Які вуглеводи корисні при схудненні, а які шкідливі?

Вуглеводи належать до числа макронутриентов і є продуктом органічного синтезу людського організму.

Вуглеводи — найбільш простий і доступний джерело енергії в природному світі, яка потрібна всім життєво необхідним процесам: травленню, скорочення м’язів, роботі нервової системи і багатьом іншим.

Умовно цю групу речовин можна розділити на корисні вуглеводи і шкідливі вуглеводи. Відповідь на питання про те, які вуглеводи корисні, можна отримати, вивчивши характеристики окремих груп цих речовин.

Під час засвоєння і подальшого метаболізму вуглеводи перетворюються в глюкозу. Вона в певній кількості повинна перебувати в кров’яному руслі, щоб забезпечувати правильну роботу організму.

Зайве кількість глюкози шляхом участі в процесах катаболізму переходить в складний полісахарид — глікоген, який переважно міститься в печінці і м’язової тканини людини. Він служить в ролі джерела енергії при скороченнях м’язових волокон і в періоди між прийомами їжі.

Глікоген не є ефективним речовиною для запасання енергії. Його ресурсів вистачає лише на кілька годин, після цього організм людини змушений використовувати інші запаси.

В основному, енергія, що отримується з вуглеводів, витрачається організмом для роботи ЦНС і скорочення м’язів. Вуглеводи є першою сходинкою в енергетичному обміні, при виснаженні запасів для отримання енергії організм витратить жирову тканину, і тільки в останню чергу — білки.

Само собою, вуглеводи грають ключову роль в обмінних процесах людського мозку. Вони безпосередньо впливають на швидкість запам’ятовування, розумові процеси, настрій і інші характеристики.

↑ зміст

Класифікація існуючих вуглеводів

Згідно з хімічною класифікацією, вуглеводи можна розділити на два різних табори — складні і прості.

З точки зору засвоєння організмом їх можна класифікувати як засвоєні і неусвояемие.

Прості цукру (вуглеводи) — це кінцеві продукти метаболізму молекул, їм не потрібен додатковий метаболізм, на 99% усвояются людським організмом.

До їх числа належать:

  1. Глюкоза входить в структуру багатьох фруктів і овочів. Її солодкість в два рази менше, ніж аналогічні смакові якості сахарози.
  2. Фруктоза — вуглевод, який міститься переважно в меді і фруктах, дуже багато його в винограді. Фруктоза належить до числа найбільш солодких на смак цукрів. Цей моносахарид «подобається» промисловості за простоту використання і потрібні смакові характеристики — тому його часто додають в напівфабрикати.
  3. Галактоза — цукор, що міститься в молоці. У ролі підсолоджувача його використовують рідко, адже він сам по собі несолодкий.
  4. Сахароза — найпоширеніший серед усіх простих вуглеводів, його знають всі — так як харчовим цукром в побуті користується понад 80% населення. Головними продуктами для її видобутку є цукрові буряки і цукрова тростина.
  5. Мальтоза — дуже багато її міститься в ячмені та інших зернових культурах, також її сліди були знайдені в помідорах і пилку деяких квітів.

Полісахариди (іншими словами — складні вуглеводи) — це складні сполуки, в структуру яких входить величезна кількість моносахаридів в різних комбінаціях. Їх, в свою чергу можна поділити на дві підгрупи: засвоювані і неусвояемие.

До першої належать такі полісахариди, як крохмаль і глікоген. Вони можуть бути розщеплені ферментами людського організму. Крохмаль входить до складу практично всіх продуктів рослинної природи, тільки його кількості в різних продуктах можуть відрізнятися. Найбільше його містять хлібобулочні, картопля, бобові культури.

неусвояемие полісахариди, які в побуті можуть іменуватися збірним іменником «клітковина», не здатні засвоїтися травною системою людського організму. Якщо заглибитися в хімію, різниця між складними і простими вуглеводами полягає в тому, що одні мають лінійну структуру, а інші — розгалужену.

Обидві структури можуть бути переварені і засвоєні тільки тваринам організмом. Однак було проведено велику кількість досліджень, які довели, що додавання клітковини в людський раціон збільшує тривалість періоду ситості, сприяє зниженню ваги, зменшенню кількості холестерину в кров’яному руслі, запобігає розвитку діабету і служить в ролі субстрату для розвитку корисної для кишечника мікрофлори.

↑ зміст

Особливості засвоєння людським організмом вуглеводів

Переварювання — це збірна назва хімічних і механічних процесів, які сприяють перетворенню спожитої їжі в більш прості речовини, які використовуються організмом в потрібних для нього цілях.

Цей процес починається вже в ротовій порожнині, після чого по стравоходу їжа транспортується в шлунок, і піддається різним ферментативним процесам. В першу чергу, в шлунку засвоюється білкова їжа — так як шлунковий сік в основному складається з соляної кислоти. Соляна кислота сприяє процесам денатурації білків — і вони можуть швидше засвоїться організмом.

Після шлунка химус (харчова грудка) транспортується в кишечник, де на нього впливають інші групи ферментів (вуглеводи перетворюються на глюкозу, ліпіди — на жирні кислоти ). Всі ці продукти метаболізму в кінцевому підсумку засвоюються слизовою оболонкою тонкого кишечника, потрапляють в кров’яне русло і транспортуються по всіх органах і системах організму.

Слід пам’ятати, що не вся спожита їжа буде засвоєна організмом. Засвоюваність їжі залежить від якісного і кількісного будови продуктів, способу їх обробки перед вживанням в їжу, особливостей ферментативних систем.

↑ зміст

Засвоєння глюкози організмом

Перетворення вуглеводів на прості цукри здійснюється під впливом ферментів, серед яких ключову роль відіграють амілаза слинних залоз ротової порожнини і підшлункової. В процесі метаболізму вуглеводи піддаються процесам гідролізу — перетворення в глюкозу. Адже вона — це єдина форма вуглеводів, яка цілком може бути використана людським організмом для забезпечення енергетичних процесів.

У відповідь на збільшення кількості глюкози в кров’яному руслі підшлункова виділяє гормон білкової природи — інсулін. Крім рівня глюкози, його виділення регулюється багатьма іншими факторами. Інсулін регулює кількість глюкози в крові, а при надлишку допомагає зайвої кількості проникнути в жирову і м’язову тканину, де вона піддасться складним катаболическим процесам.

Харчові волокна (складні вуглеводи) зберігають потрібний рівень глюкози в кров’яному руслі і інгібують продукцію гормону інсуліну, який виступає в ролі стимулятора синтезу жирових з’єднань.

Велика кількість простих вуглеводів серед продуктів харчування буде виснажувати ресурси підшлункової залози, порушує вуглеводний обмін і може стати причиною ра витку цукрового діабету. В цьому і полягає головна шкода простих вуглеводів.

Вуглеводи користь і шкода вже були розібрані трохи вище. Дуже часто люди задуют питання про те, які вуглеводи корисні при схудненні. Складні вуглеводи для схуднення — будуть варіантом вибору, так як вони сприяють правильній роботі кишечника. вуглеводи при схудненні повинні вживатися в певних кількостях. список продуктів для схуднення кожен може скласти собі сам, або звернутися до кваліфікованого дієтолога.

Шкода вуглеводів для організму людини буде проявлятися тільки у виняткових випадках, адже організм людини — це складна система, яка здатна адаптуватися до різних умов. Перелік товарів, який містить тільки корисні продукти можна знайти в інтернеті. Правильне харчування — це збалансований комплекс, який включатиме в себе і вуглеводну, і білкову їжу, і жири в потрібних кількостях.

Дієтологи в своїй роботі користуються таким поняттям як глікемічний індекс. ГІ — це число, яке буде вказувати на збільшення кількості глюкози в крові в результаті вживання в їжу конкретного продукту харчування. Його значення лежить в рамках від одиниці до ста. Для всіх продуктів глікемічний індекс визначений як відносна реакція організму на певну кількість спожитої чистої глюкози.

Які вуглеводи корисні при схудненні, а які шкідливі?

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *