Вітамін С: користь і шкода для організму

Вітаміни відносяться до з’єднань, надходження яких в організм є вкрай необхідним, а недолік цих біологічно активних сполук є небажаним.

Цей різновид хімічних сполук розділяється на кілька груп. Кожна група позначається окремою літерою латинського алфавіту і включає в своєму складі від одного до декількох з’єднань.

Недостатнє надходження вітамінів в організм людини здатне спровокувати розвиток порушень і захворювань.

Одним з таких хімічних речовин є вітамін С, або аскорбінова кислота.

Користь і шкода вітаміну С повністю залежать від стану організму, в який потрапляє цей хімічний компонент і кількості аскорбінової кислоти надходить в тканини.

вітамін С є найбільш відомі хімічною сполукою, що належать до групи вітамінів.

↑ зміст

Корисні властивості вітаміну С для організму

Чим корисний вітамін С для організму людини.

Аскорбінова кислота є водорозчинним з’єднанням.

Ця речовина міститься тільки в продуктах рослинного походження.

Аскорбінка не здатна самостійно синтезуватися клітинами організму людини, тому в необхідній кількості повинна надходити разом з харчовими продуктами.

Вітамін с чим корисний для людини? Користь для організму вітаміну С полягає в наступному:

  1. Речовина бере активну участь в процесах утворення структурних елементів крові. При відсутності достатньої кількості цього з’єднання не відбувається нормального засвоєння такого мікроелемента, як залізо, що призводить до нестачі гемоглобіну в організмі.
  2. Аскорбінка є сильний антиоксидант, що допомагає імунній системі впоратися з патогенною мікрофлорою.
  3. Аскорбінова кислота бере активну участь у великій кількості обмінних процесів.
  4. Бере участь в реакціях забезпечують синтез колагену підвищує пружність клітинних стінок.
  5. Забезпечує поліпшення еластичності судинної стінки кровоносних судин, при нестачі цього компонента судини кровоносної системи стають ламкими і тонкими.
  6. З’єднання бере участь в забезпеченні виведення з організму вільних радикалів.
  7. Присутність вітаміну С сприятливо впливає на роботу нервової системи.
  8. Підсилює роботу імунної системи, що позитивно впливає на стан людини при застуді. Присутність аскорбінової кислоти посилює лікувальний ефект від застосування протизастудних порошків.
  9. Виводить холестерин з плазми крові.
  10. Виводить важкі метали, такі як свинець і мідь.

Крім цього вітамін С сприятливо впливає на шкірні покриви.

Чим корисний вітамін С для шкіри обличчя?

Достатня кількість цього компонента в тканинах організму сприяє більш швидкому загоєнню ран і пошкоджень шкірних покривів людини.

Аскорбінова кислота є з’єднанням життєво важливим для людини, для його здоров’я, шкіри, волосся.

Хімічна сполука перешкоджає формуванню зморшок і захищає клітини шкіри від виникнення пошкоджень.

Ця властивість знайшла широке застосування в косметології п ри проведенні відновлення молодості шкірного покриву і його еластичності.

↑ зміст

Прояви нестачі і добове дозування вітаміну С і його шкоду при передозуванні

В разі нестачі цього з’єднання спостерігається зниження захисних властивостей організму, розвивається цинга, кровотечі з ясен, розвиваються часті вірусні та бактеріальні інфекції.

Крім цього виникає підвищена стомлюваність, з’являється дратівливість млявість і втома при наданні навіть невеликого фізичного навантаження. Додатково погіршується загоєння ран при травмуванні шкірних покривів.

В разі нестачі аскорбінки:

  • хрящова тканина втрачає еластичність;
  • з’являються больові відчуття в області суглобів;
  • ускладнюється функціонування суглобових зчленувань;
  • шкіра починає передчасно старіти.

Добова доза в нормі для дорослого становить до 500 мг, для дітей добове споживання цього компонента повинно бути в районі 100 мг.

Дозування можна збільшувати при виникненні простудних захворювань і при необхідності зміцнення імунної системи. Підвищення дозування призводить до прискорення одужання людини.

Підвищувати і знижувати споживану дозу биоактивного компонента слід поступово, не допускаючи появи в організмі ефекту шокування. Різке підвищення або зниження кількості споживаного вітаміну шкідливо для організму.

Для збільшення надходження аскорбінки в тканини, при нестачі її в рослинних продуктах, що споживаються в їжу, можна використовувати різні форми препаратів аскорбінової кислоти у вигляді шипучих напоїв.

Приймати аскорбінову кислоту в формі синтетичного препарату можна тільки після консультації з лікарем і докладного вивчення інструкції по застосуванню препарату, в якому міститься вітамін. С, особливо це відноситься до періоду вагітності, коли потрібно особливо дбайливе поводження з власним організмом.

Основна маса добової дози надходить в організм разом з кислими фруктами і ягодами. Такі продукти не рекомендується вживати на голодний шлунок, особливо людям, що страждають від захворювань органів шлунково-кишкового тракту і людям з підвищеною кислотністю середовища шлунка.

Застосування таблетованих форм вітамінів може спровокувати алергічну реакцію при наявності індивідуальної непереносимості компонентів медпрепаратів.

Підвищений вміст аскорбінки призводить до згущення крові, що є небезпечним для людей які страждають тромбофлебітом.

Передозування аскорбіновою кислотою практично неможлива , Так як з’єднання є водорозчинним і його надлишок виводиться в процесі роботи нирок.

↑ зміст

Вміст вітаміну С в продуктах харчування

Кращими джерелами надходження біологічно активної речовини є свіжі фрукти та овочі.

Багатими на вміст аскорбінової кислоти є:

  1. Плоди цитрусових.
  2. Калина.
  3. Чорна смородина.
  4. Журавлина.

Для поповнення запасів рекомендується вживати настої, приготовлені на основі плодів шипшини.

Велика кількість речовини міститься в таких овочах як:

  • помідори;
  • ріпчасту цибулю;
  • капуста;
  • болгарський перець.

Крім цього з’єднання у великій кількості входить до складу зелені петрушки, кропу і листя салату.

При вживанні фруктів і овочів багатих на вміст вітаміну С, слід враховувати, що деякі продукти рослинного походження із зазначених переліків можуть бути забороненими до використання в їжу при наявності певних захворювань.

Споживання солодких фруктів рекомендується обмежити людям, які страждають, наприклад, цукровий діабет, а від кислих фруктів рекомендується відмовитися людям з порушеннями кислотно-щел очного балансу в травній системі.

Величезна кількість речовини міститься в складі м’якоті плоди ківі.

Вживати плоди потрібно свіжими, відразу після їх очищення, так як речовина при контакті з повітрям швидко руйнується.

Теплова обробка і заморожування овочів призводить до руйнування аскорбінової кислоти.

Вітамін С: користь і шкода для організму

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *