Яке вино корисно для серця і судин: біле або червоне?

Багато хто чув про те, що французи вважаються здоровою нацією. Незважаючи на достаток жирних страв в раціоні, вони рідко хворіють чим-небудь, пов’язаним з серцем і судинами. А все тому, що на ніч вони випивають бокал сухого вина (так свідчать чутки). Але чи правда це?

Вино — це продукт бродіння різних сортів винограду. Він складається з наступних компонентів:

  • вода — та, що переходить безпосередньо з винограду;
  • етиловий спирт — він утворюється з глюкози, що міститься у винограді, в процесі бродіння. Чим більше цього спирту, тим солодше готове вино;
  • різні види цукру — вони визначають, якого типу вино вийде: сухе, напівсухе, напівсолодке або солодке;
  • кислоти органічної природи — ацетоуксусная, яблучна, винна;
  • таніни — особливі в’яжучі речовини;
  • аромавеществ;
  • антоціани — спеціальні глікозиди, від яких залежить колір напою;
  • вітаміни;
  • поживні речовини;
  • антиоксиданти;
  • всі потрібні людині мікроелементи.

Як відомо, що існує червоне і біле вино. Обидва ці види в певних дозах і при правильному вживанні можуть принести багато користі нашому організму, але при сильному захопленні дози можуть нанести і чимало шкоди.

↑ зміст

У чому користь червоного вина?

Келих вина допомагає нам розслабитися, позбутися від зайвих думок, відпочити.

Але крім таких ефектів, він ще і допоможе оздоровитися.

В результаті проведених досліджень достовірно встановлено благотворний вплив червоного вина на організм людини.

Червоне вино благотворно впливає на всі системи органів:

  1. Зберігає і покращує пам’ять, запобігаючи розвитку хвороби Альцгеймера завдяки наявності в своєму складі такого антиоксиданту, як ресвератрол. Він зменшує ймовірність пошкодження клітин головного мозку, що відповідають за запам’ятовування, і сприяє більш тривалому збереженню інтелектуальної діяльності у літніх людей.
  2. Продовжує життя, на відміну від пляшки пива на ніч або чарочки горілки. Головна роль в цьому належить вищезгаданому антиоксиданту.
  3. Зменшує вірогідність виникнення захворювань серцево-судинної системи і порушень мозкового кровообігу (інфарктів і інсультів). Келих червоного вина знижує ризик тромбоутворення практично вдвічі.
  4. Запобігає захворюваність атеросклерозом. Вино зменшує всмоктування жирної їжі в тонко кишечнику, не даючи атерогенним ліпопротеїдів потрапляти в судини. Найбільший позитивний ефект від напою для шлунка і печінки зафіксований в середині дня.
  5. Виноградний напій корисний при анеміях, особливо залізодефіцитних, тому що містить багато заліза.
  6. Знижує ризик розвитку онкологічних патологій;
  7. Допомагає підтримувати фігуру і продовжує молодість;
  8. Покращує зору і знижує ризик розвитку захворювань сітківки, таких як катаракта.

Але все не так барвисто як хотілося б.

Якщо почати зловживати вином, то можуть виникнути деякі проблеми:

  • постійне відчуття сонливості;
  • надмірна вага, так як вино — досить калорійний продукт. Один стакан містить в собі 100 ккал;
  • захворювання серця і судин, так як велика кількість спиртного може призвести до розвитку гіпертонії;

Додатково розвивається імпотенція у чоловіків, тому що вино знижує рівень тестостерону, зменшує рухливість сперматозоїдів і негативно впливає на еректильну функцію.

↑ зміст

Чи корисно біле вино?

Біле вино отримують з білого, рожевого і червоного винограду.

Напій готується світлим, тому що шкурку ягід знімають і використовують тільки їх м’яку частину.

Це вино містить більшу кількість вітамінів різних груп, на відміну від червоного, а антиоксиданти швидше засвоюються.

Користь його полягає в:

  1. Профілактики хвороб серцево-судинної системи, тому що стимулює вироблення ліпопротеїнів високої щільності, які не шкідливі для судин.
  2. Стабілізації водно-сольового обміну.
  3. Бистрому лікуванні від захворювань шлунково-кишкового тракту.
  4. Профілактики зараження гепатитом А (хворобою Боткіна) та грип.
  5. Знищення різних патогенних мікроорганізмів.
  6. поліпшення настрою, додаванні життєвих сил і позбавлення від депресії.
  7. прискореного засвоєння заліза, що особливо корисно при залізодефіцитних анеміях.
  8. зміцненню імунітету.
  9. поліпшення пам’яті, розумових процесів і інтелектуальних здібностей.
  10. Корисно при захворюванні легенів і бронхів.

Вино здатне швидко і на тривалий час втамувати спрагу в літню пору.

↑ зміст

Скільки вина потрібно пити?

Ігристий напій подобається багатьом з нас, і навряд чи хто відмовиться від декількох келихів прекрасного вина на застіллях. Адже після нього так спокійно, не турбують жодні проблеми, та й в голову приходять блискучі ідеї.

Все це прекрасно, але треба пам’ятати, щоб досягти позитивного ефекту при вживанні вина, червоного або білого, потрібно знати певні лікувальні дозування.

За сформованою думкою лікарів, одна оздоровча порція вина містить 120-140 мл. Жінкам рекомендується пити одну таку порцію щодня, чоловікам — у два рази більше. Рекомендується пити келих вина під час обіду або вечері раз в один-два дня. Особливо корисно домашнє вино, тому що смак його набагато більш насичений і виражений.

Існують деякі стану, при яких будь-яке вино в будь-яких кількостях, як і інші алкогольні напої, протипоказано. До них відносяться:

  • панкреатит (гострий і хронічний);
  • цукровий діабет першого і другого типів;
  • хронічний алкоголізм;
  • захворювання печінки і жовчовивідних шляхів (гепатити, цирози, холецистит, жовчокам’яна хвороба);
  • депресивні стани;
  • гіпертонічна хвороба;
  • атеросклероз великих судин;
  • вагітність і період годування груддю, тому що незважаючи на всі свої лікувальні властивості, вино завдає колосальної шкоди розвитку плоду;
  • прийом лікарських препаратів, особливо антибіотиків;
  • ішемічна хвороба серця;
  • остеопороз;
  • алергічна реакція на алкоголь;
  • пухлини шлунково-кишкового тракту;
  • подагра.

Багато людей задаються питанням: яке вино корисніше — напівсолодке або сухе? Обидва типи винних напоїв в тій чи іншій мірі допомагають нашому організму, але більше підходить для лікувального вживання сухе вино, тому що воно містить меншу кількість цукру. Тим самим воно зменшує ризик розвитку цукрового діабету через надлишок глюкози і не навантажує підшлункову залозу.

Перевага сухого вина слід віддавати тим людям, чиї близькі родичі хворі на діабет, так як вони генетично схильні до цього. А ось яке вино корисно для серця і судин, більше не є загадкою. І біле, і червоне допомагають зміцнити судини, покращують діяльність серця, підвищують судинний тонус, запобігають розвитку інфарктів і інсультів, але разом з регулярними фізичними навантаженнями і повноцінним раціоном харчування.

Серед червоних вин відомі хорошими відгуками про них Каберне , Кагор.

Яке ж вино більш корисно, червоне або біле? Однозначної відповіді на це питання немає. Кожне вино корисно по своєму, просто спектр їх ефективності трохи відрізняється. Якщо вибирати якісну продукцію, пити її правильно потроху, можна з упевненістю заявити, що вино корисне для здоров’я.

Яке вино корисно для серця і судин: біле або червоне?

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *