Малинові листя: корисні властивості та протипоказання

Малина — це відомий своїми цілющими властивостями чагарник. Якщо виявлені грип або застуда, то малинове варення, так полюбилося багатьом дітям, першим стає на захист імунної системи і дуже часто допомагає. Чай з листя малини відомий небагатьом, хоча в боротьбі з застудою він так само ефективний, крім того — цей напій допомагає від багатьох інших хвороб.

Що входять до складу малинових листя корисні речовини, практично ідентичні за своїм складом сполук, наявними в ягодах малини. Вони також багаті вітаміном С, корисним при боротьбі з простудними захворюваннями, органічні елементи і мінеральні солі, що містяться в листі чагарнику, зміцнюють імунітет і сприяють підвищенню захисних реакцій організму при проникненні в нього різних вірусних інфекцій.

Багатство хімічного складу і відсутність негативного впливу на організм дозволяє включати в раціон вагітних жінок і дітей малинові відвари та чаї, які мають лікувальну властивість.

Вагітна жінка не може дозволити собі застосування продукції Ктов фармацевтичного виробництва, які можуть нанести дитині шкоду, тому буде корисно розглянути дари природи, як аналог медичних препаратів.

Жінка в положенні повинна піклуватися не тільки про здоров’я дитини, що розвивається, але і про своє. Пізньої осені, коли вже немає літнього достатку вітамінів, варто подумати про альтернативні джерела поповнення організму вітамінами. Звичайно, можна купити в аптеці вітаміни в таблетках, але гілка малини, заварена в чайнику, буде набагато корисніше.

↑ зміст

Користь від малинових листя

Якщо необхідно впоратися зі стресом або головним болем, багато хто купує таблетки, не знаючи або забуваючи про аналоги, подарованих природою.

Синтетичні лікарські препарати мають вартість набагато дорожче, ніж корисні листя малини.

Використання малинових листя у вигляді відварів і настоїв дозволяє позбутися від симптомів великої кількості захворювань.

Перш, ніж ставити на вогонь чайник, необхідно дізнатися, яка є користь і шкода чаю з листя малини:

  1. Першим засобом при запальних процесах є саме чай з листя малини, який зніме подразнення слизових оболонок.
  2. Якщо атакувала температура, то жарознижуючий ефект чаю теж прийде на допомогу.
  3. Відвари допомагають при кашлі і виводять мокроту з легенів і бронхів.
  4. Напої з листя малини відмінне протитоксичний засіб.
  5. Допомагає зупинити кровотечу, володіючи в’яжучим ефектом.

Шкідливим чай може бути, якщо у людини є алергія на ягоди малини, оскільки у ягід і листя практично ідентичний хімічний склад.

Корисно знати також корисні властивості і протипоказання листя малини при різних захворюваннях . Відвари, чаї, настоянки і інші лікарські препарати, виготовлені з цієї рослини, можна використовувати при наступних хворобах:

  • застуда;
  • бронхіт;
  • запалення придатків;
  • коліт;
  • розлад шлунка;
  • виразка;
  • кон’юнктивіт.

Але є хвороби, при яких медицина суворо забороняє як лікування, так і профілактику відварами з малини:

  1. Астма і алергія.
  2. Подагра і хвороби нирок.
  3. Перший етап вагітності.
  4. Поліпи в носі.

В будь-якому випадку, перед вживанням будь-яких лікарських засобів, виготовлених з природних компонентів, краще отримати консультацію у лікаря. Особливо при вагітності.

↑ зміст

Інструкція по застосуванню препарату

Малиновий лист має в складі не тільки органічні кислоти, клітковину, марганець і ряд вітамінів, але і йод, магній, флавоноїди і безліч інших корисних компонентів.

Офіційна медицина давно визнала, що малина є відмінним засобом від високої температури і має потогінний ефект. Малина знайшла широке застосування в народній медицині у вигляді різних відварів, чаїв, мазей і настоянок. Застосовується в рецептах як сушений, так і свіжий лист.

Найбільш популярними є кілька рецептів народної медицини.

  • відвар;
  • мазь;
  • настоянка.

Для приготування відвару з малинових листя необхідно взяти 6 столових ложок сухого малинового листа, подрібнити і помістити в глибокий посуд. Залити літром окропу. Після цього настояти протягом декількох годин. Застосовується перорально і зовні.

Пити безпосередньо перед їжею по половині склянки, 3 — 4 рази на добу.

Показанням до вживання є наявність:

  1. Застуди.
  2. Захворювань шлунково-кишкового тракту.
  3. кон’юнктивіту.
  4. Геморою.
  5. гінекологічних проблем.

Для приготування малиновою настоянки потрібно 5 столових ложок малинового листа, їх слід подрібнити і помістити в ємність з щільно прилягає кришкою. Додати чарку (100 мл) доброї горілки і витримати протягом 20 днів, не забуваючи час від часу збовтувати. Після закінчення терміну рідину потрібно процідити через марлю. Застосовується перорально і зовнішньо.

Застосовується настоянка по 1 чайній ложці в день для загального зміцнення імунної системи. Ефективна настоянка як засіб для змазування укусів комах. Допомагає зняти набряки і больові відчуття.

Від докучливих прищів і вугрів, докучають молодим людям, допоможе малинова мазь. Щоб її приготувати, необхідно купити в найближчому аптечному пункті вазелін і змішати його з соком, видавленим зі свіжого листя малини. Співвідношення при змішуванні має бути 1: 2, на дві частини вазеліну одна частина соку листя рослини.

Для ефективного зниження температури необхідно взяти рівні частки подрібненого малинового листа і гілок малини, змішати. Засипати 2 столові ложки цієї суміші в термос і залити 1 склянкою дуже гарячої води. Настояти 2 години. Вживати по півсклянки кожні 2 — 3 години. Ефективний напій при гастриті і допомагає при нестачі грудного молока.

При лікуванні бронхіту можна використовувати комплексний відвар.

Відвар готується з сухого листа малини, смородини, материнки, чорниці, мать-и- мачухи і суниці. Для приготування потрібно змішати всі в рівних частках, після чого взяти 1 ложку збору і заварити 1 склянкою окропу. Пити як чай в гарячому вигляді з додаванням меду.

↑ зміст

Лист малини — запорука жіночої краси і здоров’я

За старих часів кожна красуня знала, що малина — це перший помічник при різних захворюваннях.

Використання частин цієї рослини в косметичних цілях дозволяє завжди залишатися красивою без застосування синтетичних косметичних засобів. Жінки відмінно знали, як приготувати і від чого застосовувати ту чи іншу настоянку, як правильно зробити відвар або заварити чай.

Застуди, проблеми статевої системи або шкірні захворювання й повиходили, як використовували лікувальні засоби на основі малини, а що входять до складу листя вітаміни і мінерали живили нігті і волосся краще сучасних шампунів і різних засобів по догляду.

Але дари природи — це не чудодійний засіб, що допомагає моментально, лікарський склад необхідно застосовувати тривалий період часу. Інакше не долікований недуга може завдати непоправної шкоди жіночому організму.

Коли лист малини корисний для організму жінки:

  1. При ПМС полегшує і зменшує прояв.
  2. Допомагає зняти больові відчуття при менструальному періоді.
  3. Стабілізує гормональну вироблення.
  4. Нормалізує місячний цикл.
  5. Прекрасний засіб в лікуванні запалених яєчників.

Народна медицина розробила велику кількість коштів на основі малини для лікування різних жіночих захворювань.

Існує кілька найбільш популярних і поширених рецептів.

Для лікування молочниці і кандидозу потрібно взяти 2 столові ложки сухого подрібненого малинового листа, помістити в каструлю і залити 0,5 літра гарячої води. Довести до кипіння на повільному вогні і почекати 5 — 7 хвилин, після чого зняти з вогню і витримати кілька годин і процідити. Використовувати кошти як препарат для спринцювання по кілька процедур в день протягом 10 днів. Перед використанням необхідно підігріти.

При виникненні збою в роботі яєчників допоможе наступний рецепт.

Необхідно взяти 3 столові ложки подрібнених малинових листя і 1 столову ложку подрібнених смородинового листя, помістити цю суміш в керамічну посуд, залити 600 мілілітрах дуже гарячої води і укутати теплим рушником, витримати настойку протягом 20 хвилин, після чого процідити через марлю. Ліки необхідно розділити на три частини і випити протягом одного дня.

Лікуватися необхідно 2 тижні. Використовувати при лікуванні слід тільки свіже засіб, не рекомендується готувати ліки з запасом на кілька днів.

↑ зміст

Ферментація малинових листя: поради

Збирають малиновий лист навесні. Зірвану в суху погоду, в передобідню період, зелень потрібно правильно висушити.

Для отримання смачного, насиченого чаю, що володіє приємним ароматом, потрібно не просто сушити, а ферментувати лист.

При проведенні сушки і ферментації рослинної сировини слід дотримуватися певних правил і вимог.

Людині, яка бажає правильно заготовити малиновий лист, слід:

  1. Зібрати лист в період квітня-травня, розкласти тонким шаром на деку і дочекатися в провітрюваному приміщенні, куди не потрапляють промені сонця.
  2. Почекати, поки листя подвянут. У цей період слід перемішувати заготовлене сировину, щоб процес старіння проходив рівномірно.
  3. Помітивши, що лист втратив свою пружність, його потрібно викурити в трубочки. Це робиться долонями.
  4. Якщо все виконано правильно, трубочки стануть темніше, і на них проступить сік.
  5. Отримані трубочки знову поміщаються на деко, накриваються вологим рушником (але не мокрим!) І поміщаються в тепле місце на 12 годин.
  6. Коли все зроблено, необхідно порізати «ковбаски» на шматочки розмірів в один сантиметр.
  7. Виконавши цю процедуру, береться деко, накривається пергаментом, на якому розкладається сировину і відправляється в духовку, розігріту до 80 градусів, до повного висихання.

Слід згадати, що листя малини вживаються не тільки у вигляді чаїв і відварів, але і як приправа. Свіжими, дрібно порізаними листям посипають м’ясо, рибу, рис. Додають їх в супи і різні напої, серед яких коктейлі, мікси з фруктів і ягід, деякі алкогольні напої.

Малинові листя: корисні властивості та протипоказання

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *