Свою популярність насіння чіа отримало завдяки вегетаріанцям – саме вони першими оцінили переваги цього продукту. У 100 г насіння міститься близько 16 г легкозасвоюваних протеїнів із повноцінним амінокислотним складом – це робить його прекрасною альтернативою тваринним білкам. Ще одна особливість чіа – високий вміст жирів (близько 30%). Серед них значну частину становлять поліненасичені жирні кислоти Омега-3, важливість яких підтверджена численними дослідженнями. ПНЖК Омега-3 знижують рівень холестерину у крові, підвищують еластичність стінок судин, покращують роботу серця, а також нормалізують метаболічні процеси.
Особливо цінні Омега-3 для жінок – вони регулюють синтез естрогенів і прогестерону, завдяки чому нормалізується менструальний цикл, покращується фертильність і пом’якшуються неприємні симптоми при овуляції та місячних. В період вагітності Омега-3 беруть участь у формуванні мозку майбутнього малюка. Деякі вчені навіть припускають, що саме з цієї причини японці славляться своїми когнітивними здібностями – у їхньому традиційному меню багато морської риби, котра містить ПНЖК.
Як використовувати чіа?
Найпростіший спосіб вживання чіа – додавати насіння в кефір або йогурт, фруктові та овочеві смузі.
Додавати чіа можна також у кашу та салати, супи, випічку. Насіння – як ціле, так і подрібнене – підходить для панірування м’яса чи риби. Для енергетичних батончиків, граноли, мюслі чи модних ведичних цукерок чіа – ідеальний інгредієнт.
Якщо ви хочете купити чіа, аби покращити стан здоров’я, в день рекомендується вживати 20-50 г насіння. Людям, схильним до розладів травлення, не варто їсти більше 30 г чіа на добу – велика кількість клітковини стимулює перистальтику і може викликати небажані наслідки. Тим, хто має знижену кислотність шлунку, краще заздалегідь замочувати або подрібнювати насіння, аби поживні речовини краще засвоїлись.
Показання до застосування
Купити насіння чіа рекомендують як просто для збагачення раціону, так і з конкретною оздоровчою метою, наприклад:
- як джерело кальцію і протеїнів для людей з непереносимістю молока та молочних продуктів;
- для профілактики захворювань серцево-судинної системи;
- при комплексному лікуванні порушень менструального циклу у жінок;
- під час вагітності, в якості додаткового джерела Омега-3;
- для спортсменів, як джерело легкозасвоюваного повноцінного білка;
- при ожирінні та надмірній вазі;
- при хронічних закрепах та дисбактериозі кишечника.
Протипоказання:
- індивідуальна непереносимість;
- синдром подразненого кишечника;
- виразкова хвороба в гострій стадії;
- діарея;
- гастрит, коліт.
Якщо ви схильні до алергії, метеоризму та інших неприємних реакцій на незнайомі продукти, вводьте чіа в раціон поступово, починаючи з 5 г насіння на день. Втім, зазвичай іспанська шавлія чудово засвоюється (при відсутності прямих протипоказань).
Немає відгуків про цей товар, станьте першим, залиште свій відгук.
