Пектин — користь і шкода в медицині, харчовій промисловості, фармацевтиці та косметології

Пектин, як речовина відомо, з давніх часів. Це розчинна харчове волокно, що міститься в багатьох овочах і фруктах. А в перекладі з грецької мови «пектин» перекладається, як «застиглий, застигає». Саме така функціональна особливість цієї речовини. На цю особливість і засноване багатогранне його застосування.

Близько 200 років тому цей полісахарид складної сполуки був виділений з фруктового соку вченим А. Браконно. Тоді ж були виявлені всі властивості і вперше описані його якості. Тоді пектин назвали «санітаром організму людини». Що міститься в споживаних продуктах, немов губка вбирає в себе весь шлак і сміття, дозволяючи органам людини повноцінно працювати. А на початку 20-х років в Європі були побудовані перші заводи по видобутку пектину з натуральної сировини.

↑ зміст

Властивості

З тих пір пектин знайшов широке застосування в медицині, харчовій промисловості, фармацевтиці, косметології. Постійне вживання допомагає організму в боротьбі зі старінням і забрудненням. Використовуючи цей полісахарид можна суттєво поправити здоров’я.

Будучи полисахаридом, володіє широким спектром дії. Його часто використовують, як:

  • Стабілізатор,
  • гелеутворювача,
  • Вологоутримуючий реагент,
  • Загуститель,
  • Осветлитель,
  • Речовина-фільтр,

Адже пектин — це склеює речовина рослинного походження. Саме такий пектин має корисні властивості, тобто виділений природним шляхом з рослинної сировини.

У харчовій промисловості це речовина зафіксовано під кодом Е440. І не треба лякатися. Всі харчові добавки та речовини мають свої коди.

↑ зміст

Область застосування

Отримують полісахарид з макухи рослинної сировини: цукрового буряка, яблук, цитрусових, айви, хурми, кошиків соняшнику. Зазвичай в харчовій промисловості пектин використовують для приготування:

  • джемів,
  • варення,
  • рахат-лукум,
  • желе,
  • пастили,
  • мармеладу,
  • зефіру,
  • майонезу,
  • кетчупів.

Широко застосовується в консервуванні. У медицині з нього роблять капсули для пігулок. Він часто входить до складу лікарських препаратів, що очищають організм. А в косметології пектин використовується для виготовлення масок, кремів. Дивно, але, як клей застосовується у виготовленні сигарет і сигар, їм склеюють пошкоджені тютюнові листи.

↑ зміст

Користь пектину

Часто виникають питання з приводу користі пектину і його шкоди.

Що стосується користі, то вона очевидна і встановлена. Вчені медики і хіміки стверджують, що пектин приносить людському організму потрійну користь, покращуючи його здоров’я.

  • Знижує рівень холестерину.
  • Знижує рівень цукру в крові.
  • Зменшує можливість захворювання на рак.

Пектин, потрапляючи в людський організм, як водорозчинна волокниста клітковина видаляє холестерин, запобігаючи утворенню холестеринових бляшок в судинах. Він прибирає канцерогенні речовини, тим самим очищаючи організм. А потрапивши в кишечник, виконує функцію глюкози. Саме ці властивості пектину виступають в ролі дієвого засобу по запобіганню ризику виникнення захворювань серцево-судинної системи. А користь його очевидна для всіх.

Рекомендована щоденна норма споживання — до 35 грам. Звичайно, найкраще, коли ця речовина надходить природним шляхом в натуральному вигляді. Тобто більше користі і менше шкоди буде тоді, коли пектин потрапить в організм людини з рослинною їжею, а не у вигляді дієтичної добавки.

Відомий фармацевт Д. Хіккі рекомендує просто з’їсти яблуко, коли людині необхідна клітковина. У яблуках і апельсинах найвищий відсоток вмісту цього полісахариду — близько 1,6%. Решта фрукти, ягоди та овочі містять його в меншій кількості. Основними джерелами пектину, що приносить користь людині, є:

  • Цитрусові,
  • Яблука,
  • Банани,
  • Груші,
  • Айва,
  • Хурма,
  • Чорниця,
  • Вишня,
  • Абрикос,
  • Ананас,
  • Слива,
  • Фініки,
  • Інжир.

↑ зміст

Пектин в інших дарах природи, але в меншій кількості

Якщо вживати регулярно пектин в натуральному вигляді в кількості 15 грам на добу, то загальний стан людини значно покращиться. Однак таке практично неможливо, так як при вживанні в їжу 500 грам фруктів і овочів з високим вмістом пектину дасть всього 5 грам цього полісахариду. Саме тому часто призначають у вигляді БАДа до їжі. Хоча є можливість знизити вживання виділеного пектину. Для цього необхідно використовувати в їжу більше продуктів харчування рослинного походження, часто замінивши ними страви тваринного походження. Необхідно 5 порцій фруктів і овочів на добу для забезпечення організму необхідною кількістю водорозчинних волокон.

Чим менше соку в обраних фруктах і овочах, тим вище відсоток вмісту в них пектину, тим більше його надійде. Навіть вживання соку рекомендовано з м’якоттю.

Узагальнюючи користь пектину, можна виділити наступні основні його корисні якості, задіяні в медицині зокрема:

  • Стабілізація обміну речовин,
  • Зменшення рівня холестерину,
  • Поліпшення кровообігу,
  • Нормалізація функцій шлунково-кишкового тракту,
  • Легке знеболювання процесів в шлунково-кишковому тракті,
  • Очищення від важких металів, зберігаючи бактеріологічний баланс,
  • Адсорбція та виведення з організму людини токсинів і продуктів метаболізму,
  • Очищення організму від шкідливих речовин,
  • Зниження ризику серцево-судинних захворювань,
  • Зниження ризику виникнення раку,
  • Активізація мікрофлори кишечника,
  • Поліпшення всмоктування надходять корисних речовин.

А, головне властивість пектину — користь для жінок, бажаючих схуднути. Даний полісахарид допомагає позбутися від жирових відкладень. Він покращує мікроциркуляцію крові в підшкірних відкладеннях, сприяє розщепленню жирів. Мрія кожної жінки — струнка фігура і відсутність зайвих кілограмів. І тут від полісахариду користь — він ідеальний при бажанні схуднути. Саме пектин може допомогти в цьому. Головне — не перевищити дозу, щоб не нанеси шкоди своєму організму.

↑ зміст

Шкідливий вплив

Однак, даний водорозчинний полісахарид небезвреден. Існують обмеження щодо використання пектину, коли при його вживанні можна завдати шкоди організму.

Існує два основні показники, коли речовина може завдати реальної шкоди:

  • Алергічна реакція.
  • Передозування при штучному застосуванні.

В таких випадках речовина приносить шкоду в наступних позиціях:

  • Провокація процесів бродіння в кишечнику.
  • Перешкода всмоктуванню корисних речовин: цинку, магнію, заліза і кальцію.
  • Порушення функцій виведення фекальних мас.
  • Прояв сильного метеоризму з больовими відчуттями.
  • Зниження засвоюваності білків і жирів.

Тому застосування пектину у вигляді БАДа слід обмежувати, щоб виключити негативні наслідки і не завдати шкоди організму.

Використання в їжу продуктів з високим вмістом пектину не завдадуть ніколи шкоду людині. А користь від використання в харчуванні відчувається велика.

↑ зміст

Відео про користь і шкоду пектину:

Пектин — користь і шкода в медицині, харчовій промисловості, фармацевтиці та косметології

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *