Вітаміни Омега 3, 6 і 9: для чого корисні

Зміст статті:

Жирні кислоти поділяються на ненасичені і насичені. До першої категорії відносять поліненасичені жири Омега-3 і 6, мононенасичені жири — Омега-9. Життєво потрібні для людини тільки двадцять жирних кислот, хоча їх в організмі більше 70, а в природі і зовсім більше двохсот.

Омега-6 і 3 (ця комбінація об’єднується під назвою вітамін F) були відкриті в першій половині двадцятого століття. Але увагу вчених привернули в 70-х роках. Медиків вкрай зацікавило довголіття ескімосів.

Наукові експерименти показали, що низький ступінь захворюваності гіпертензією, атеросклерозом, діабетом 1 і 2 типу, ішемічну хворобу серця та ін. Недугами, безпосередньо обумовлена включенням в меню морської риби, що буяє Омега- 3.

Отже, розглянемо, для чого корисні вітаміни Омега 3, 6, 9? Навіщо їх треба споживати в капсулах, і в яких продуктах харчування їх найбільше?

↑ зміст

Омега-3 і користь для людини

До Омега-3 відносять докозагексаєнову, ейкозапентаєнову і альфа-ліноленову кислоти. Такі компоненти забезпечують захист внутрішніх органів і систем, розріджують кров, покращують стан гладкої мускулатури і суглобів. Від них залежить стан нігтів, гладкість шкірного покриву, зорове сприйняття, здатність до народження дітей.

Омега-3 — речовина, яка має антиоксидантну активність, попереджає раніше старіння організму, онкологію. Також контролює жировий обмін в організмі, допомагає розлучитися із зайвою вагою, перешкоджає гепатозу печінки.

Кислоти прискорюють загоєння ранових поверхонь, тому їх рекомендується вживати при гастриті, виразкових ураженнях шлунка, 12-палої кишки. Вони борються із запальними процесами в організмі.

Їх вживання — це хороша профілактика атеросклеротичних змін, остеопорозу, хвороби Альцгеймера. Омега-3 сприяє відновленню гормонального фону, допомагає засвоюватися кальцію і фосфору в організмі, покращує імунний статус, лікує головний біль, дерматологічні патології — псоріаз, екзема, атопічний дерматит.

Кислота справляється з порушенням засвоюваності глюкози, проблемами з дихальною системою, розладом роботи шлунково-кишкового тракту, хронічною втомою. Найвищу цінність Омега-3 являє під час вагітності — допомагає нормально формуватися плоду, позбавляє від токсикозу.

Продукти, багаті Омега-3:

  • Устриці, креветки, молюски та ін. Морепродукти;
  • Жирні сорти риби — тунець, форель, сардини, скумбрія;
  • Червона і чорна ікра, сир тофу, соєві боби.
  • Льняна, рапсове і ін. Рослинні масла;
  • Волоські / мигдальні горіхи.

Норма на добу для дорослих людей варіюється від 1 до 2 г кислоти. Жінкам достатньо 1,5 г, чоловікам потрібно 2 г.

Потрібна кількість компонента міститься в 80 г риби лососевих порід, в 130 г консервованої сардини, 25 мл олії ріпаку, в жмені горіхів. Ці дозування представлені для здорової людини, якщо в анамнезі серцево-судинні хвороби, то вони зростають.

Надлишок шкідливий, як і дефіцит жирів. Він призводить до зниження артеріального тиску, підвищеної тривожності і дратівливості, млявості, слабкості, збоїв в роботі підшлункової залози. Виникає високий ризик кровотечі. Протипоказання до застосування Омега-3 в капсулах — геморагічний синдром, відкрита форма туберкульозу, ниркова недостатність.

Жири рослинної природи набагато багатше Омега-3. Наприклад, якщо в тунці кислоти близько 3%, то соєва олія містить 55%, а льняне масло понад 70%.

↑ зміст

Корисні властивості Омега-6

Для чого корисно Омега 6? Ця жирна кислота складається з лінолевої, арахідонової та гамма-лінолевої кислоти. Медичні фахівці відзначають, що останнім речовина володіє максимальною цінністю для організму людини.

Гамма-лінолева кислота зменшує негативні прояви передменструального синдрому, нормалізує стан шкірного покриву, волосся, нігтьових пластин. Також допомагає запобігти такі недуги — цукровий діабет, розсіяна форма склерозу, артрит, атеросклеротичні зміни, дерматологічні хвороби.

Омега-6 активізує функції головного мозку, прискорює виведення токсичних компонентів з організму, покращує імунний статус, прискорює метаболічні і обмінні процеси, має антидепресивну ефектом.

Продуктові джерела:

  1. Насіння соняшнику в сирому вигляді.
  2. Гарбузові насіння.
  3. Свиняче сало, курячі яйця.
  4. Вершкове масло.
  5. Кедрові горіхи, фісташки.

Норма вживання для дорослої людини складає 8-10 г в день. Іншими словами, кислот повинно міститися 5-8% від калорійності всього раціону. При дефіциті компонентів можна приймати комплекс «Омега 3-6-9». Інструкція по застосуванню відзначає, що приймають перед їжею по 1-2 капсулі. Кратність — 3 рази на день.

Шкода Омега 6 спостерігається тільки при зловживанні — порушення діяльності імунної системи, гіпертонічна хвороба, серцево-судинні розлади, розвиток запалення і навіть поява онкологічних новоутворень.

Омега-6 призводить до слабкості волосяних цибулин — волосся випадає, неврологічним патологій, безпліддя, неправильної роботи печінки, екземі, затримки росту в дитячому віці.

↑ зміст

У чому користь Омега-9?

Для чого корисно Омега 9? Олеїнова кислота знижує концентрацію «небезпечного» холестерину в організмі, сприяє позбавленню від зайвих кілограмів, зміцнює бар’єрні функції, кровоносні судини.

Кислота бере активну участь у виробленні гормонів, підтримує оптимальний баланс оних в організмі, регулює обмінні і вуглеводні процеси, які забезпечують довголіття і міцне здоров’я людини.

Включення в меню продуктів, які збагачені вітаміном Омега-9 — це хороший профілактичний захід утворення згустків крові, розвитку раків х захворювань, цукрового діабету.

Вчені в Америці довели, що конопляну олію — найбільш цінне джерело олеїнової кислоти, що допомагає боротися з онкологічними хворобами. Джерела компонента:

  • Мигдальне і масло на основі арахісу;
  • Свинячий / яловичий жир;
  • М’ясо свині;
  • Горіхоплодні продукти;
  • Насіння соняшнику, гарбуза.

Відгуки медичних фахівців відзначають, що для заповнення дефіциту цієї речовини досить їсти кожен день по жменьці горіхів — вони повинні бути в вимоченому і сирому вигляді.

Надлишок олеїнової кислоти в організмі — це теж шкідливо — частіше розвиваються серцево-судинні хвороби, гінекологічні проблеми. Не виключається виникнення раку, депресії, ожиріння — якщо зловживати компонентів протягом довгого часу.

При нестачі Омега-9 висихають слизові оболонки, розбудовується травний процес, знижується концентрація уваги, розшаровуються нігті, виявляється надмірна сухість шкіри, волосся втрачають природний блиск. Спостерігається сильна стомлюваність, апатичний стан, збільшується чутливість до респіраторних та простудних захворювань.

Жирні кислоти Омега 3-6-9 — профілактика небезпечних патологій, пригніченого стану. Вони дають необхідну енергію організму, допомагають довго залишатися красивими і молодими, тому потрібні всім людям незалежно від віку.

Вітаміни Омега 3, 6 і 9: для чого корисні
5 (100%) 1 голос(ів)
  1. Петро

    Омега 3 — дуже корисний вітамін. Я коли активно тренувався, мені його прописували у якості добавки.

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *