Мікрохвильова піч — шкода і користь побутового приладу

Компактна, практична і проста у використанні мікрохвильова піч вже давно стала для нас звичною кухонною технікою, поряд з холодильником, духовкою або телевізором. Причому настільки звичною, що при її відсутності, наприклад, на дачі, ми нерідко задаємося питанням, а як же розморозити той чи інший продукт, приготувати страву без олії або просто розігріти привезену з дому їжу.

Здавалося б, користь мікрохвильовки величезна. Зручний і функціональний прилад у багато разів полегшує повсякденне життя сучасної господині , та й будь-якої людини, що не має в своєму запасі масу вільного часу і прагне витратити будь-яку хвилину на щось більш цікаве, ніж простоювання біля плити і тривалий процес приготування їжі. Однак суперечки вчених щодо дії мікрохвильової печі на людський організм не вщухають вже багато років. І причина їх криється в принципі роботи пристрою і вплив, який чинять хвилі, що випромінюються приладом на їжу.

Давайте ж розберемося, на чому заснована робота цих кухонних помічників, яких правил необхідно дотримуватися в процесі їх експлуатації та на чому грунтуються твердження про те, що шкода, що наноситься ними нашому організму, просто величезний?

↑ зміст

Користь мікрохвильовій печі

Про користь мікрохвильової печі ми вже згадували на самому початку нашої статті. Ті, хто постійно користується цим агрегатом на повний голос стверджують, що це швидко і зручно. Взяти, наприклад, просте розігрівання їжі — на плиті на це піде в два або три рази більше часу, та й зробити це без масла не вдасться. А адже саме піддалося тепловій обробці масло є джерелом канцерогенів, які завдають величезної шкоди шлунково-кишковому тракту будь-якої людини.

Крім того, витративши на розігрів їжі менше часу, зберегти корисні речовини і вітаміни, здавалося б, не так уже й і складно. Але хіба може бути користь в їжі, яка змінила свою молекулярну структуру і перетворилася в абсолютно нові, невідомі нашому організму сполуки? Перетворюючись в неприродні форми, їжа втрачає всі корисні компоненти, а організм просто перестає засвоювати її. Чому? Відповісти на це питання можна, розібравшись з принципом дії мікрохвильовки.

↑ зміст

Принцип роботи мікрохвильової печі

Роботи печі заснована на дії потужного магнетрона, який дозволяє перетворити звичайну електроенергію в потужне електричне поле, що має надвисоку частотність — 2450 МГц. Саме завдяки цьому полю відбувається швидке нагрівання продуктів, поміщених в мікрохвильовку. Відбиваючись від внутрішнього, виконаного з металу, покриття корпусу пристрою, що випромінюються їм хвилі рівномірно з усіх боків впливають на їжу. Їх швидкість порівнянна зі швидкістю світла, а періодичність заряду змінюється магнетроном, що є обов’язковою умовою для контакту мікрочастот і молекул води, які знаходяться в їжі.

Зустрічаючись з цими молекулами, мікрохвилі змушують їх обертатися з величезною частотою — мільйони разів в секунду, створюючи молекулярне тертя і одночасно завдаючи величезної шкоди молекулам їжі, деформуючи і розриваючи їх. Говорячи іншими словами, СВЧ (надвисокочастотні) хвилі змінюють структуру продуктів харчування на молекулярному рівні, тим самим завдаючи непоправної шкоди нашому і без того ослабленому негативними зовнішніми факторами організму.

↑ зміст

У чому шкода СВЧ-випромінювання

Небезпечним випромінювання вважається ще й тому, що потужні хвилі можуть впливати на що знаходиться поблизу роботи приладу людини, особливо якщо з якихось причин несправний або має пошкодження на корпусі. Звичайно, розробники мікрохвильовок стверджують, що ці кухонні помічники абсолютно безпечні, а від руйнівного впливу СВЧ-променів людини захищають герметичний корпус і дверцята зі спеціальною сіткою, проте навіть мікрощілини, не кажучи вже про більш серйозні порушення цілісності агрегату, не перешкоджають виходу хвиль назовні.

Вчені довели, що промені, які виходять від включеної грубки, проникають на 2,5 см під шкіру людини. Однак свою активність вони починають втрачати вже на відстані одного метра, тому підходити до включеної мікрохвильовці ближче, ніж на 1,5-2 метра не варто. Особливо це стосується жінок в положенні і дітей. Шкода для плода може виявитися настільки сильним, що дитина з’явиться на світ з вродженими вадами.

Російські вчені, провівши ряд досліджень, підтверджують шкоду, яку може завдати тривале перебування в безпосередній близькості від працюючої мікрохвильової печі. Серед можливих проблем вони виділяють:

  • деформацію складу крові і лімфи;
  • порушення нервових імпульсів в корі головного мозку;
  • виродження і порушення внутрішнього потенціалу клітинних мембран;
  • руйнування нервових закінчень і порушення роботи центральної і вегетативної нервових систем;
  • ризик розвитку злоякісних пухлин.

Практично у всіх продуктах, які зазнали випромінювання СВЧ-хвиль, згідно з даними досліджень були виявлені канцерогени. Зниження поживної цінності їжі також виявилося досить значним — від 60 до 90%.

До чого може привести вживання облученной їжі?

  • по-перше, до розладів травної системи і порушення метаболічних процесів;
  • по-друге, до ослаблення імунної системи за рахунок змін в лімфатичних залозах і сироватці крові;
  • по-третє, до утворення в ній вільних радикалів, що провокують розвиток ракових клітин і руйнування функцій організму.

↑ зміст

Поради по експлуатації

Незважаючи на численні докази вчених і противників мікрохвильових печей, мільйони людей по всьому світу продовжують користуватися цим унікальним винаходом, довіряючи йому не тільки приготування їжі, а й, по суті, своє здоров’я. Ми не будемо доводити чи правильно цей чи ні, однак, якщо ви все ж вирішили, що без мікрохвильової печі вам не обійтися, то прислухатися до деяких рекомендацій по її експлуатації буде не зайвим:

  • для установки печі слід вибрати рівну горизонтальну поверхню, яка буде вище статі на 90 см або більше і дозволить розмістити техніку на відстані 10-15 см від кожної стіни. Відстань же від печі до краю стола не повинно бути менше 10 см, щоб уникнути її перекидання.
  • загороджувати вентиляційні отвори не можна ні в якому разі. І не варто розташовувати піч ближче, ніж на 40 см від холодильника.
  • не натискайте кнопку включення приладу, якщо всередині нічого немає. Цим ви тільки пошкодите його. Продукти вагою менше 200 г в піч класти не бажано. Якщо є необхідність підігріти, скажімо, один бутерброд, не полінуйтеся, налийте і поставте поруч з ним склянку води.
  • шкоду і собі і пристрою можна нанести, поставивши в нього варитися яйця в шкаралупі. Вибух може виявитися настільки сильним, що хвилею відірве навіть дверцята печі. А якщо яйце ви все таки витягли цілим, то вибухнути воно може вже у вас в руках.
  • до вибуху може привести і бажання підігріти в мікрохвильовій печі металеву банку з будь-яким продуктом або загорнуту в фольгований пакет їжу. Електрична дуга, яка утворюється при взаємодії з металом, виявляється настільки сильною, що не тільки руйнує техніку, а й може стати причиною важких каліцтв.
  • посуд для мікрохвильової печі варто вибирати тільки з товстого скла або термостійкого пластику. Використання металевої, фарфоровому або кришталевого посуду неприпустимо. Завдати відчутної шкоди і навіть перетворити їжу в отруту може посуд з дешевого і тонкого пластикового матеріалу, який руйнується під впливом випромінювання. Дерев’яна ж посуд здатна навіть спалахнути.

На жаль, ці прості запобіжні заходи при роботі з мікрохвильовою піччю дотримуються далеко не всі, але ж турбота про наше здоров’я лежить, перш за все, в наших же руках. Вчені продовжують проводити дослідження щодо впливу цього пристрою на організм людини, однак пам’ятаючи про можливу шкоду, потрібно намагатися користуватися ним лише в разі крайньої необхідності. Користь, яка полягає тільки в економії часу, не може бути абсолютною.

В будь-якому випадку, віддавайте перевагу пічкам відомих виробників, які працюють над вдосконаленням своїх моделей, контролюють рівень випромінювання і поставляють на ринок продукцію, яка повністю відповідає прийнятим нормам безпеки.

↑ зміст

Відео про користь і шкоду мікрохвильових печей

Мікрохвильова піч — шкода і користь побутового приладу
3.5 (70%) 2 голос(ів)

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *