Чим корисно біле вино для жінки і чоловіки?

Зміст статті:

Спори про користь і шкоду сухого білого вина не вщухають навіть в середовищі лікарів і дієтологів. З одного боку, вино — це спиртосодержащий напій, а алкоголь вкрай шкідливий для здоров’я людини. З іншого, біле сухе вино є невід’ємною частиною середземноморської дієти, яка визнана найбільш корисною і збалансованою системою харчування.

Такі неоднозначні відгуки про білому вині залишають багатьох людей в розгубленості і заважають їм прийняти рішення — включати вино в свій раціон чи ні? Щоб поставити крапку в цьому питанні необхідно розібратися в тому, чим корисно біле вино, як його правильно вибрати і вживати.

↑ зміст

Особливості

Багато людей впевнені, що червоні вина проводитися з темних сортів винограду, а білі зі світлих. Насправді це не так і підсумковий відтінок вина залежить не стільки від кольору винограду, скільки від технології виробництва.

Так при виготовленні червоного вина виноградний сік настоюється разом з ягідної шкіркою, що і надає йому насичений червоний або навіть бордовий колір. А при виробництві білого вина виноградний сік ретельно проціджують, що дозволяє зберегти його натуральний сонячний відтінок і м’який приємний смак.

Зрозуміло, така технологія виробництва впливає не тільки на колір і смак вина, але і на його корисні властивості . Більшість людей впевнені, що червоне вино набагато корисніше білого, але фахівці не зовсім згодні з цією думкою. Вони стверджують, що біле вино також відрізняються багатющим складом і має безліч цінних властивостей.

Склад білого вина:

  1. Структурована вода з ягід винограду;
  2. Вітаміни — C, B1, B2, B6, B12, PP. Біле вино є особливо цінним джерелом аскорбінової кислоти;
  3. Мінерали — залізо, кальцій, магній, фосфор, калій, натрій, марганець, фтор, цинк, титан, кобальт. Причому у вині багато мінералів міститься у вигляді іонів, які краще засвоюються організмом;
  4. Кислоти — яблучна, винна і молочна;
  5. Різні амінокислоти;
  6. Пептиди;
  7. Ефірні масла;
  8. Етанол (етиловий спирт).

Не можна не відзначити, що біле сухе вино містить зовсім невелику кількість цукру, від якого залежить міцність напою.

Тому в білому вині менше алкоголю, а значить воно легше переноситься організмом. Низьким вмістом вуглеводів також обумовлена і мінімальна для алкогольного напою калорійність, яка становить близько 66 ккал на 100 гр. продукту.

↑ зміст

Користь

Вченими давно доведено, що натуральне виноградне вино дуже корисно для здоров’я людини. Так, в країнах Середземномор’я, де червоне і біле вино є невід’ємною частиною харчування, відзначена висока тривалість життя і низький відсоток серцево-судинних захворювань.

Однак важливо розуміти, що терапевтичний ефект вина обернено пропорційний його кількості. Тобто для зміцнення здоров’я і довголіття, вино необхідно вживати в строго обмежених кількостях, а саме: чи не більше двох келихів в день для чоловіків і одного келиха для жінок.

Такої кількості вина досить, щоб насолодитися смаком благородного напою , але при цьому не отримати алкогольного отруєння. У малих дозах етиловий спирт нешкідливий для людини і навіть навпаки приносить певну користь здоров’ю.

Чим корисно біле сухе вино:

  • Високий вміст органічних кислот у складі білого вина допомагає посилити секрецію шлункового соку і травних ферментів. Його корисно приймати перед прийомом їжі для пробудження апетиту, поліпшення роботи травлення, нормалізації засвоєння їжі і попередження почуття тяжкості в животі;
  • Біле вино багате залізом, тому його рекомендують пити при залізодефіцитної анемії. Воно дозволяє значно підвищити гемоглобін і поліпшити насичення тканин киснем;
  • Цей напій дуже корисний для лікування і профілактики захворювань серцево-судинної системи. Вино допомагає знизити рівень холестерину в крові, усунути холестеринові бляшки, зміцнити стінки судин і нормалізувати роботу серця, вирівнявши серцевий ритм і попередивши розвиток інфаркту;
  • Біле вино ефективно бореться з тромбами, сприяючи розрідженню крові, що є прекрасною профілактикою інсульту, тромбофлебіту і варикозного розширення вен;
  • Вино з винограду благотворно впливає на нервову систему, діючи як сильне седативний засіб. Воно допомагає розслабитися, зняти стрес і напруження, поліпшити настрій. Крім того, вино є хорошим засобом від безсоння, помітно покращуючи якість сну;
  • Високі бактерицидні властивості робить вино ефективним засобом від дисбактеріозу, кишкових інфекцій і отруєнь. Тому вино часто радять приймати при проносах і розладах шлунка. А вживаючи несвіжу або неякісну їжу краще запивати її вином, що дозволить уникнути небезпечних наслідків;
  • протизапальну дію вина широко застосовуються для лікування простудних захворювань, грипу, ангіни і бронхіту. Воно допомагає швидко зняти запалення з тканин горла і мигдаликів, очистити бронхи від слизу і мокротиння, зменшити кашель, впоратися з нежиттю і прискорити одужання хворого;
  • Вино покращує засвоєння багатьох корисних речовин, зокрема вітаміну C, заліза, кальцію і магнію. А в наслідок високої концентрації різних мікро- і макроелементів вино здатне замінити цілий мінеральний комплекс;
  • Біле вино стимулює роботу імунітету, підвищуючи опірність організму до різних вірусів і бактерій. А в разі зараження значно скоротити час хвороби;
  • Біле вино багато антиоксидантами, які борються з вільними радикалами, сповільнюючи старіння і помітно продовжуючи молодість. Люди помірно вживають вино виглядають значно молодше за свої роки, мають більш гладку шкіру і здоровий колір обличчя;
  • Біле сухе вино — це справжній дієтичний напій, який не сприяє набору зайвих кілограмів. Тому його можна вживати навіть людям, що сидять на строгих дієтах або з надмірною вагою. Важливо підкреслити, що в білому вині калорій навіть менше, ніж в червоному;
  • Завдяки вмісту пептидів біле вино сприяє очищенню організму і виведенню з нього шлаків і токсинів.

Багатьох людей цікавить питання, чи корисно біле вино при цукровому діабеті? Відповідь: так, але не будь-яке. Користь для діабетиків представляють тільки сухі білі вина, які не тільки не підвищують рівень цукру в крові, але навіть трохи знижують його.

Напівсолодкі і солодкі вина при цьому захворювання строго заборонені.

↑ зміст

Шкода

Для молодих і здорових людей біле сухе вино є не просто приємним напоєм, але і справжнім лікувальним засобом. Однак деяким особам вживати сухе біле вино категорично заборонено або рекомендується обмежуватися самою мінімальною дозою.

Так біле вино можна ні в якому разі пити жінкам і дівчатам під час вагітності або в період вигодовування грудьми. Справа в тому, що в цьому випадку алкоголь може проникнути в організм дитини і стати причиною порушення в розвитку і навіть важких хвороб. На думку лікарів, майбутнім матусям набагато корисніше є свіжий і сушений виноград.

Також вино, як і будь-який алкогольний напій, вкрай шкідливо пити при захворюваннях печінки. Тому людям з діагнозом гепатоз, фіброз і цироз печінки, а також гепатит бактеріальної, вірусної та неінфекційної природи, важливо повністю відмовитися від вживання вина.

Ще однією групою людей, яким не рекомендується пити, як червоне, так і біле вино, є пацієнти з гіпертонією. Справа в тому, що алкоголь стимулює роботу серцево-судинної системи і може стати причиною різкого стрибка артеріального тиску.

В результаті можна з упевненістю стверджувати, що користь і шкода білого сухого вина багато в чому залежать від стану здоров’я людини, його віку і статі. Так жінкам рекомендується випити меншу кількість вина, ніж чоловікам, людям похилого віку краще взагалі відмовитися від вживання алкогольних напоїв.

Чим корисно біле вино для жінки і чоловіки?

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *