Йод для організму: користь і шкода

Чим корисний йод для організму? Йод необхідний людському організму для прискорення ряду біологічних процесів. Завдяки цьому хімічному елементу щитовидна залоза працює нормально, продукуються гормони, що стимулюють активність нервової системи, обмінні процеси, поділ клітин, функціонування ендокринних і травних залоз.

Якщо в дитячому віці відзначається недостатність йоду, практично завжди загальмовується фізичний та інтелектуальний розвиток дитини. Коли йододефіцитом страждає доросла людина, він скаржиться на зайву сонливість, хронічну втому, занепад сил, порушення працездатності і загальмованість психомоторних реакцій.

Примітно, що для багатьох боротьба із зайвою вагою буде безуспішною, якщо організм не отримує належне кількість йоду. Схуднути не вдається навіть при помірної фізичної активності та правильне харчування.

↑ зміст

Як забезпечити організм йодом

Оптимальний спосіб попередити йододефіцит — це регулярне вживання продуктів з підвищеним вмістом йоду. Стандарту вимірювання йоду в їжі не існує, так як кількість речовини в кожному окремому продукті відрізняється.

Особливо корисна з цієї точки зору риба, інші морепродукти, тваринна і рослинна їжа. З усіх водоростей ідеальним джерелом йоду слід назвати ламінарію, хороший запас мікроелемента міститься також в молоці, курячих яйцях.

Багато морські мешканці фільтрують йод з води, тому в раціон необхідно включати тунець, креветки і тріску. Всього 100 г продукту забезпечать 2/3 добової норми йоду для дорослої людини. Показники йоду в інших морепродуктах відстежити складно, вони можуть варіюватися.

Для людей незамінна ламінарія, четверта частина чашки містить рази в два більше добової норми йоду, в складі рослини є тиреоидин, аналог гормону щитовидної залози. Речовина призводить до норми роботу органу при захворюваннях:

  • гіпотиреоз;
  • тиреотоксикоз;
  • вузловий зоб.

Є протипоказання до застосування, з обережністю водорості вживають при індивідуальній непереносимості морепродуктів, фурункульозі, нефриті, геморагічному діатезі.

Попередити недостатність йоду допомагають молочні продукти, в молоці міститься 16 мг, в кефірі 14 мг, в вершках — близько 9 мг речовини.

↑ зміст

Йодна сітка корисні властивості

Йод використовують для локального посилення кровообігу, а також для рефлекторної вегетативної реакції, нерідко на шкірні покриви наносять йодну сітку. Завдяки дратівної фактору засіб викликає приплив крові до місця, на яке він завдано.

Коли йод наносять на шкіру спини, він стає хорошим подразником нервових закінчень, потім відбувається передача імпульсів у відповідні відділи спинного мозку, стимуляція тканин бронхів. Таким чином, досягається секреція слизу і її евакуація.

Коли засобом обробити ущільнення після щеплень, ін’єкцій, вдається розігнати скупчення рідини, яка зібралася в оточених тканинах. Нерідко медсестра або лікар радять робити йодну сітку, якщо з’явився набряк.

Необхідно знати, що при виникненні надзвичайної ситуації, а саме викиді в атмосферу радіоактивного йоду, йодна сітка стане відмінним захисним засобом:

  • речовина досить швидко проникає в кровотік;
  • захоплюється щитовидною залозою;
  • радіоактивний йод не в змозі затримуватися в організмі.

В ряді випадків йодна сітка може заподіяти шкоду, наприклад, якщо лікувати кашель без додаткового застосування спеціальних препаратів. Терапевтичний ефект від йоду сумнівний, залежить від ряду обставин. В цей же час надлишок речовини провокує гіпертиреоз, при захворюванні пошкоджується щитовидна залоза, є ймовірність аутоімунних патологій. Користь йоду в такому випадку під сумнівом.

Якщо йодну сітку роблять вагітній жінці, процедура стане причиною стрімкого стрибка рівня йоду в кровотоці, передумовою небажаних ускладнень, маткової кровотечі.

Нанесення йоду на місце ін’єкцій здатне посилити:

  1. запальний процес;
  2. набряклість.

Складно передбачити, як саме відреагує організм на процедуру, йод користь і шкода можуть бути різної інтенсивності. Деякі медики зовсім не рекомендують змащувати йодом інфільтрати після вакцинації. Речовина взаємодіє з препаратом, яким чином це позначиться на імунній системі, невідомо.

↑ зміст

Застосування йодованої солі

Оскільки частішають випадки небезпечних захворювань щитовидної залози, викликаних нестачею йоду в організмі, показано вживати в їжу йодовану сіль. Вона являє собою звичайну кухонну сіль, в яку додали йодистий калій.

Йодована сіль — прекрасне рішення йододефіциту, незважаючи на те, що в продукті речовини присутня мінімальна кількість. Позитивною якістю є накопичення в організмі.

Додатково сіль затримує рідину, сприяючи доставці поживних речовин крізь клітинні оболонки. Добавка позитивно позначається на стані нервової системи, вбиває патогенні мікроорганізми в органах травного тракту, стає головним компонентом для продукування соляної кислоти (одного зі складових шлункового соку).

Йодована сіль корисна для тіла, в косметології продукт:

  • підвищує еластичність шкіри;
  • має бактерицидну дію;
  • має протизапальну властивість.

Також йодована сіль ідеально підходить для зміцнення нігтьових пластин, волосся.

Важливо запам’ятати, що така сіль, на відміну про зазвичай кухонної, має певний термін придатності, під час зберігання необхідно захищати продукт від потрапляння прямих сонячних променів, тримати в посуді зі щільною закритою кришкою.

Йод для організму: користь і шкода

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *