Бактерії найбільш корисні для людини

Крім шкідливих, існують і корисні бактерії, які надають організму велику допомогу.

Для обивателя термін «бактерії» найчастіше асоціюється з чимось шкідливим і загрожують життю людини.

найчастіше серед корисних бактерій згадуються кисломолочні мікроорганізми.

Якщо говорити про шкідливі бактерії, то люди найчастіше згадують такі захворювання як:

  • дисбактеріоз;
  • чума;
  • дизентерія і деякі інші.

Корисні бактерії для людини допомагають здійснювати деякі біохімічні процеси в організмі, які забезпечують нормальну життєдіяльність.

Бактеріальні мікроорганізми живуть практично скрізь. Вони містяться в повітрі, воді, ґрунті, в будь-яких типах тканин, як живих, так і мертвих.

Шкідливий мікроорганізм здатний завдати організму серйозної шкоди, а виникають в результаті нанесення шкоди патології можуть серйозно підірвати стан здоров’я.

В список найбільш відомих патогенних мікробів відносяться:

  1. Сальмонела.
  2. Стафілокок.
  3. Стрептокок.
  4. Холерний вібріон.
  5. Чумна паличка і деякі інші.

Якщо шкідливі мікроорганізми більшості людей відомі, то про корисні бактеріальних мікроорганізмах знають не всі, а ті люди, які чули про наявність корисних бактеріях, навряд чи зможуть назвати їх найменування, і чим вони корисні для людини.

В залежності від що чиниться впливу на людину мікрофлору можна розділити на три групи мікроорганізмів:

  • патогенні;
  • умовно патогенні;
  • непатогенні.

Найбільш корисними для людини є непатогенні мікроорганізми, патогенні є найбільш шкідливими, а умовно патогенні — в одних умовах здатні приносити користь, а при зміні зовнішніх умов стають шкідливими.

В організмі корисні і шкідливі бактерії знаходяться в рівновазі, але при зміні деяких фактором може спостерігатися переважання патогенної флори, що призводить до розвитку різних недуг.

↑ зміст

Корисні бактерії для людини

Найбільш корисними для людського організму є кисломолочні та біфідобактерії.

Ці різновиди бактерій не здатні привести до розвитку захворювань організму.

Корисні бактерії для кишечника це група кисломолочних бактерій і біфідобактерії.

Корисні мікроби — кисломолочні бактерії застосовуються при виробництві різноманітної продукції з молока. Крім цього вони можуть використовуватися в приготуванні тіста і деяких інших видів продуктів.

Бифидобактерии складають основу кишкової флори в організмі людини. У маленьких дітей перебувають на грудному вигодовуванні цей різновид мікроорганізмів становить до 90% від усіх видів бактерій мешкають в кишечнику.

На ці бактерії покладено виконання великої кількості функцій, основними серед яких є такі:

  1. Забезпечення фізіологічної захисту органів шлунково-кишкового тракту від проникнення і їх пошкодження патогенною мікрофлорою.
  2. Забезпечують вироблення органічних кислот. Перешкоджають розмноженню хвороботворних організмів.
  3. Беруть участь в синтезі вітамінів групи В і вітаміну К, крім цього беруть участь в процесі синтезу білків необхідних організму людини.
  4. прискорюють процес засвоєння вітаміну D.

Бактерії корисні для людини виконують величезну кількість функцій і їх роль важко переоцінити. Без їх участі неможливо здійснення нормального травлення і засвоєння поживних речовин.

Заселення кишечника корисними бактеріями відбувається в перші дні життя немовлят.

Бактерії проникають в шлунок немовляти і починають брати участь у всіх процесах травлення, що відбуваються в організмі новонародженого.

Крім кисломолочних і біфідобактерій корисними для людини є кишкова паличка, стрептоміцети, мікоризи та ціанобактерії.

Ці групи організмів відіграють величезну роль в житті людини. Одні з них попереджають розвиток інфекційних захворювань, інші застосовуються в технологіях виробництва лікарських засобів, а треті забезпечують баланс в екологічній системі планети.

До третього виду мікробів відносяться азотобактерии, їх вплив на навколишнє середовище складно переоцінити.

↑ зміст

Характеристика кисломолочної палички

Кисломолочні мікроби є паличкоподібними і грампозитивними.

Середовищем існування різних мікробів цієї групи є молоко, молочні продукти, такі як йогурт, кефір, також вони розмножуються в ферментованих продуктах і являють собою частину мікрофлори кишечника, рота і жіночого піхви. При порушенні мікрофлори може розвиватися молочниця і деякі небезпечні захворювання. Найбільш поширеними видами цих мікроорганізмів є L. acidophilus, L. reuteri, L. Plantarum і деякі інші.

Ця група мікроорганізмів відома своєю здатністю використовувати лактозу для життєдіяльності і продукувати в якості побічного продукту молочну кислоту.

Ця здатність бактерій застосовується при виробництві продуктів, які вимагають ферментації. За допомогою цього процесу можливе виготовлення з молока такого продукту як йогурт. Крім цього кисломолочні організми можуть застосовуватися при здійсненні процесу засолювання. Це пов’язано з тим, що молочна кислота здатна виступати в ролі консерванту.

У людини кисломолочні бактерії беруть участь в процесі травлення, забезпечуючи розщеплення лактози.

Що виникає в процесі життєдіяльності цих бактерій кисле середовище запобігає розвиток патогенної мікрофлори в кишці.

З цієї причини кисломолочні бактерії є важливим компонентом пробіотичних препаратів та БАДів.

Відгуки людей використовують такі препарати і БАДи для відновлення мікрофлори шлунково-кишкового тракту говорять про те, що ці медикаменти про адают високим ступенем ефективності.

↑ зміст

Коротка характеристика біфідобактерій і кишкової палички

Цей різновид мікроорганізмів відноситься до групи грампозитивних. Вони є розгалуженими і паличкоподібними.

Середовищем існування цього типу мікробів є шлунково-кишковий тракт людини.

Цей вид мікрофлори здатний продукувати крім молочної кислоти ще й оцтову кислоту.

< p> Ця сполука пригнічує ріст патогенної мікрофлори. Вироблення цих сполук сприяє контролю рівня рН в шлунку і кишечнику.

Такий представник як бактерія B. Longum забезпечує руйнування труднопереваріваемих рослинних полімерів.

Мікроорганізми B. longum і B. Infantis в процесі своєї діяльності виробляють сполуки запобігають розвитку діареї, кандидозу і грибкових інфекцій у немовлят та дитячому віці.

Завдяки наявності цих корисних властивостей цей різновид мікробів часто включається до складу таблеток, що реалізуються в аптеках пробіотичних ліків.

Бифи добактеріі застосовуються при виробництві різноманітних молочнокислих продуктів таких, наприклад, як йогурти, ряжанка і деяких інших. Перебуваючи в шлунково-кишковому тракті, вони виконують роль очисників середовища кишечника від шкідливої мікрофлори.

До складу мікрофлори шлунково-кишкового тракту входить також кишкова паличка. Вона бере активну участь в процесах травлення їжі. Крім цього вони беруть участь в деяких процесах забезпечують життєдіяльність клітин організму.

Деякі різновиди палички здатні викликати при надмірному з розвитку отруєння. Діарею і ниркову недостатність.

↑ зміст

Коротка характеристика стрептоміцетов, бульбочкових бактерій і ціанобактерій

Стрептоміцети в природі мешкають в грунті, воді та залишках розкладається органіки.

Ці мікроби є грампозитивними і під мікроскопом мають ниткоподібну форму.

Більшість стрептоміцетов грають найважливішу роль в забезпеченні екологічної рівноваги в природі. У зв’язку з тим що ці мікроби мають здатність переробляти розкладається органічну субстанцію його розглядають, як біовосстанавлівающій агент.

Деякі види стрептоміцетов застосовуються для виготовлення ефективних антибіотиків і протигрибкових препаратів.

Мікоризи мешкають в грунті, вони існують в на коренях рослин, входячи з рослиною в симбіоз. Найбільш поширеним симбіонтом мікоризи є рослини сімейства бобові.

Користь їх полягає в здатності зв’язувати атмосферний азот, переводячи його в з’єднаннях в форму, яка з легкістю засвоюється рослинами.

Рослини не здатні засвоювати азот атмосфери, тому вони цілком залежать від діяльності цього типу мікроорганізмів.

Цианобактерии мешкають найчастіше у воді і на поверхні голих скель.

Ця група живих організмів відомі як синьо-зелені водорості. Цей тип живих організмів відіграють важливу роль в живій природі. Вони відповідальні за фіксування атмосферного азоту у водному середовищі.

Наявність таких здібностей у цих бактерій, як кальцифікація і декальцифікація роблять їх найважливішим компонентом системи підтримки екологічної рівноваги в природі.

↑ зміст

Шкідливі для людини мікроорганізми

Патогенними представниками мікрофлори є мікроби здатні спровокувати розвиток в організмі людини різноманітних недуг.

Деякі види мікробів здатні спровокувати розвиток смертельно небезпечних захворювань.

Дуже часто такі хвороби здатні передаватися від інфікованої людини, до людини здоровому. Крім цього велика кількість патогенної мікрофлори здатне псувати продукти харчування.

Представниками патогенної мікрофлори можуть бути грампозитивні, грамнегативні та паличкоподібні мікроби.

Нижче в таблиці представлені найбільш відомі представники мікрофлори.

Найменування
Середовище проживання
Шкода для людини
мікобактерії
Живуть у водному середовищі та грунті
Здатні спровокувати розвиток туберкульозу, прокази і виразки
правцева паличка
Мешкає на поверхні шкірного покриву в грунтовому шарі і в травному тракті
Провокують розвиток правця м’язових спазмів і виникнення дихальної недостатності
паличка чуми
Здатна жити лише в організмі людини, гризунів і ссавців
Здатна викликати появу бубонної чуми, пневмонії та шкірних інфекцій
хелікобактер пілорі
Здатна розвиватися на слизової оболонки шлунка
Провокує розвиток гастриту, виразкової хвороби, продукують цитотоксини і аміак
Сібіроязвенная паличка
Мешкає в грунтовому шарі
Провокує виникнення сибірки
паличка ботулізму
Розвивається в харчових продуктах і на поверхні забрудненого посуду
Сприяє розвитку важкого отруєння

Патогеннамікрофлора може тривалий розвиватися в організмі і харчуватися корисними речовинами, послаблюючи його стан, що призводить до розвитку різноманітних інфекційних хвороб.

↑ зміст

Найбільш небезпечні бактерії для людини

Однією з найбільш небезпечних і стійких до впливу бактерій є бактерія, що має назву золотистий стафілокок. У рейтингу небезпечних бактерій вона може по праву зайняти призове місце.

Цей мікроб здатний спровокувати в організмі розвиток декількох інфекційних недуг.

Деякі різновиди цієї мікрофлори є стійкими до дії найсильніших антибіотиків і антисептиків.

Різновиди золотистого стафілокока здатні жити:

  • у верхніх відділах дихальної системи людини;
  • на поверхні відкритих ран;
  • У каналах сечовивідних органів.

Для людського організму має сильну імунну систему цей мікроб не представляє небезпеки, але в разі ослаблення організму він здатний проявитися у всій своїй красі.

Дуже небезпечними є бактерії під назвою Salmonella typhi. Вони здатні спровокувати в організмі поява такої страшної і смертельної інфекції як черевний тиф, крім цього можуть розвиватися гострі інфекції кишечника.

Зазначена патологічна флора небезпечна для організму людини тим, що вони продукують токсичні сполуки, що є дуже небезпечними для здоров’я .

Отруєння цими сполуками організму здатне спровокувати появу серйозних і смертельних хвороб.

Бактерії найбільш корисні для людини

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *