Насіння чіа, або шавлії іспанської, високо поціновувалося ще ацтеками, і входило в топ-3 найважливіших продуктів у раціоні цього легендарного народу. Перші згадки в літературі про цю рослину датуються серединою 16 століття – так, один з монахів детально описав у своїй праці корисні властивості рослини та способи її використання. В наших широтах купити іспанську шавлію стало можливо всього кілька років тому, але цей екзотичний продукт уже посів не останнє місце в меню гурманів, котрі піклуються про своє здоров’я.
Чіа – однолітня трав’яниста рослина з ніжними квітками білого або багряного кольору. Насіння – біле, сіре, коричневе або чорне, овальної форми, з характерним «зміїним» візерунком. Довжина однієї насінинки зазвичай не перевищує 1,5 мм, але ця крихітка приховує у собі цілий спектр поживних речовин, необхідних людському організму.
Як використовувати чіа?
Найпростіший спосіб вживання чіа – додавати насіння в кефір або йогурт, фруктові та овочеві смузі.
Додавати чіа можна також у кашу та салати, супи, випічку. Насіння – як ціле, так і подрібнене – підходить для панірування м’яса чи риби. Для енергетичних батончиків, граноли, мюслі чи модних ведичних цукерок чіа – ідеальний інгредієнт.
Якщо ви хочете купити чіа, аби покращити стан здоров’я, в день рекомендується вживати 20-50 г насіння. Людям, схильним до розладів травлення, не варто їсти більше 30 г чіа на добу – велика кількість клітковини стимулює перистальтику і може викликати небажані наслідки. Тим, хто має знижену кислотність шлунку, краще заздалегідь замочувати або подрібнювати насіння, аби поживні речовини краще засвоїлись.
Показання до застосування
Купити насіння чіа рекомендують як просто для збагачення раціону, так і з конкретною оздоровчою метою, наприклад:
- як джерело кальцію і протеїнів для людей з непереносимістю молока та молочних продуктів;
- для профілактики захворювань серцево-судинної системи;
- при комплексному лікуванні порушень менструального циклу у жінок;
- під час вагітності, в якості додаткового джерела Омега-3;
- для спортсменів, як джерело легкозасвоюваного повноцінного білка;
- при ожирінні та надмірній вазі;
- при хронічних закрепах та дисбактериозі кишечника.
Протипоказання:
- індивідуальна непереносимість;
- синдром подразненого кишечника;
- виразкова хвороба в гострій стадії;
- діарея;
- гастрит, коліт.
Якщо ви схильні до алергії, метеоризму та інших неприємних реакцій на незнайомі продукти, вводьте чіа в раціон поступово, починаючи з 5 г насіння на день. Втім, зазвичай іспанська шавлія чудово засвоюється (при відсутності прямих протипоказань).
Немає відгуків про цей товар, станьте першим, залиште свій відгук.