Чи шкідливі дріжджі для організму людини?

Зміст статті:

Харчові грибки активно використовують в кулінарії і медицині. Без дріжджів неможливо випекти смачний хліб, пиріжки, приготувати ароматний квас або домашній кефір.

Причому біологічні розпушувачі тесту можуть бути ще й корисні для здоров’я людини. Вони насичують організм корисними речовинами, зміцнюють імунітет, знижують тиск, покращують склад кишкової мікрофлори та інше.

Але шкода дріжджів може бути більш істотний, ніж користь. Рівень негативного впливу залежить від виду грибка. Тому, щоб убезпечити себе від негативного впливу продукту важливо знати його особливості і різновиди.

↑ зміст

Властивості, склад і види дріжджів

Дріжджі — це одноклітинні мікроорганізми, що мають круглу або овальну форму. Грибок розмножується брунькуванням з величезною швидкістю. Так, в 1 см3 тесту присутні близько 120 мл дріжджових клітин.

До групи дріжджів включено близько 1500 типів мікроорганізмів, які можуть жити в напіврідких і рідких середовищах. Типовий розмір клітини — 3-7 мкм.

Грибок любить жити в цукровмісних субстратах, наприклад, на поверхні ягід і фруктів. Мікроорганізми живуть в кисневої та анаеробної середовищі, тому вони є в воді, кишечниках ссавців і грунті.

В хлібопеченні дріжджі почали активно використовувати з 1940 року, так як вони спрощують і прискорюю процес приготування борошняних виробів. Сьогодні в харчовій промисловості застосовують 4 типу дріжджів:

  1. Хлібопекарські. Роблять випічку ароматної, пишною і надають їй форму. Цей вид дріжджів можна зустріти в рідкому, сухому і пресованому вигляді.
  2. Пивні. Отримують з солоду і хмелю за допомогою зброджування пивного сусла. Такий тип дріжджів ділиться на 2 різновиди за способом бродіння (верхнє і низьке).
  3. Молочні. Мікроорганізми знаходяться в натуральній кисломолочної продукції.
  4. Винні. Це білястий наліт, який можна побачити на виноградних ягодах. Тому в процесі виготовлення вина плоди не миють, а при бродінні цукрів отримують винний спирт.

Сьогодні в повному, спиртовому і хлібопекарському виробництві все частіше застосовують термофільні дріжджі, яких немає в природі. Їх особливість в тому, що вони не бояться високих температур. Однак в них міститься маса шкідливих речовин.

Користь і шкода для людини дріжджових грибків визначається натуральністю їх складу. Природні мікроорганізми містять в собі багато білка, амінокислоти, вітаміни (Р, В, Н, С), мінеральні речовини (калій, фосфор, хром, селен, залізо, магній). Також в дріжджах є метіонін, фолієва кислота і лецитин.

Saccharomyces cerevisiae відрізняється низькою калорійністю. У 100 г продукту міститься близько 75 калорій. Причому в ньому практично немає жирів і повністю відсутні вуглеводи.

↑ зміст

Користь дріжджів для організму

Сапротрофи є джерелом макро- і мікроелементів. Їх застосують при захворюваннях кишечника, невритах, спазмах, колітах і для зниження рівня холестерину. У нетрадиційній медицині сухі дріжджі використовують при чирьях і фурункулах.

Дуже цінним продуктом є молочні дріжджі, в складі яких є корисні ферменти. Вони покращує функціонування кишечника і стіммулірует імунну систему.

В пивних дріжджах є багато вітамінів і білків. Їх випускають у вигляді пластівців, таблеток і порошку. Пивні гриби є улюбленою добавкою вегетаріанців, адже їх можна використовувати в якості замінника молочної і м’ясної продукції.

Цей вид дріжджів надає ряд позитивних ефектів на організм:

  • нормалізація травлення;
  • уповільнення старіння клітин;
  • стимуляція імунітету;
  • активізація мозкової діяльності;
  • зміцнення нервової та кісткової системи;
  • зниження рівня холестерину;
  • поліпшення стану шкіри обличчя;
  • підвищення працездатності;
  • активізація обмінних процесів;
  • виведення токсинів з організму;
  • зміцнення волосся і нігтів.

Пивні дріжджі допомагають при вірусної інфекції і дерматозах. Продукт застосовують при інтоксикації, серцевої недостатності, діабеті, підвищеному тиску, недокрів’ї, атеросклерозі, хронічної втоми і променевої хвороби.

Пекарські дріжджі також мають лікувальні властивості. Вони усувають запори, нормалізують тиск, виводять шкідливий холестерин. Продукт покращує кишкову мікрофлору і попереджає розвиток раку підшлункової залози.

Сушений дріжджовий екстракт містить велику кількість білків. Він підвищує імунітет і допомагає боротися з недокрів’ям.

↑ зміст

Шкода

Зараз в пекарнях використовують термофільні дріжджі. Їх особливість в тому, що вони можуть підняти тісто буквально за годину, а для приготування хліба на хмелю потрібно чекати близько доби.

Але термофільний продукт негативно впливає на якість випічки і негативно впливає на організм. Однак чому харчові грибки так небезпечні для здоров’я людини?

Після потрапляння в травний тракт разом з кров’ю дріжджі розносяться по організму. Вони збільшують проникність клітин, що сприяє кращому проникненню в них вірусів і бактерій.

Коли патогенна мікрофлора розмножується, то вона пригнічує корисні бактерії. Ці мікроорганізми перестають продукувати амінокислоти і вітаміни для побудови білків.

Шкода дріжджів для організму людини в тому, що вони закісляет середу шлунка. Разом з крохмалем вони призводять до появи гастритів, запорів, виразок і сприяють формуванню каменів в жовчному міхурі і печінці.

закислення середовище є ідеальним місцем проживання для паразитів. Це ще одна причина не вживати хліб з дріжджами.

Бродіння грибка провокує появу метеоризму. В результаті відбуваються анатомічні збої: діафрагма перестає нормально функціонувати, змінюється форма жовчного міхура, погіршується робота печінки, серця, підшлункової. А в ногах, малому тазі і голові відбуваються застійні явища, що призводить до утворення тромбів і варикозу.

Так як грибки виробляють антибіотики та інші токсичні речовини зловживання продуктами з їх змістом протипоказано в дитячому віці і під час вагітності. При вторинному метаболізмі дріжджі виділяють в тканини організму ряд шкідливих елементів:

  1. діметилсульфід;
  2. сивушні масла;
  3. ізоаміловий спирт;
  4. ацетоін;
  5. масляний альдегід;
  6. діацетил та інше.

Грибки часто мешкають в міцелії кишечника. Це поверхневий шар органу, необхідний для розвитку здорової мікрофлори.

А чи шкідливі харчові дріжджі з точки зору офіційної медицини? Відгуки лікарів стверджують, що грибки небезпечні. Їхня думка підтверджується державним документом, який свідчить, що при виробництві дріжджів використовують 56 різновидів добавок.

Більшість з цих компонентів навіть не є харчовими. Так, в процесі виробництва хлібопекарські дріжджі збагачують важкими металами.

У продукті є хімічні елементи (калій, фосфор). Причому в офіційних документах не вказується, навіщо саме ці компоненти включають до складу дріжджів.

Дієтологи стверджують, що пивні грибки сприяють набору ваги. Але є більш суттєві причини, щоб відмовитися від цього продукту. Вчені стверджують, що він призводить до розвитку раку.

На всесвітньому конгресі, присвяченому фітотерапії, який проходив в 1990 році в Празі, професор Ларберт розповів, чим шкідливі дріжджі для організму. Вчений стверджує, що білий хліб викликає такі порушення:

  • постійна сонливість;
  • нервозність;
  • зниження розумової активності;
  • підвищення в’язкості крові;
  • зниження статевої пристрасті;
  • головні болі.

Сапротрофи виводять кальцій з організму і порушують процес його засвоєння. А чи шкідливі дріжджі для жінок? Існує думка, що випічка з додаванням грибка увелічіается ризик розвитку кандидозу і ускладнює перебіг вже наявної молочниці.

Вживання продукту і напою з харчовими дріжджами протипоказано при подагрі, схильності до алергій, дисбактеріозі і ниркової недостатності. З обережністю треба ставитися до грибків людям, які мають ендокринні захворювання.

Багато лікарів стверджують, що міцеліевий шар кишечника, де мешкають одноклітинні мікроорганізми слущивается, але тільки після тритижневого лікувального голодування. Однак з негативним впливом грибків можна боротися і іншими способами: приймати лактобактерії і вживати продукти, що містять культуру кишкової палички. Ці корисні елементи є в молочній продукції і овочах, які рясніють клітковиною.

Чи шкідливі дріжджі для організму людини?

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *