Бджолиний пилок — користь і протипоказання натурального продукту

Бджолиний пилок — унікальний і безцінний продукт бджільництва, який можна використовувати як ліки при різних недугах і захворюваннях, шкода від якого мінімальний.

Цей дивовижний продукт натурального походження може бути не обов’язково сонячного кольору — все залежить від виду квітів , з яких пилок була зібрана бджолами. Так, шоколадного або коричневого кольору буває пилок, зібрана з квітів конюшини, червоного кольору — з квітів груші, оранжевого або жовтого — з квітів гречки, золотистого або зеленуватого кольору може бути та пилок, що збирається з соняшників, білого кольору буває, зібрана з квітів акації. Однак незалежно від того, якого кольору бджолиний пилок, користь цього подарунка природи незаперечна.

↑ зміст

Склад бджолиного пилку

Володіючи ніжним квітково-медовим ароматом і солодкувата на смак, пилок має просто унікальний склад: понад сто п’ятдесят мінеральних і різних біологічно активних елементів, ферментів, гормонів, необхідних для нормальної роботи людського організму. Велика користь цього продукту як для дорослих (жінок і чоловіків) так для дітей, оскільки це відмінний засіб для стимулювання належного функціонування всього організму і зміцнення імунітету.

Відомо, що в квітковому пилку виявлені амінокислоти, які організм людини не в змозі виробляти самостійно. У ній присутні 27 різних хімічних елементів. При цьому вона найбільш багата калієм, кобальтом, залізом і міддю. В меншій кількості присутні в ній кальцій, цинк, фосфор, магній, йод та інші. Крім того, бджолиний пилок збагачена такими вітамінами, як В, С, Е, Р, Д, К, і провітамін А. Також в ній знайдені фітонциди ферменти і біологічно активні речовини, стимулятор росту, фітогормони.

↑ зміст

Лікувальні властивості

Вже давно бджолиний пилок вважається найефективнішим засобом профілактики серцево-судинних захворювань. Її активні речовини, наприклад, рутин дозволяють зміцнити і стінки судин, і серцевий м’яз. Користь так званих біологічних каталізаторів або ферментів полягає в тому, що вони покращують обмін речовин і активізують імунітет в період загострення простудних захворювань і грипу . Крім того, цей унікальний витвір бджільництва покращує настрій і заспокоює нерви, що важливо для нервової системи людини. Користь даного продукту також в тому, що він приносить значне полегшення метеочутливим людям.

Регулярне вживання бджолиного пилку здатне захистити від атеросклерозу, не даючи на стінках судин утворюватися бляшкам. При гіпертонічній хворобі це натуральне творіння дуже м’яко знижує тиск, знімає запаморочення і головні болі. Позитивних результатів можна досягти при лікуванні пилком таких серцевих захворювань, як кардіоневроз, пороки серця, стенокардія, міокардіодистрофія, ішемія та інші.

Флавоніди і фенолкіслоти, що містяться в пилку, зміцнюють судини, мають жовчогінні, сечогінні, радіозахисними, антиокисними, протипухлинними і іншими корисними властивостями. Крім того, бджолине дітище багата на фосфоліпіди (лецитин, кефалин), які містяться в мембранах клітин людини, що беруть участь в обміні речовин.

↑ зміст

Вплив на жіноче, чоловіче і дитяче здоров’я

Велику користь принесе бджолиний пилок тим жінкам, які приділяють увагу своїй зовнішності, так як вона сприяє зниженню ваги і омолодження, а крім того, допомагає налаштувати і підготувати організм жінки до вагітності та пологах. Однак, може і завдати шкоди, вживання спільно з голодуванням, оскільки це може порушити вітамінно-мінеральний рівновагу.

Для чоловіків користь від вживання бджолиного пилку полягає в успішній боротьбі з такими недугами, як аденома, безпліддя і статева неповноцінність .

В цьому творіння бджіл міститься значна кількість різних корисних елементів, для дитячого здоров’я вони мають особливе значення. Правильне споживання продуктів бджільництва (мед, маточне молочко, прополіс, перга) допомагає зміцніти зростаючому організму і стимулює його роботу: імунітет, мозкову активність, сон, фізичний стан.

↑ зміст

Протипоказання до вживання

Щоб не завдати шкоди здоров’ю, перед застосуванням бджолиного пилку в лікувальних цілях, необхідно проконсультуватися з лікарем, оскільки не дивлячись перераховані вище корисні властивості пилку, є певні протипоказання до її вживання.

Найбільшої шкоди при вживанні бджолиного пилку має місце при індивідуальній непереносимості. Оскільки бджолиний пилок рослинно-тваринного походження, то в ній міститься чужорідний білок для організму людини. В результаті, людина з підвищеною чутливістю до рослинного або тваринного білка, при вживанні пилку, може зіткнутися з висипом і свербінням.

Також вживання пилку може завдати шкоди здоров’ю немовлят, не можна її вживати і годуючим жінкам. Крім того, вживання її у великих кількостях може спровокувати порушення вітамінного балансу, тому необхідно періодично робити перерви в лікуванні.

Небажаним є вживання даного продукту при цукровому діабеті і при проблемах, пов’язаних з ожирінням, оскільки в складі бджолиного пилку знаходиться фруктоза і глюкоза.

↑ зміст

Відео про користь і шкоду бджолиного пилку:

Бджолиний пилок — користь і протипоказання натурального продукту

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *