Застосування, шкода і користь ріпакової олії

Рапсове масло не відстає від оливкового за кількістю корисних речовин. Навіть смакові якості ідентичні. Ріпак здавна вважається культурною рослиною, адже в дикій природі немає навіть його аналогів. Нещодавно користь від вирощування ріпаку була тільки для Кожевна, текстильної та миловарній промисловості. Хоча двісті років тому люди вже намагалися витягувати масло з насіння, вживаючи його в їжу.

Користь рапсового масла

Крім високої калорійності користь ріпакової олії полягає в тому, що воно містить жирні кислоти Омега 3 і Омега 6, пропорційне співвідношення яких ідеально для людського організму. Омега 3 підтримують нормальний ріст і розвиток людини, важливі для гарної шкіри і правильної функції нирок, життєво необхідні для нормальної роботи очей і мозку.

Входить до складу масла олеїнова кислота є відмінним компонентом дієтичного і лікувального харчування.

Лінолева кислота в олії є не тільки профілактичним засобом при серцево-судинних захворюваннях, а й допомагає поліпшенню стану при них.

Столова ложка цього продукту забезпечує людини добовою нормою вітаміну Е, який є природні м антиоксидантом. Регулярне його вживання завдяки знайденому недавно в ньому фітогормони, ідентичному жіночому, сприяє зачаттю дитини і робить жінку привабливою.

↑ зміст

Шкода рапсового масла для організму

Шкоди організму людини приносить тільки олія нерафінована і виготовлене з неякісного насіння. Це пояснюється наявністю в ньому залишкових компонентів ерукової кислоти, шкідливою для всіх ссавців тим, що вона не виводиться, а відкладається в тканинах. Наявність ерукової кислоти в організмі людини загрожує уповільненням зростання і розвитку репродуктивної функції, порушенням роботи деяких внутрішніх органів. І тому навіть відносна дешевизна виробництва не дала можливість віджимати його для харчових цілей. Але без малого п’ятдесят років тому в Канаді був виведений сорт ріпаку, кількість ерукової кислоти в якому не перевищувало два відсотки. Це і спонукало промисловців приступити до виробництва нового продукту харчування. Рапсове масло почали додавати в олії і маргарини.

↑ зміст

Протипоказання до застосування


Якою б не була користь від цього продукту, але гастроентерологи категорично не радять вживати його в їжу людям в період загострення захворювань печінки і жовчного міхура. Особлива шкода масло може принести людям з каменями в жовчному або при гепатиті.

Лікарі жартують, що алергії у людини не може бути тільки на дистильовану воду. Тому рапсове масло, яке не належить до неї, може теж викликати алергічну реакцію на один з його інгредієнтів. У цьому випадку не варто випробовувати долю, продовжувати вживати його в приготуванні їжі, сподіваючись на звикання. Вся користь може бути повністю перекреслена алергічними ускладненнями.

Чи не рекомендують лікарі давати рапсове масло дітям, що навіть в незначних дозах може принести шкоду зростанню і розвитку дитячого організму. Слід ретельно вибирати дитяче харчування, адже в деяких марках в його склад входить саме цей продукт.

↑ зміст

Застосування

Сьогодні для вживання в їжу людині підходить нерафінована олія першого сорту або НЕ дезодорована рафінована. Процентна складова ерукової кислоти не повинна перевищувати п’ять відсотків.

Ріпакова олія буде відмінною альтернативою більш дорогому оливковій не тільки за смаковими якостями, але і по корисним його властивостями. Їм можна заправляти салати, соуси, готувати на ньому супи, смажити продукти, додавати в консервацію і випічку. Великий плюс в його користь полягає в тому, що при тривалому зберіганні воно не мутніє, не втрачає свої смакові якості, як це відбувається з соняшниковою.

↑ зміст

Як вибрати

< id = "

Нещодавно завоювавши споживчий ринок, рапсове масло успішно потіснила звичні нам соняшникова, кукурудзяна та оливкова. Перш ніж купувати цю новинку, слід уважно вивчити склад на етикетці, подивитися його на світло. Для якісного, гідного до вживання, масла характерні:

1)
Гарний жовтий колір без осаду

2) Кількість ерукової кислоти повинно бути якомога менше, чи не перевищувати 5%. Не варто забувати, що саме вона може принести організму непоправної шкоди, тому варто пошукати виробника, що пропонує 2-3% в складі.

Зберігати його потрібно в скляній тарі, бажано далі від сонячних променів, в прохолодному місці. В іншому випадку воно швидко почне гірчити.

Деякі скептики особливо завзято виступають не тільки проти вживання рапсового масла в їжу, але і не радять годувати тварин залишками сировини після віджимання. Вони вважають, що шкідливі властивості переважають в рослині і, женучись за корисними його інгредієнтами, ми жертвуємо здоров’ям. Але це справа рук кожного — визначити, яка чаша ваг цього продукту важче — шкода чи користь.

↑ зміст

Відео про користь і шкоду рапсового масла

Застосування, шкода і користь ріпакової олії

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *