Лецитин — користь і шкода харчової добавки

Скажений ритм життя, загазованість, агресивна навколишнє середовище, неправильне харчування і постійний стреси — це те, що поступово руйнує людський організм. В результаті з’являються хронічні захворювання, природна краса тьмяніє, а молодість дуже швидко проходить.

Але що, ж робити, якщо немає можливості змінити умови життя? Поміняти пріоритети, а почати слід із здорового способу життя і правильного харчування.

Ми рекомендуємо звернути увагу на таку харчову добавку як соєвий лецитин. У чому користь і можливу шкоду від вживання лецитину, ми і буде розбиратися в нашій статті.

↑ зміст

Лецитин і його роль в нашому організмі

Лецитин — це речовина, яка складається з комплексу фосфоліпідів, і є будівельним матеріалом для оболонок клітин. Тобто, по суті, є паливом для організму будь-якого віку. Тому його вживання показано практично всім: від підлітків до людей більш зрілого віку.

Користь лецитину для нашого організму переоцінити складно. Він благотворно впливає на стан нервової системи, функціонування головного мозку, нирок і печінки. Постійна присутність в організмі лецитину в достатній кількості дозволяє нормалізувати рівень холестерину в крові.

А ось недолік цієї речовини може завдати організму шкоди і проявиться у вигляді:

  • порушення пам’яті;
  • зниження уваги;
  • безсоння;
  • частої зміни настрою.

Крім того, шкода від нестачі лецитину в організмі позначається і на роботі шлунково-кишкового тракту: здуття живота і часті проноси. Слідом за цим йде порушення роботи нирок і печінки. Також нестача лецитину завдає шкоди і серцево-судинній системі: скаче артеріальний тиск, прогресують наявні захворювання серця і судин .

Тому користь від лецитину для людського організму цілком очевидна. Але крім харчової добавки чи існують природні джерела цієї речовини?

↑ зміст

Природні джерела лецитину

Ця речовина у великій кількості міститься в таких продуктах як:

  • яйця;
  • жирні продукти: куряча і яловича печінка, будь-які горіхи, насіння, жирні сорти риби, рослинне масло (особливо соняшникова), яловиче і свиняче м’ясо;
  • капуста: кольорова, білокачанна, броколі;
  • бобові, особливо соя. Саме тому соєвий лецитин має особливу цінність, а соя є основою для виробництва харчової добавки «Лецитин».

Але наскільки, не було збалансовано харчування, природного лецитину в раціоні може просто не вистачати для того, щоб задовольнити всі потреби організму. Адже вживаючи їжу, лецитин може просто не засвоюватися організмом. Тому людина часто може відчувати нездужання, тобто шкода від нестачі цієї речовини. Тому досить часто лікарі в якості профілактики призначають соєвий лецитин у вигляді харчової добавки.

↑ зміст

Соєвий лецитин і його корисні властивості

В першу чергу лецитин благотворно впливає на стан нервової системи. Щодня його вживання може стати гарантією, того, що ваші нерви завжди будуть в порядку. При цьому зовсім необов’язково вживати харчові добавки. Досить поснідати двома вареними яйцями, і ви з лишком поповните добову норму лецитину в своєму організмі. Однак, якщо такий регулярності в надходженні лецитину в організм не буде, то можуть почати розвиватися такі серйозні захворювання як:

  • слабоумство;
  • розсіяний склероз;
  • хвороба Паркінсона і т.д.

А ось якому органу без лецитину доводиться зовсім туго, так це печінки. Адже вона наполовину складається з цього самого лецитину. Крім захисних функцій, лецитин є відмінним профілактичним засобом. Наприклад, він нейтралізує наслідки впливу вживання спиртних напоїв і знижує інтоксикацію.

Основна користь лецитину полягає в тому, що він допомагає доставляти до клітин організму різні корисні речовини, в тому числі і ряд вітамінів (A, D, K, E). Недостатня присутність в організмі лецитину, може привести до того, що вживаються з їжею вітаміни і мінерали НЕ будуть засвоюватися, а значить, і наявні проблеми, можуть тільки посилюватися.

Завдяки збалансованому вмісту лецитину в організмі, значно поліпшується робота мозку, а саме:

  • підвищується концентрація уваги;
  • поліпшується здатність до навчання;
  • значно поліпшується пам’ять;
  • підвищується рухова активність і т.д.

Прийом лецитину сприяє профілактиці і лікуванню серцево-судинних захворювань, а саме атеросклерозу. Адже він здатний розсмоктувати утворюються на стінках судин холестеринові бляшки. В результаті чого нормалізується тиск, і зменшуються болі в серці.

Широке застосування лецитин отримав і в косметології, оскільки відомий своїми пом’якшуючими властивостями і здатністю, глибоко зволожувати шкіру. Крім того, він активізує регенерацію клітин, при цьому надає лікувальну властивість на запальні процеси на шкірі. Оскільки він налагоджує роботу сальних залоз, тим самим перешкоджаючи появі та посилення таких шкірних захворювань як вугри і акне.

↑ зміст

Протипоказання до застосування лецитину

Промисловий або соєвий лецитин може завдати шкоди організму тільки в тому випадку, якщо будуть перевищені рекомендовані дози по його застосуванню. Адже, як відомо, все добре в міру. Рекомендована добова доза для дорослої людини не повинна перевищувати п’яти грамів на добу. Цього цілком достатньо, щоб користь для організму була відчутна, і органи, що знаходяться в прямій залежності від наявності в організмі цієї речовини, працювали добре.

Варто сказати, що лецитин потрібен всім, тому вікових протипоказань для його вживання не виявлено. Особливо він необхідний годуючим і вагітним жінкам. Адже лецитин грає величезну роль у розвитку нервової системи і головного мозку дітей. Однак вживання в їжу лецитину у вигляді харчової добавки, можливо тільки за призначенням лікаря. В іншому випадку можна нанести організму непоправної шкоди. Адже надлишок лецитину в організмі може також негативно позначитися на стані здоров’я, як і його недолік.

Нормалізуйте своє харчування, а харчові добавки використовуйте тільки за призначенням лікаря, і ви завжди будете здоровими, бадьорими і енергійними!

↑ зміст

Відео про користь і шкоду лецитину

Лецитин — користь і шкода харчової добавки

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *