Чим корисна і шкідлива лактоза для організму?

Вуглеводи — основний енергоресурс людини.

До них відноситься лактоза, або молочний цукор — речовина, що міститься головним чином в молоці і його похідних.

Лактоза, шкода і користь якої повинна бути відома кожному, одвічно викликає суперечки, що стосуються потреби її вживання.

чи потрібно дійсно приймати молоко дорослим?

Лактоза — що це?

Хімічне позначення лактози — С12Н22О11. Вона є життєво значущим для людини і тварин класом вуглеводів.

Умовно вуглеводи розглядають як сахароподобние (володіють солодким смаком) і несахароподобние (не володіють солодким смаком) речовини. До перших відносять фруктозу і глюкозу, а до останніх — харчові волокна, крохмаль і ін. Залежно від того, скільки міститься елементів у вуглеводах, прийнято їх розділяти на моно-, полі- і олігосахариди. Одним з представників олигосахаридов є лактоза.

Олігосахариди поділяються на ди-, три- і тетрасахаріди. Молочний цукор належить до групи дисахаридів і розпадається при гідролізі на галактозу і глюкозу.

Італійський вчений Ф. Бартолетті відкрив новий компонент ще в 1619 році. Через 161 рік швейцарський хімік К.В. Шеель довів, що лактоза є природним цукром. Вона міститься в коров’ячому (6%) і жіночому (8%) молоці. Також дисахарид утворюється як побічний речовини при виготовленні сирів. Зовні лактоза нагадує тверду масу білого кольору.

В природному середовищу лактоза містить молекулу води, в чистому вигляді — це кристалізований порошок без запаху, досить добре розчиняється в рідині. При нагріванні молочний цукор втрачає Н2О, і утворюється безводна лактоза.

Щоб нормально засвоювати лактозу, людський організм виробляє спеціальний фермент — лактазу. Для немовлят виробництво лактази не складає ніяких труднощів, але у деяких дорослих виникають проблеми. Справа в тому, що не кожен організм в змозі переварити молочний цукор.

Печерні люди зовсім не харчувалися молоком, тому організм з часом переставав виробляти лактазу. Годували грудним молоком тільки новонароджених. Як відомо, рогата худоба була одомашнений людиною тільки 8000 років тому. З того часу люди почали додавати в свій раціон молоко і похідні з нього продукти.

Відбулася якогось роду мутація, при якій дорослий організм почав продукувати фермент, що допомагає засвоювати молоко.

↑ зміст

Користь для людського організму

Молочний цукор, лише опиняючись в порожнині рота, покращує консистенцію і склад слини, надаючи їй більшу в’язкість.

Лактоза допомагає всмоктуванню кальцію, аскорбінової кислоти і групи В.

Опиняючись в кишечнику, вона підвищує рівень лакто-і біфідобактерій, потрібних для злагодженої роботи травної системи.

Цей дисахарид сприятливо впливає на організм дорослого, особливо дитини. Основні функції речовини полягають в наступному:

  1. Лактоза — помічник при перетравленні їжі. У кишечнику завдяки дії ферментів вона перетворюється в моносахариди. Однак при недостатній кількості лактази молочний цукор може викликати безліч неприємних симптомів, пов’язаних з розладом шлунка.
  2. Лактоза — джерело енергії. Як і багато вуглеводи, вона служить «паливом» для всіх м’язових і клітинних структур. При попаданні в органи харчової системи дисахарид вивільняє енергію. Причому нормальна кількість споживаної лактози сприяє збереженню резервів протеїну в м’язах. Тому людям, які займаються спортом, необхідно приймати молоко і похідні від нього продукти.
  3. Лактоза — помічник при наборі ваги. Якщо людині треба поправитися, можна сміливо пити молоко. Коли кількість прийнятих калорій більше спалюваних, в організмі відкладаються запаси жиру. При попаданні великого обсягу дисахарида організм перетворює його в жирові клітини.

В даний час набула популярності молочна дієта. Лактоза, на відміну від глюкози, не провокує викид інсуліну (сахароснижающего гормону) в кров, тому при певній кількості вживаних продуктів маса тіла не збільшується. Дана монодиета передбачає поїдання продуктів одного виду. Вони краще засвоюються організмом і сприяють втраті зайвих кілограмів.

Для тих, хто не переносить лактозу, існує безлактозную молоко, що містить звичайний цукор. У зв’язку з цим воно не допомагає знижувати вагу, тому його не використовують в молочній дієті.

↑ зміст

Причини і ознаки непереносимості лактози

Іноді дефіцит лактази — спеціального ферменту — буває вродженим. Це відбувається у немовлят на генетичному рівні. Вона може бути також результатом дорослішання людини, захворювань, що руйнують слизову оболонку кишечника, або хвороби Крона.

Найбільш часта причина нестачі лактази — це спадковість. Матінкою-природою зумовлено: чим старшою стає людина, тим менше він потребує лактози, тому вироблення ферменту скорочується.

Різні етнічні групи мають різну переносимість лактози. Практично не засвоює молоко організм жителів Азії. Зате північні європейці зустрічаються з цією проблемою тільки в 5% випадків.

Слід розрізняти лактазную недостатність (гиполактазия) і непереносимість лактози. При помірному дефіциті ферменту людина може навіть не відчувати ознаки нетравлення, адже організм все-таки виробляє його, хоча в меншій кількості. Непереносимість лактози характеризується повною відсутністю лактази і супроводжується неприємними симптомами розладу шлунка. Однак ці ознаки схожі з іншими хворобами травного тракту, тому непереносимість не так вже й легко визначити.

Існує три основні різновиди непереносимості:

  1. Первинний тип, що виникає з дорослішанням. Оскільки людина з роками споживає менше молока, продукування ферменту скорочується. Такий тип притаманний азіатам, американцям, африканцям, середземноморців.
  2. Вторинний тип розвивається в результаті патологій або травм. Основними причинами появи вторинної непереносимості є вогнища запалення в шлунку, целіакія, хвороба Крона, патологія Уиппла, виразковий коліт, сеанси хіміотерапії і навіть грип.
  3. Тимчасовий тип, що виникає у дітей, що народилися на ранніх термінах. Тільки після 34 тижня вагітності дитині властиво продукування лактази.

Таким чином, іноді надає лактоза шкоду, що потрібно врахувати людям при нестачі ферменту або непереносимості, щоб уникнути таких симптомів як напади нудоти, метеоризм (підвищене газоутворення), біль у животі, діарея.

↑ зміст

Визначення лактозной непереносимості

Виявити, чи підходить молоко організму, можна навіть самостійно вдома. Для цього в день перед експериментом прийом їжі повинен відбутися не пізніше 18.00. На наступний ранок приймається молоко на голодний шлунок.

Потім людина нічого не їсть протягом трьох-п’яти годин. Якщо лактаза не продукує, то перші ознаки непереносимості почнуться через півгодини або 2 години (максимум). Для експерименту краще вибирати нежирне молоко, щоб виключити ймовірність розлади шлунка через жирів.

Для діток, які страждають недоліком лактази, розроблені спеціальні харчові добавки — додаткові джерела ферменту. Одним з популярних БАДів є Лактозар. Дане ліки практично не має протипоказань. Можливою причиною відмови від нього може стати індивідуальна непереносимість. Прийом Лактазара дозволений немовлятам перед кожним годуванням грудьми. Але перш ніж застосовувати БАД, необхідна консультація фахівця.

Для тих, хто не переносить лактозу, потрібно знати, в яких продуктах, крім молока, вона міститься. З раціону необхідно виключити такі продукти, які викликають неприємні симптоми нетравлення:

  1. Сири — пармезан, швейцарський, чеддер і рикотта — мають низьку концентрацію дисахарида.
  2. Підсолоджувачі, заправки для салатів, маргарин і борошняні вироби (хліб, макарони, здоба) містять малу кількість лактози.
  3. Печиво, крекери, крупи, «швидкі» супи, чіпси і мюслі — джерела лактози.
  4. Певні лікарські засоби — вітамін Д, протизаплідні препарати.
  5. Оброблене м’ясо, таке як ковбаса, сосиски, бекон тощо.
  6. Алкогольні напої, наприклад, лікери основі молока.

При покупці продуктів потрібно читати їх склад. Навіть не підозрюючи, можна придбати продукти харчування з високим концентрацій лактози, викликавши розлад травлення.

Щоб убезпечити себе, краще приймати кисломолочні продукти, адже вони містять найменше кількість дисахарида. Крім того, кисломолочна продукція включають в себе речовини, що нейтралізують дію лактози. Ще один безпрограшний варіант — це вживання соєвого молока без дисахарида.

Чим корисна і шкідлива лактоза для організму?

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *