть, незважаючи на то, що вона надає деякі шкоду на здоров’я людини.

↑ зміст

Переваги та недоліки індукційних варильних панелей

Слід пам’ятати про те, що для індукційного обладнання необхідна особлива посуд. Найкраще віддавати перевагу виробам, які містять досить багато заліза.

Перевірити якість виробу можна за допомогою магніту. Якщо він прилипає до посуду, то значить, вона підходить для використання.

Каструлі, сумісні з індукційними варильні панелями, широко доступні в магазинах посуду.

У індукційних варильних панелей є як цілий ряд переваг, так і недоліків.

Перевагами пристрою є

  • енергоефективність;
  • сучасний дизайн і стильність вироби;
  • швидке нагрівання і прискорене приготування їжі;
  • безпеку при зіткненні;
  • безліч додаткових функцій таких, як гнучкі зони приготування їжі, таймери і захисні блоки для дітей.

Недоліками індукційних варильних поверхонь є наступні:

  • висока вартість виробу;
  • необхідність придбання спеціального посуду для приготування їжі;
  • щодо галаслива, в порівнянні з іншими пристроями, робота пристрою.

Щоб встановити варильну плиту знадобиться допомога електрика. Його послуги можна замовити безпосередньо в торговій точці, де здійснюється придбання, або ж найняти з боку.

Без сумнівів, дана техніка має безліч переваг, але, не дивлячись на них, слід завжди дотримуватися правил використання даної поверхні для приготування їжі. Якщо дотримуватися всіх рекомендацій, то процес готування їжі виявиться досить зручним, а їжа приготуватися швидко і якісно. Ну і, звичайно, шкода для здоров’я виявиться мінімальним і практично не відчутним.

Шкода від індукційної варильної панелі і плити

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *