Чим корисна яєчна шкаралупа для людини?

Яєчна шкаралупа — продукт універсальний. Вона додається в раціон домашніх тваринний, її використовують як добриво для рослин і навіть як відбілювач при пранні білизни.

Крім цього доведена користь яєчної шкаралупи для людини, а також її благотворний вплив на організм і збагачення важливими мікроелементами.
Людям вкрай корисно приймати висушену яєчну шкаралупу, потрібно тільки правильно її підготувати і вміло ввести в свій раціон.

↑ зміст

Чим корисна яєчна шкаралупа

Чи корисно їсти яєчну шкаралупу людям? Чи може нанести шкоду даний продукт, або навпаки, буде благотворно впливати на здоров’я, а також чи можна використовувати перепелині яйця для приготування яєчного порошку? Розглянемо кожне питання більш детально.

Використання яєчної шкаралупи частіше відбувається в народній медицині, так як існує безліч розбіжностей з приводу користі даного засобу, що не дозволяють застосовувати його як офіційний лікувальний препарат або харчову добавку.

Шкаралупа є природним джерелом кальцію, який найкраще засвоюється. Підходить людям, в організмі яких недолік кальцію і заліза, особливо вагітним жінкам. У той час, коли організм жінки піддається великим навантаженням, достатній рівень кальцію просто необхідний як матері, так і дитині. Також шкаралупа рекомендована дітям в період інтенсивного росту.

Так, як за своїм складом речовину аналогічно зі складом кісток і зубів людини, воно допомагає формувати здорові клітини кісткового мозку, дає повноцінну дозу не тільки кальцію і заліза, але також магнію і цинку.

Настійно рекомендується приймати перетерту шкаралупу:

  • Дітям в період інтенсивного росту;
  • Спортсменам, життя яких складається з підвищених навантажень на організм і стресових ситуацій;
  • Людям похилого віку, у яких слабка вироблення кальцію впливає на стан кісток.

↑ зміст

Як приймати яєчну шкаралупу

Якщо прийнято рішення приймати перетерту яєчну шкаралупу, краще пройти обстеження, щоб з’ясувати, чи є недолік кальцію в організмі, а також можлива алергія на даний компонент. Тільки після цього в профілактичних цілях призначається курс яєчної шкаралупи.

Для профілактики потрібно проходити курс лікування 2 рази на рік. Доза — 1ч.л. в день. Для жінок, які виношують дитину або годують грудьми, рекомендується проходити курс до 4 разів на рік.

Дітям до 6 років, якщо немає особливих протипоказань, можна додавати порошок зі шкаралупи в їжу (приблизно 2-3гр. На порцію сиру або каші). Змішувати потрібно з огортає їжею, адже не кожна дитина захоче з’їсти ложку такого порошку, а сир до того ж багаторазово посилить і зміцнить властивості кальцію.

Для підлітків в 12-15 років, коли спостерігається сильний стрибок зростання організму і роботи гормональної системи, яєчна шкаралупа просто необхідна. Приймати її можна по 1 ч.л. вранці і ввечері протягом 10 днів.

Також багато стоматологи і ортодонти призначають таке профілактичне лікування своїм пацієнтам з метою зміцнення зубів, при проблемах з частим карієсом і для профілактики випадіння зубів.

↑ зміст

Приготування порошку з яєчної шкаралупи

Сам порошок з яєчної шкаралупи зробити абсолютно не складно, але варто пам’ятати про правильну її обробці перед приготуванням. Для цього потрібно взяти свіже яйце і ретельно вимити його з милом під проточною водою. Після чого вилити білок з жовтком, а саму шкаралупу вимити і кип’ятити протягом 5 хвилин на повільному вогні.

Можна використовувати шкаралупу вже варених яєць, але ефективність від них менше. Після того, як ви прокип’ятили шкаралупу, її потрібно гарненько висушити, усунувши тонку плівку всередині шкаралупи. У ступці або в кавомолці перетерти її в дрібний порошок.

Можна перетерти і сиру яєчну шкаралупу, але у такого методу є великий недолік — ризик зараження сальмонельозом. Але людина володіє власним господарством, де є абсолютно здорові птахи, можна використовувати свіжу шкаралупу, попередньо замочивши її в содовому розчині на 30-40 хвилин.

Такими ж властивостями як і куряча володіє шкаралупа від перепелиних яєць. Готувати з них порошок потрібно точно також. Крім того, варто відзначити, що в шкаралупі перепелиних яєць більше магнію. З цього, якщо вирішено готувати порошок саме з таких яєць, варто переконатися, що рівень магнію вимагає підвищення. У здорової людини при підвищенні рівня магнію, можуть спостерігатися проблеми згортання крові і захворювання печінки.

Варто бути гранично обережними.

↑ зміст

Лікування яєчною шкаралупою

Яєчна шкаралупа сприяє швидкому відновленню при переломах кісток, але доза порошку повинна бути більша за звичайну. Його можна змішувати з сиром, чаєм, звичайною водою (розмішуючи в склянці, швидко випити).

Дуже добре зміцнює кістки і скелет дитини в періоди зростання (6, 12, 14 років). Лікування остеопорозу яєчною шкаралупою проводиться щороку, курсом в 3-4 тижні. Можна поєднувати цей порошок з молочними продуктами, кефіром або сиром.

Також яєчна шкаралупа знімає роздратування і печію, розбавляючи порошок (2,5 ч.л.) з водою або молоком, можна швидко усунути симптоми печії.

Важливо! Всім, хто хоче пройти курс лікувально-профілактичного прийому яєчної шкаралупи, потрібно обов’язково провести обстеження і проконсультуватися з лікарем.

↑ зміст

Протипоказання

Яєчна шкаралупа при багатьох своїх корисних властивостей, може також завдати шкоди організму. Тому її не рекомендують приймати, якщо у людини:

  1. Часті захворювання шлунка, виразки, гастрити. Кальцій може пошкоджувати хворі клітини, створюючи хворобливі відчуття.
  2. Сечокам’яна хвороба і порушення відтоку жовчі.
  3. Непрохідність кишечника.
  4. Надлишок вітаміну Д в організмі. В такому випадку кальцій не буде засвоюватися.
  5. Онкологічні хвороби.

Якщо ж використовувати порошок шкаралупи в лікувальних цілях, маючи деякі з перерахованих вище захворювань, пацієнта може очікувати:

  • Аритмія серця.
  • Поразка нервової системи. Може викликати безсоння і занепокоєння, а також шоковий стан.
  • Гіпертонія.
  • Виразка і можливе крововилив в кишечнику.

Дуже важливо, щоб перед лікуванням пацієнт пройшов повне обстеження і обов’язково здав аналізи. Тільки так можна з’ясувати, чи варто проводити лікувально-профілактичний курс яєчною шкаралупою.

Важливо пам’ятати, шкаралупа яєць — не вирішення проблем, і хоч це джерело кальцію та інших мікроелементів, з нею потрібно бути обережним. Обробка яєць перед приготуванням порошку повинна бути проведена правильно, тільки так можна досягти належного ефекту від терапії.

ячную шкаралупу можна використовувати не тільки в середину, для зміцнення організму, але і зовні, роблячи різні маски і тоніки для протирання шкіри обличчя. Для цього крім яєчної шкаралупи знадобиться взяти свіжу м’якоть огірка і оливкове масло. Змішати чайну ложку шкаралупи, м’якоть одного огірка і чайну ложку масла. Отриману масу нанести на обличчя, можна також на волосся, потримавши 20-30 хвилин, ретельно змити теплою водою.
Багато косметологи використовують в сучасній косметології такий засіб, адже яєчна шкаралупа крім кальцію, містить безліч антиоксидантів, сприяє омолодженню шкіри, надає їй красивого кольору і здатна добре очищати пори.

Яєчна шкаралупа — добавка до раціону харчування, яку може використовувати практично кожна людина. При цьому використання важливо не тільки для зміцнення організму, але і для краси і молодості шкіри.

Чим корисна яєчна шкаралупа для людини?

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *