Що шкідливіше вино або пиво?

Вино вважається вишуканим слабоалкогольних напоєм. Його практично кожен день п’ють французи, італійці, іспанці і кавказці.

Жителі цих країн переконані, що вино робить корисний вплив на організм. Адже воно не тільки допомагає розслабитися і зняти стрес після робочого дня, а й позбавляє від ряду захворювань, а також подовжує молодість.

Але чи корисно пити вино насправді? І що говорять з цього приводу лікарі, вчені та дієтологи?

↑ зміст

Особливості вина

Вино виготовляють з ягід, фруктів, води та цукру, за допомогою зброджування. Для приготування традиційного напою часто використовують виноград. Але в домашніх умовах виноматеріал може бути гранатовими, вишневим, яблучним. Ще використовується шовковиця, бузина, горобина, смородина і навіть обліпиха.

В складі будь-якого натурального вина є мінерали (фосфор, йод, марганець, рубідій), ефірні масла і вітаміни (РР, В, С). Ці речовини надають тонізуючу дію на організм і знижують тиск.

Фортеця натуральних вин коливається від 9 до 16%, а кріплених сортів — до 22%. Виходячи зі змісту спирту визначається вид напою.

Так, столові вина бувають солодкими, напівсолодкими, сухими або напівсухим. Кріплені сорти ділять на:

  1. лікерні;
  2. напівдесертні;
  3. міцні;
  4. солодкі;
  5. десертні.

Також існують ігристі (насичені вуглекислим газом) і ароматизовані вина.

Незалежно від виду напою, кожна людина повинна знати, скільки алкогольної рідини йому можна випивати в день без шкоди для здоров’я.

Згідно з лікарських рекомендацій, максимальна добова доза для дорослої людини становить — до 100 мл.

↑ зміст

Користь вина для організму

Наявністю лікувальних властивостей напій зобов’язаний своєму багатому складу. Він позитивно впливає на організм завдяки наявності в ньому вітамінів, кислот, фруктози і мікроелементів.

Вино має в’язку і антиоксидантну дію. Тому червоний напій застосовують для лікування кишкових захворювань.

В винному спирті міститься мелатонін (гормон сну), що робить його відмінним засобом від безсоння. Але всі лікувальні ефекти будуть відчутні, якщо вживати тільки натуральний напій і не більше 1/10 пляшки за раз.

Експерти переконані, що найкориснішим для організму є червоне сухе вино. Численні дослідження довели, що цей напій цінується за наступні властивості:

  • збільшує показники гемоглобіну в крові;
  • зменшує ймовірність появи раку;
  • розширює судини і знижує тиск;
  • виводить токсини;
  • стимулює імунну систему;
  • знижує ризик розвитку інфарктів і серцевих нападів на 40%;
  • уповільнює процеси старіння.
  • попереджає поява хвороб ротової порожнини.

Інші корисні властивості вина в тому, що воно має протимікробну і противірусним ефектом. Також напій знижує показники холестерину в крові. Але фахівці запевняють, що максимальна користь від вина буде відчутна, якщо пити його під час прийому їжі.

Ще вино корисно тим, що в його складі є ресвератрол. Це біологічно активна речовина, що є сильним природним антиоксидантом.

Даний компонент знижує ризик появи онкології і надає омолоджуючу дію. Також ресвератрол корисний для шкіри. Він підвищує її тонус, призводить до вироблення колагену і попереджає розвиток ожиріння.

В білому вині корисних речовин міститься менше, ніж в червоному. Але воно більш легке і вітаміни, антиоксиданти, наявні в ньому, добре засвоюються організмом. Бурштиновий виноградний напій, має такі ж лікувальними властивостями, як і червоне вино.

До загальних корисних властивостях винних рідин відносять:

  • нормалізація гормонального балансу;
  • поліпшення короткочасної пам’яті;
  • підвищення зору;
  • профілактика розвитку застуди і грипу;
  • нормалізація сольового балансу;
  • поліпшення емоційного стану;
  • попередження появи авітамінозу.

Так як натуральні вина дуже корисні, в медицині навіть з’явилася окрема галузь — винотерапия. Згідно лікувальної методики, хмільний напій можна використовувати, як ліки від багатьох захворювань і косметологічне засіб.

Тому для підвищення пружності, омолодження і гладкості шкіри жінки роблять ванни, маски і масажі з використанням винного спирту.

↑ зміст

чи корисно домашнє вино?

Багато хто вважає особливо лікувальним молодий слабоалкогольний виноградний напій, який був приготований в домашніх умовах. Насправді корисні властивості вина залежать від технології виробництва і виноматеріалу.

Але найчастіше домашні продукти погано очищаються, тому в них містяться сивушні масла. Це отруйні речовини, які утворюються в процесі бродіння.

Однак домашні вина все ж корисні. Наприклад, алкогольний напій, у складі якого є яблуко, стимулює травлення, сприяє схудненню і покращує функцію судин і серця.

Вина з чорниці, полуниці, ожини і малини багаті залізом. Вони підвищують рівень гемоглобіну і надають тонізуючу дію на організм.

Вино з горобини чорноплідної, смородини або вишні зміцнює кровоносні судини, роблячи їх менш крихкими.

Також всі домашні слабоалкогольні напої стимулюють імунітет і підвищують резистентність організму до різноманітних інфекцій.

↑ зміст

Шкідливі властивості вина

У будь-якому сорті вина є спирт, який є отрутою для організму. Якщо людина вип’є більше 50 мл напою, то станеться інтоксикація.

Червоне вино, особливо солодке, буде сприяти набору ваги. Адже в 125 мл продукту міститься 80 калорій.

Білі види напою теж шкідливі, так як в їх складі набагато більше цукру і кислот, ніж в червоних сортах. При зловживанні таким вином псується зубна емаль, розвивається карієс і інші хвороби ротової порожнини.

Шкода вина з білих сортів винограду полягає в його негативному впливі на нирки, печінку і шлунок. У людей, що регулярно п’ють цей напій, часто відзначаються психічні та нервові розлади.

А шкідливо вино, в якому немає цукру? Сухі види напою хоч і не є небезпечними для фігури, але можуть завдати шкоди при ряді захворювань.

В цілому, зловживання будь-яким видом винного продукту може бути небезпечно для людського організму. Як відомо, алкоголь погано впливає на печінку. Під впливом спиртного орган починає виробляти ферменти, щоб метаболизировать етанол.

Печінки доводитися справлятися з великою кількістю вуглеводів, адже у вині є безліч глюкози. Від алкоголю страждає ще й підшлункова залоза. Тому у людини, регулярно п’є вино, підвищується ризик розвитку діабету.

Спиртне руйнує гепатоціди печінки, в результаті чого може з’явитися ряд захворювань:

  1. цироз;
  2. гепатомегалия;
  3. гепатит;
  4. дистрофія.

При щоденному вживанні винної продукції організм звикає до спиртного і у людини виникає залежність. Без включення напою в щоденний раціон трапляються перепади настрою, депресії і навіть розвиваються психози.

Це пояснюється тим, що під впливом алкоголю нервова система збуджується і людина відчуває ейфорію. Але такий ефект нетривалий, судини розширяться на короткий час, а потім з’являються побічні ефекти у вигляді нудоти, головного болю, нездужання і сонливості.

У людей, щодня випивають навіть по одному келиху вина, розбудовуються обмінні процеси, а корисні елементи, що надходять в організм разом з їжею, погано засвоюються. Все це призводить до появи болів в животі, діареї і метеоризму.

Так як вино є слабоалкогольних напоєм, людина постійно вживає його, згодом переходить на більш міцні види алкоголю. Багато хто починає пити коньяк, настоянки або горілку.

Що шкідливіше вино або пиво? Якщо виноградний напій натуральний, то він буде набагато корисніше хмільний рідини. Адже сучасні виробники пива в процесі виготовлення додають в нього масу шкідливих речовин.

Лікарі стверджують, що навіть систематичне споживання вина (1-2 рази на тиждень) завдає шкоди організму. Але побічні реакції з’являються з часом.

Зловживання винними напоями призводить до проблем із серцем. Після проникнення в організм спирт сприяє підвищенню тиску і почастішання серцебиття.

Алкоголь згущує кров, і вона не може в повному обсязі надходити в дрібні судини органу. Так розвивається гіпоксія, а тканини міокарда відмирають. Основні наслідки негативного впливу спиртного на серце:

  • артеріальна гіпертензія;
  • тахікардія;
  • ослаблення міокарда;
  • ожиріння серцевого м’яза;
  • кардіоміопатія;
  • дистрофічні зміни в органі;
  • аритмія.

Тим, хто замислюється над питанням: горілка або вино що шкідливіше, варто знати, що в обох видах алкоголю є етанол, який стає отрутою для організму.

Але в горілці вміст спирту набагато вище, тому її негативний вплив на системи та органи людини буде більш швидким і суттєвим.

↑ зміст

Як вино впливає на чоловічий і жіночий організми

У чоловіків більш посилений метаболізм, ніж у жінок. Отже, спиртне впливає на організм чоловічої статі по-іншому.

Після прийому вина навіть боязкий чоловік стає веселим, відкритим і хоробрим. Це обумовлено впливом алкоголю на мозок, рецептори якого відключаються при сп’янінні.

Багато представниць прекрасної статі вважають вино нешкідливим і слабким напоєм. Особливість жіночого організму в тому, що він повільно розщеплює спирти і сп’яніння відбувається набагато швидше, ніж у чоловіків.

Етанол шкідливий для жінок тим, що він сприяє зневоднення тканин. В результаті шкіра стає млявою і не пружною. Жінки швидко поправляються від вина, адже в їхньому тілі є більша кількість жирової тканини, ніж у чоловіків.

Так як спирт уповільнює функції мозку після вживання виноградного напою жінки погано сплять. Під час місячних вино підвищує артеріальний тиск, що лише підсилює кровотечу.

Винна продукція збільшує ймовірність розвитку раку грудей. Це пояснюється тим, що в напій активізує вироблення естрогену, що призводять до появи онкології.

Кагор та інші види алкоголю особливо небезпечні для вагітних і тих, хто хоче мати дітей в майбутньому. Адже спиртне негативно впливає на репродуктивну функцію.

У вагітних жінок, систематично споживають спиртне, підвищується ймовірність викидня або народження дитини з різними патологіями. Етанол може проникати через плаценту і шкодити здоров’ю малюка.

↑ зміст

Кому вино протипоказано

Існує ряд хвороб, які б забороняли вживати вино в будь-якій кількості. Напій не варто пити алергікам. У ньому міститься маса алергенів — продукти бродіння, фрукти і ягоди, пилок.

Крім харчової алергії, винний спирт протипоказаний при дисбактеріозі. Особливо небажано вживання молодих сортів, які провокують «огрядні клітини», що містять гістамін. Етанол руйнує клітинні мембрани і звільняє біогенний амін.

Коли імідазоліл-2-етиламін накопичується в крові — це призводить до запалення слизової шлунково-кишкового тракту і виникнення алергічних реакцій (дерматит, кропив’янка). Також речовина небезпечна при гіпертонії і мігрені.

Людям, з подібними протипоказаннями лікарі рекомендують замінювати вино міцнішими напоями (джин, коньячні продукти, горілка). Але їх кількість не повинна перевищувати 200 мл в день.

Вживання вина заборонено астматикам, адже воно ускладнює перебіг захворювання. Абсолютні протипоказання до вживання винної продукції:

  1. цукровий діабет;
  2. вагітність;
  3. подагра;
  4. гепатит С;
  5. хронічні захворювання органів шлунково-кишкового тракту; <
  6. ниркова недостатність;
  7. період лактації;
  8. онкологічні хвороби;
  9. ослаблений імунітет;
  10. порушення в роботі печінки.

А чи можна вживати вино дітям? Як не дивно, але багато лікарів радять при порушенні фізичного розвитку і відсутності апетиту давати дитині червоний напій.

Але рекомендована доза повинні бути не більше 1 чайної ложки в день. Хоча інша половина педіатрів не радить привчати дітей до алкоголю з раннього віку і пропонує напувати їх безалкогольним виноградним соком.

Що шкідливіше вино або пиво?

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *