Чим корисні насіння льону для організму жінок і чоловіків?

Льон — це натуральне древня рослина, на основі якого вже багато століть виготовляють пряжу і дієтичне масло. Його використовують для шиття одягу, яка дуже міцна і дуже повільно зноситься, добре пропускає вологу і тепло, екологічно безпечна.

Льняні насіння добре відомі народній медицині при лікуванні різних патологій, крім цього, вони використовуються в кулінарії. Масло — це дієтичний продукт, який містить всі необхідні для організму жирні кислоти, які наш організм не може виробляти самостійно.

Розрізняють декілька видів льону, до яких відноситься:

  1. Довгунець — має дуже довгі стебла, але невелике розгалуження, його застосовують для виготовлення пряжі;
  2. Кудряш — він набагато більш спороносят, ніж попередній вид, стебла його менш високі, але розгалуження розвинене краще. Саме з нього виробляють масло;

Виділяють окремо різновид льону-межеумкі, який поєднує в собі властивості довгунця і кудряша.

↑ зміст

Склад насіння льону

Чому насіння льону так корисні?

Відповідь на це питання полягає в тому, що вони містять в собі безліч необхідних мікро- і макроелементів.

В складі льону містяться такі компоненти:

  1. Клітковина — вона способствуетпереваріванію їжі, очищає шлунково-кишковий тракт.
  2. Лігнано — це з’єднання, подібні за своїм складом з гормональними. Вони зменшують ризик виникнення злоякісних новоутворень переважно у жінок, вбивають бактерії, віруси і є антиоксидантами.
  3. Селен — найбільш необхідний жителям мегаполісів, які страждають від його нестачі, і любителям солодкого. Як і лігнано, він перешкоджає виникненню раку, різних захворювань судин і серця.
  4. Жирні кислоти — в маслі льону їх міститься найбільше. Вони надзвичайно важливі для зростання молодих організмів і для нормальної роботи серцево-судинної системи. Найважливіші з них — омега-3 і омега-6. Омега 3 є прекрасним тромболітиків, вона розріджує кров і тому застосовується для профілактики утворення тромбів при атеросклерозі і різних захворювань серця і судин. Омега-6 найчастіше міститься в м’ясних продуктах і тваринних жирах. Але вживати її варто обережно, так як при надмірному її поглинанні може виникнути швидке збільшення маси тіла, підвищується холестерин. Крім цього надлишок Омега-6 сприяє розвитку цукрового діабету, підвищує ризик розвитку інфаркту міокарда. Протилежним ефектом володіють омега-3 жирні кислоти
  5. Вітамін А — омолоджує шкіру, волосся і нігті.
  6. Вітаміни групи В — беруть участь безпосередньо в синтезі АТФ, благотворно впливають на обмін речовин, прискорюють ранозагоєння, допомагають в утворенні еритроцитів.
  7. Вітамін С — уповільнює окислювальні процеси.
  8. Вітамін Е — природний антиоксидант, забезпечує нормальне функціонування репродуктивної системи, омолоджує організм, згладжує шкіру.

Всі зазначені компоненти життєво необхідні будь-якому організму в достатній кількості для його нормального функціонування.

↑ зміст

Мінеральні компоненти в складі льону

Калій — бере участь у здійсненні клітинного транспорту, без нього неможлива стабільна і содружественная робота всіх систем. При зниженні його рівня виникають аритмії, набряклість, проблеми з сечовидільної системою. У насінні льону калію міститься більше навіть, ніж в бананах, які надзвичайно багаті калієм.

Магній — найважливіший макроелемент, який забезпечує повноцінний ріст кісток, приводить в норму роботу серця, усуває аритмії, допомагає при артеріальній гіпертензії, робить зуби міцними, застосовується як додаткове лікування захворювань респіраторної системи, стабілізує рівень глюкози крові. Достатнє надходження цього елемента в організм є профілактикою при м’язових і суглобових болях.

Фосфор — як і магній, потрібен для міцних кісток і зубів, для роботи серця, нирок, бере участь у метаболізмі, в роботі головного мозку і центральної нервової системи. Фосфор є центральним елементом в буферних системах крові. Найбільш ефективно приймати його разом з кальцієм.

Мідь — один з головних компонентів багатьох ферментів, бере активну участь в роботі центральної нервової системи і головного мозку, в жировому і вуглеводному обміні, забезпечує синтез речовин гормональної природи, стабілізує функцію інсуліну, покращує кровообіг, є невід’ємною ланкою в синтезі гемоглобіну, покращує збагачення тканин киснем, при фізичному навантаженні збільшує кровотік.

↑ зміст

Основні ефекти від застосування насіння

Напевно кожен сучасний лікар знає про користь лляних насіннячок.

Їх краса в тому, що вони впливають не на одну конкретну систему, а на організм в цілому.

Такий загальнозміцнюючий ефект обумовлений багатством хімічного складу продукту.

Лляне насіння надають наступну дію:

  • стимулює кровообіг у судинах;
  • надає виражене пригнічення на запальний процес;
  • покращує обмін речовин, допомагаючи позбутися від зайвої ваги, сприяє схудненню;
  • підвищує гостроту зору;
  • благотворно впливає на органи дихання;
  • корисно для статевої системи, стимулює родову діяльність;
  • підвищує імунітет;
  • допомагають в терапії гіпертонічної хвороби;
  • знижує ризик виникнення інфаркту;
  • вживання їх благотворно позначається на роботі печінки;
  • покращує статеву функцію у чоловіків;
  • є незамінним в лікуванні обморожень і опіків;
  • має антиоксидантну дію;
  • застосовується в профілактиці розвитку раку;
  • використовується як косметологічне засіб.

Крім цього насіння льону застосовуються в косметології і допомагають в лікуванні сухої і жирної шкіри обличчя, хворих нігтів і волосся, що січеться.

↑ зміст

Показання і протипоказання

Народною медициною розроблено велику кількість різноманітних рецептів застосування насіння льону для різних цілей.

Застосування різних засобів, приготованих на основі льону, дозволяє нормалізувати роботу практично всіх систем організму.

Використання цього продукту дозволяє у багатьох випадках позбутися від великої кількості захворювань або знизити їх негативний вплив на організм.

Насіння льону рекомендується приймати, якщо є такі захворювання:

  1. Атеросклероз — особливо корисно льняне масло. Воно зменшує рівень холестерину в крові, тим самим перешкоджаючи формуванню холестеринових бляшок, збільшує еластичність судин і їх тонус.
  2. Захворювання дихальної системи — розріджують мокротиння і поліпшують її відходження.
  3. Глистові інвазії — сприяють очищенню кишечника від шкідливих мікроорганізмів.
  4. Захворювання нирок, особливо пов’язані із запаленням.
  5. Цистити (запальні процеси в сечовому міхурі).
  6. Алергічні реакції.
  7. Розсіяний склероз.
  8. Артрози.
  9. Розлади психіки.
  10. обстипація — корисні властивості в даному випадку обумовлені вмістом клітковини, яка м’яко евакуює вміст з кишечника і відновлює його слизову оболонку.
  11. Бронхіальна астма.
  12. Будь-які патології, пов’язані з щитовидною залозою.
  13. Запалення суглобів.
  14. Порушення функціонування печінки і жовчовивідної системи.

Додатково рекомендується застосовувати льон при захворюваннях травної системи, зокрема диспепсії, виразкова хвороба, гастрити (запалення шлунку), коліти, ентероколіти.

↑ зміст

Протипоказання до застосування насіння льону

Як і у будь-якого народного кошти, продукт має ряд протипоказань.

Нехтування цими протипоказаннями може привести до виникнення ускладнень в організмі і порушення його нормальної роботи.

Не рекомендується застосування препарату, у разі якщо в організмі є ::

  • гостра кишкова непрохідність, синдром раз
  • частий сильний пронос;
  • алергічні прояви при вживанні льону;
  • запальні процеси в шлунково-кишковому тракті.

Не можна приймати лляні насіння при таких випадках:

  1. Вагітність — насіння льону містять в своєму складі речовини, які стимулюють родову діяльність, а це може призвести до передчасних пологів або навіть викиднів. За спеціальним розпорядженням лікаря, іноді призначають вживання цього засобу в дуже малих кількостях.
  2. Період загострення захворювань — наприклад, коліту (запалення товстого кишечника), холециститу (запалення жовчного міхура), панкреатиту (запалення підшлункової залози), каменів в сечовидільної системи, так як насіння в силу своїх властивостей можуть сприяти посиленню руху утворень, внаслідок чого може виникнути закупорювання сечівника;
  3. При наявності йодної недостатності. Льон блокує засвоєння йоду, і це може привести до його нестачі, тому найкраще приймати насіння через годину після їжі.

Особливу обережність слід дотримуватися жінкам в період лактації, маленьким дітям молодше 12 років, людям, що страждають на гіпотиреоз, бронхіальною астмою, які мають проблеми зі згортанням крові, судомним синдромом, певними захворюваннями нервової системи.

Пити лляне насіння в обмеженій кількості слід:

  • хворим на цукровий діабет;
  • жінкам, у яких є міома (м’язова пухлина) матки, ендометрит (запалення слизової), полікістоз;
  • чоловікам, які страждають проблемами з простатою.

Після того, як був приготований відвар або настій з насіння льону, потрібно бути обережними і стежити за своїм станом, так як може виникнути ряд побічних реакцій:

  1. Відчуття нудоти, діарея — особливо в перші дні.
  2. Блювота.
  3. Проблеми зі шлунком.
  4. Збій менструального циклу.
  5. Загальна слабкість.
  6. Алергічна реакція у вигляді кропивниці.
  7. Набряк очей, сльозоточивість.
  8. Спазми м’язів.
  9. Прискорене серцебиття і дихання.

Крім цього у людини можлива поява нежитю і свербіння в очах.

Чим корисні насіння льону для організму жінок і чоловіків?

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *